Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 09:15

Παιδεία

♦   Μετά από έγκαιρη παρέμβαση του ΣΑΕ, ανακαλείται η υπ’ αριθμ. 15242/29-9-2009 προκήρυξη, με την οποία ουσιαστικά καταργούνταν το Πρόγραμμα «Παιδεία Ομογενών» του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως αυτοτελές ξεχωριστό πρόγραμμα, μετά από απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Η εξέλιξη αυτή, δίνει την δυνατότητα να συνεχιστούν και να αξιοποιηθούν περαιτέρω όλες οι προσπάθειες προς όφελος της Παιδείας των Ομογενών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΣΑΕ.

 

 

♦   Η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού πολιτισμού, σε συνδυασμό με την χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν το κίνητρο και τη βάση του προγράμματος «ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» (www.greek-learning.gr) που υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, ενώ λαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και την συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες της διασποράς και κυρίως αλλοδαπούς, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν σε ελληνικό γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η πρόσβαση σε αυτήν την πηγή γνώσης, προσφέρεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

♦   Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΑΕ που ξεκίνησε το 2002 με την ευγενική χορηγία ύψους 160.000 ευρώ  συνολικά, από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και συγκεκριμένα:

•Κατά το 2002 ο αριθμός των εκπαιδευτικών στη Λετονία, Ουκρανία και Ρωσία ανήλθε στους 116 ομογενείς καθηγητές, ενώ οι διδασκόμενοι ανέρχονται σε 13.500 με αύξηση κατά 2.900 άτομα.

•Χρηματοδοτήθηκε η διδασκαλία ελληνικής γλώσσας 20 ομογενών εκπαιδευτικών στην Κιργιζία και στο Καζακστάν σε σύνολο 1000 μαθητών.

•Ενισχύθηκε το πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας στη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία. Συμβολή στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε επτά τάξεις, που στεγάστηκαν σε ανακαινισμένες αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό και εποπτικό υλικό, στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Μανγκούς, Ουρζούφ, Γιάλτα, Μάλο Γενισό, Ανατόλι, Σαρτανά και Μπουγάς.

•Στο σχολείο της Σταυρούπολης στη Ρωσία, με δυναμικό 2.500 Ρώσων μαθητών, ενισχύθηκε η εκμάθηση ελληνικών σε 270 μαθητές, επιτυγχάνοντας την ένταξη του μαθήματος ελληνικών στο ρωσικό πρόγραμμα και το συνυπολογισμό του αντίστοιχου βαθμού στο απολυτήριο.

•Συγχρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα εξαμηνιαίας επιμόρφωσης 24 ομογενών καθηγητών και δασκάλων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου (το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου). Μετά την επιστροφή στις χώρες τους, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν ελληνικά σε περίπου 2.000 μαθητές.

•Ενισχύθηκε το «Κέντρο Εκμαθήσεως Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού» που λειτουργεί στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου με δύο εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα παρακολουθούν 350-400 Έλληνες και Άραβες μαθητές. Καλύφθηκαν επίσης οι ανάγκες σε εποπτικό υλικό.

•Επιχορηγήθηκε το ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών με 260 μαθητές στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Ανακαινίστηκε η αίθουσα διδασκαλίας και εξοπλίστηκε με τα κατάλληλα μέσα.

•Ενισχύθηκε ο Βουλγαρο-Ελληνικός Σύλλογος «ΑΓΧΙΑΛΟΣ» στην Πομόριε της Βουλγαρίας, όπου από το 1999 λειτουργούν μαθήματα με 80 μαθητές και μαθήτριες από 6 εκπαιδευτικούς, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

•Επιχορηγήθηκε η διδασκαλία ελληνικών στο Χαράρε και στο Μπουλαουάγιο της Ζιμπάμπουε, με υπεύθυνο φορέα την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε  σε σύνολο 450 και 35 μαθητών αντίστοιχα, εκ των οποίων οι 85 είναι ελληνικής καταγωγής.

•Σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επιχορηγήθηκε η διδασκαλία ελληνικών από δύο εκπαιδευτικούς στη Μαυριτανία και την Αλγερία σε σύνολο 120 μαθητών. Ανακαινίστηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας και εξοπλίστηκαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

•Ενισχύθηκε η διδασκαλία ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιεί η πολιτιστική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Άλμπερτον της Ν. Αφρικής που αποτελείται από 7 εκπαιδευτικούς, σε σύνολο 3.000 μαθητών.

•Επιχορηγήθηκε το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άϊρες, της Αργεντινής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε 235 μαθητές. Αποκαταστάθηκαν οι ελλείψεις σε οπτικοακουστικά μέσα και διδακτικό υλικό για τη διδασκαλία σε ενήλικες, ενώ έγιναν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των αιθουσών διδασκαλίας.

•Επιχορηγήθηκε το πρώτο σχολείο ελληνομάθειας που λειτούργησε ποτέ στην Τανζανία, όπου διδάσκονται 250-270 Έλληνες και  Αφρικανοί μαθητές, με υπεύθυνο φορέα την Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως.

 

♦   Σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» υλοποιήθηκε το πάγιο αίτημα πολλών παροικιών της Αφρικής και της Ασίας για την αποστολή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού.

 

♦   Αποστολή εκπαιδευτικών στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

 

♦   Υλοποίηση αιτημάτων των παροικιών που αφορούν σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών, εσωτερικά προβλήματα και οικονομικές ανάγκες σχολείων της περιφέρειας Ασίας-Αφρικής.

 

♦   Επανεξέταση των δυσμενών για την Ομογένεια ρυθμίσεων που προωθούσε το 2000 το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εισαγωγή των παιδιών των Ομογενών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

♦   Κατόπιν σχετικών εισηγήσεων, το ΥΠΕΠΘ δημιούργησε Γραφεία Συντονισμού Εκπαίδευσης στο Κάιρο και στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

♦   Επιχορηγήθηκε το RAU για τη διατήρηση της έδρας των νεοελληνικών Σπουδών.

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 08:30

Ομογένεια

Από την εκλογή του νέου Προεδρείου του ΣΑΕ τον Δεκέμβριο του 2006 είχε αποφασισθεί ως πρώτη και κυρίαρχη προτεραιότητα η ψήφιση του Νόμου για την Ψήφο των Αποδήμων, σε εκτέλεση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος . Μετά την υποβολή του πρώτου προσχεδίου νόμου από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών (Μάρτιος- Απρίλιος 2007), το προσχέδιο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση με το σύνολο του Απόδημου και ακολούθησε διάλογος με τα θεσμικά όργανα της ομογένειας (κοινότητες- ομοσπονδίες - Περιφερειακές Συνελεύσεις ΣΑΕ),

Η αλλαγή του Νόμου 3480/2006, περί λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τα θέματα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας και η «ψήφος» των Αποδήμων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το Προεδρείο του ΣΑΕ με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ηλία Καρανίκα για τη συνάντηση, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή, στο πλαίσιο της 8ης Σεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που απασχολούν τον Απανταχού Ελληνισμό.

Στην 8η Συνεδρίαση του Προεδρείου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), υπό τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Π. Ταμβάκη, που συνήλθε στην Αθήνα, την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρη Δόλλη και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.), Πρέσβη κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, υιοθετήθηκε η πρόταση του κ. Υφυπουργού για ετήσια παράταση της αναβολής σύγκλησης της Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ και της θητείας του νυν Προεδρείου, με τροποποίηση του Νόμου 3480/2006.

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 08:16

Νεολαία

Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης είναι ένθερμος υποστηρικτής της ανάπτυξης του Δικτύου Νεολαίας. Θεωρεί ότι μόνον εφόσον η ηγεσία του ΣΑΕ, αλλά και γενικότερα ο Απόδημος Ελληνισμός, στηρίξουν έμπρακτα τους νέους ελληνικής καταγωγής, μπορούμε να ευελπιστούμε στην συνέχειά μας σε ένα «παγκόσμιο χωριό» όπου η πολυπολιτισμικότητα και η πολυμορφία ταυτοτήτων μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ελληνισμού. Υποστηρίζει πάντοτε της πρωτοβουλίες της Νεολαίας και θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω δυνατότητες και ευκαιρίες, ώστε να αποκτήσουν τα μέλη της, την εμπειρία στη διαχείριση θεμάτων που απασχολούν τους Απόδημους. Βασικός στόχος παραμένει η ενεργοποίηση της Νεολαίας μέσα από τα Συντονιστικά Συμβούλια, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής της σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

 

 

♦   Οργάνωση της Νεολαίας του ΣΑΕ, με τη δημιουργία Συντονιστικών Συμβουλίων ανά περιφέρειες. Συνεχής στήριξη της προσπάθειάς τους για ανάπτυξη δράσεων.

 

♦   Πρωτοβουλία για την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Συμβουλίων νεολαίας και επιτροπών των Δικτύων τους, στη συνεδρίαση του Προεδρείου τον Δεκέμβριο 2009 στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και εγκαινίασαν την ιστοσελίδα τους.

 

♦   Πρωτοβουλία για τη συμμετοχή του Προεδρείου της νεολαίας σε συνεδριάσεις του 11μελούς του ΣΑΕ.

 

♦   Συνεχής στήριξη και συμπαράσταση στους προβληματισμούς της νεολαίας και διεκδίκηση του δικαιώματος της να αποκτήσει νομικό πρόσωπο ώστε να μπορέσει να κινηθεί διεθνώς με ευελιξία και να συμμετέχει σε προγράμματα που προάγουν το μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

 

♦   Μείωση της θητείας των Αποδήμων από έξι σε τρεις μήνες, κατόπιν θετικής εισήγησης στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

♦   Διατήρηση των ισχυουσών διατάξεων σχετικά με τη φοίτηση ομογενών σε ελληνικά  ΑΕΙ, προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα των σπουδών στην Ελλάδα, χωρίς να χάνεται η ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού και ορισμένα προνόμια που αυτή συνεπάγεται.

 

♦   Δημιουργία  Δικτύου Απόδημων Εθελοντών για τον Αθήνα 2004.


♦   Διοργάνωση πρώτου Συνεδρίου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής στην Αλεξάνδρεια, όπου εξελέγη 9μελής Συντονιστική Επιτροπή.


♦ Διοργάνωση σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ, τη NAHSOSA και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής, του δεύτερου Συνεδρίου Νεολαίας στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Μάιο του 2001.

 

♦   Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων  στη Ζάμπια, υπό την αιγίδα της εκεί ολυμπιακής επιτροπής. Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Λουσάκας και Περιχώρων και την Κυβέρνηση της Ζάμπιας. Οι εκδηλώσεις ανακηρύχθηκαν ως η επίσημη Αθλητική Γιορτή στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανεξαρτησία της χώρας στις 28 Νοεμβρίου.

 

♦   Στήριξη στην Κίνηση των νέων Μέσης Ανατολής για ενημέρωση και συλλογή υπογραφών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

 

♦   Σύμπραξη σε συνεργασία με το Δίκτυο Νεολαίας Ασίας Αφρικής, στην παραγωγή ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας κας Κληρής από την Νότιο Αφρική – μέλος του Δικτύου – για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

 

♦   Στήριξη πρωτοβουλίας των νέων της Ευρώπης για την κοπή ηλεκτρονικής βασιλόπιτας, ένα έθιμο που η παγκόσμια Νεολαία καθιερώνει και στο Διαδίκτυο με την βοήθεια της τεχνολογίας και της αγάπης για τον ελληνισμό.

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 08:10

Εθνικά Θέματα

  • Συμμετοχή στα Συνέδρια της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ σε Ουάσιγκτον και Κύπρο. Ευαισθητοποίηση στο θέμα του Κυπριακού και στήριξη μίας δίκαιης επίλυσής του.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο. Ενεργός δράση με το Προεδρείο του ΣΑΕ για την παγκόσμια προβολή και εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα.


  • Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προχώρησε σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε όλο τον διεθνή τύπο (2-4-08) για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την Ελλάδα ενόψει της κρίσιμης, για τον ελληνισμό, συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.

Στην καταχώρηση αυτή ενημερώθηκαν οι σύμμαχοι μας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και κλήθηκαν να συνδράμουν στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με βάση μάλιστα τις κινήσεις καλής θελήσεως, που έχει κάνει η Ελλάδα, θεωρώντας ότι η στάση των συμμάχων την κρίσιμη αυτή ώρα θα κρίνει μελλοντικά την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Αθήνα, Ελλάδα ΑΠΕ-ΜΠΕ -της Σοφίας Αραβοπούλου

Δεκέμβριος 2006

Συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη

"Το κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα, όλοι έχουμε τους ίδιους στόχους, είναι όμως βέβαιο ότι διαφέρει ο τρόπος πραγμάτωσής τους" με αυτά τα λόγια ξεκινά η συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανου Ταμβάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μελβούρνη, Αυστραλία - ΑΠΕ του Σ. Χατζημανώλη

Μάρτιος 2005

Αυστραλία:θεσμικές αλλαγές και στήριξη των ομογενών σ' όλο τον κόσμο ζήτησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Ταμβάκης, σε συνέντευξή του με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυσή του.

«Οριακή» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση μιάς δεκαετίας απο την ίδρυσή του, ο αναπληρωτής πρόεδρός του, Στέφανος Ταμβάκης, σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία.