Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:52

Παιδεία

♦  «Η Παιδεία είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας του Απόδημου Ελληνισμού γι’ αυτό έχουμε δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια υλοποιώντας με επιτυχία το γνωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας, στη Λ. Αμερική, ενώ σκοπεύουμε να το επεκτείνουμε σύντομα και στην Αυστραλία και γενικότερα όπου υπάρχει ελληνισμός. Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από την επιμόρφωση ομογενών εκπαιδευτικών, παρέχει εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές  σε περιοχές που υπάρχει άμεση ανάγκη.

 

Ταυτόχρονα, με το πρόγραμμα e learning OMΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και την UNESCO, θα δοθούν εκπληκτικές δυνατότητες για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες. Πρόθεσή μου είναι να αξιοποιήσουμε  τις δράσεις για  την παιδεία, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες  εφαρμογές σε όλον τον κόσμο».

 

♦  «Η ελληνική γλώσσα και η παιδεία των ομογενών αποτελεί πρωταρχικό και κυρίαρχο ζήτημα για όλους μας. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και φροντίζουμε ώστε οι περισσότερες δράσεις μας να κινούνται γύρω από αυτό τον άξονα. Τα προβλήματα και τα αιτήματα είναι πολλά. Σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, θα επιδιώξουμε από κοινού λύση σε αυτά».

 

♦   «Το θέμα της Παιδείας το θεωρώ υψίστης σημασίας διότι η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας και αυτή την ταυτότητα πρέπει να διατηρήσουμε όπου κι αν βρισκόμαστε. Όσο μακριά κι αν είμαστε από την Ελλάδα, την έχουμε μέσα μας όταν μιλάμε ελληνικά. Πολλές προοπτικές ανοίγονται σ’ αυτό το ζήτημα, ιδιαιτέρως στις απομακρυσμένες εστίες ελληνισμού, με τη στήριξη ανάλογων προγραμμάτων της Ε.Ε και το ΣΑΕ μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση τους».

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:35

Ομογένεια

ΣΑΕ

 

♦   «Όταν αφιερώνεις την ζωή σου στα κοινά,  δεν μετράς πόσες θητείες  πρέπει ή θέλεις να διανύσεις, μετράς τους στόχους που έχεις υλοποιήσει προς όφελος της ομογένειας, του οργανισμού στον οποίο υπηρετείς, κρίνεις, κρίνεσαι και συνεχίζεις να προσφέρεις».

 

♦   «Tο ΣΑΕ υπάρχει  για να υποστηρίζει τις δικές σας/δικές μας προσπάθειες στο εξωτερικό. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει ομοσπονδίες και κοινότητες. Βρίσκεται όμως για να το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας ως ένα μέσω δυναμικής  μεταφοράς των αιτημάτων μας στην ελληνική Πολιτεία. Βρίσκεται για να στηρίξει την δικτύωση της νέας γενιάς. Υπάρχει  για να στηρίξει κοινότητες και ομοσπονδίες, να αποτελέσει έναν ευέλικτο συνομιλητή του κάθε ένα Έλληνα Απόδημου».

 

♦   «Το όραμα μου είναι ένα ΣΑΕ ισχυρό, ενωμένο,  που θα λειτουργεί ως μια δύναμη πολύμορφη, ευέλικτη και δημοκρατική. Το ΣΑΕ είναι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και ειδικότερα  οι Νέοι, που δικαιούνται και πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή.

Όλοι εμείς, αξίζει να δώσουμε τη μάχη για μία παγκόσμια οργάνωση που θα μας αντιπροσωπεύει επάξια και να δούμε το πέρασμα της από το καλό, στο καλύτερο».

 

♦   «Όταν υπηρετείς ένα θεσμό τόσα χρόνια είναι αδύνατο να αποφύγεις τα λάθη. Άλλωστε αν δε γίνουν λάθη δε γίνονται έργα. Κάποια σφάλματα οφείλονταν στο ότι ήταν κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο για την εποχή του. Οι νέες συνεργασίες για να γίνουν δημιουργικές ζυμώνονται μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικές, αλλά απαραίτητες σε μία θετική δημιουργία».

 

♦   «Είναι το «παιδί» μας που μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε, ωρίμασε και είναι έτοιμο να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο έργο στον Απόδημο Ελληνισμό. Να ενδυναμώσει το συμβουλευτικό και εισηγητικό του ρόλο και να προβάλλει ένα διεκδικητικό χαρακτήρα. Να τελειοποιήσει τις ιδιότητες των προηγούμενων δέκα χρόνων διαμεσολαβώντας, επιλύοντας προβλήματα, συσπειρώνοντας τον Οικουμενικό Ελληνισμό, προβάλλοντας το έργο του και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί και να δημιουργήσει. Να γίνει ένας ακλόνητος θεσμός στη συνείδηση κάθε Έλληνα».

 

♦   «Χαίρομαι που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και χαίρομαι που από εδώ, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μακριά, ακόμα πιο ψηλά.

Σε ένα αυτοδύναμο ΣΑΕ, με επιρροή σε κάθε Κυβέρνηση, σε σύμπλευση με τις Κοινότητες και τις Ομοσπονδίες, με μια δυναμική και συσπειρωμένη Νεολαία, με οράματα που αντιπροσωπεύουν τον παγκόσμιο Έλληνα, με την κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου, με μια δυνατή φωνή που απηχεί τις απόψεις της βάσης της Ομογένειας».

 

Ψήφος Αποδήμων

 

♦   «Δεν μπορούμε να  παραβλέψουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έδιδε  την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό δεχθήκαμε σαν πρώτο βήμα την Ψήφο που μας δίνεται. Άλλωστε η άσκηση του δικαιώματος από τους τόπους διαμονής με κάλπη αποτελούσε παλαιό αίτημα της ομογένειας. Ζητήσαμε  ταυτόχρονα να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκλογής, πέραν της κάλπης και με επιστολική ψήφο.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε ο διάλογος που άνοιξε για στο θέμα να μην τερματιστεί άδοξα και άσκοπα».

 

♦   «Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας και τις αποφάσεις μας, ακόμα και αν είναι ανηφορικός ο δρόμος. Δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις, που μπορεί να παγιωθούν και δεν εκφράζουν καθόλου τον απανταχού Ελληνισμό».

 

♦   «Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η ψήφος του απανταχού Έλληνα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει τόσο προς το ελληνικό Κράτος όσο και προς τον Απόδημο Έλληνα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ορισμένοι πολιτικοί εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις και θεωρούν ότι αν ψηφίσει ο Απόδημος Έλληνας θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αυτό το θεωρώ αδύνατο. Είμαι βέβαιος ότι θα το ενισχύσει θετικά και θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατό μέσα σε  όλες αυτές τις τροποποιήσεις που γίνονται να έρθει πλέον στη Βουλή».

 

♦   «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να γίνει απογραφή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ώστε να έχει η Ελληνική Πολιτεία ενημερωμένους καταλόγους και μία συγκεκριμένη εικόνα της τάξης μεγέθους για την οποία συζητούμε. Επόμενο βήμα, όπως εκτιμά το προεδρείο του ΣΑΕ είναι να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων. Από τη στιγμή που καταρτιστεί το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και προχωρήσουμε στον «εκλογικό Καποδίστρια» των ομογενειακών κοινοτήτων τότε θα μπορέσουν και οι ομογενείς να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές της μητέρας Πατρίδας».

 

Απόδημος Ελληνισμός

 

♦   «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας, ωστόσο έχει πολλά να δώσει ακόμα τόσο μέσα στους κόλπους του με αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία, όσο και προς τα έξω. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του και αναμένω λαμπρά αποτελέσματα όταν επιτευχθούν οι ισορροπίες στόχων - επικοινωνίας - συντονισμού –προβολής.

Όσον αφορά στη δυναμική του, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία οντότητα που δεν έχει σύνορα, είναι εξίσου δυνατός στο Σικάγο και στη Μοζαμβίκη, στις Βρυξέλλες και στο Ουζμπεκιστάν, στο Σίδνεϊ και στην Ιορδανία. Έχει καταξιωθεί και έχει καταδείξει ότι είναι συμπαγής, ότι ενωμένος μπορεί να καταφέρει πολλά. Αν καταφέρει να  συντονίσει το δυναμικό του μπορεί να γίνει η πιο διαυγής έννοια της ελληνικής δύναμης».

 

♦   «Ένας είναι ο κόσμος στον Απόδημο Ελληνισμό. Σίγουρα  υπάρχουν οι ΄Ελληνες των «προνομιούχων» και πιο προηγμένων ηπείρων, οι οποίοι μπορούν να ελιχθούν καλύτερα μέσω της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και υπάρχουν επίσης οι Έλληνες που αντιμετώπισαν επιτυχώς ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, όπου μπόρεσαν και διαιώνισαν την ελληνικότητα τους, τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους. Γι’  αυτό και θεωρώ ότι ο απανταχού Έλληνας μόνον ισχυρός μπορεί να είναι».

 

♦   «Εκείνο που μου προκαλεί ένα πικρό συναίσθημα είναι ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των επισκέψεών μου ανά τον κόσμο, διαπιστώνω ότι υπάρχουν ελλείψεις και κενά. Φέρνω ως παράδειγμα την έλλειψη βιβλίων για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, ελληνικές ταινίες, παραδοσιακές στολές, πράγματα απλά που για τον Έλληνα που ζει στην Ελλάδα και είναι αδιανόητο να τα στερείται. Με απογοητεύει ακόμα αρκετές φορές η στείρα γραφειοκρατία και κάποιοι «υπεύθυνοι» που στερούνται τόλμης και φαντασίας. Εάν η φύση και ο δυναμισμός της ελληνικής φυλής δεν ήταν αυτή που είναι, δεν θα συναντούσαμε στα πέρατα της γης τους Έλληνες και Κύπριους «ακρίτες» που τιμούν το έθνος μας και προβάλλουν τις πατρίδες μας. Απτά παραδείγματα είναι οι ομάδες δράσης και κρούσης των Ελλήνων και των Κυπρίων σε διάφορες, στρατηγικής και πολιτικής σημασίας, χώρες».

 

Συνελεύσεις ΣΑΕ

 

♦   «Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση του ΣΑΕ αποτελείται από την Ομογένεια, την οποία  εκφράζουν οι πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται προβλήματα για τον τρόπο της εκπροσώπησης, γιατί θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας εκπροσωπούμεθα επαρκώς και αξίως μέσω του ΣΑΕ, αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του. Θα πρέπει να παραμερίζονται τέτοιου είδους προβλήματα για το καλό του συνόλου της Ομογένειας. Όσο πιο ευέλικτες είναι οι Συνελεύσεις τόσο πιο αποτελεσματικές είναι, τα προβλήματα και οι στόχοι διεκπεραιώνονται ταχύτερα».  

 

Ελληνικές Κοινότητες

 

♦   «Ένα σημαντικότατο κομμάτι του παρόντος είναι οι Ελληνικές Κοινότητες, οι πρώτες οργανωμένες παρουσίες του Απόδημου, που προϋπήρχαν του ΣΑΕ και άλλων σύγχρονων φορέων και υπήρξαν πολύ ισχυρές εστίες συσπείρωσης. Όμως στην τωρινή τους ξεπερασμένη μορφή, απομακρύνουν ένα αξιόλογο δυναμικό επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών κλπ, που μπορεί να συμμετέχει στα κοινά. Αν τους δώσουμε μια νέα μορφή, μπορούμε μέσω αυτών να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας μέσα στην ομογένεια, αλλά και προς τα έξω. Με τα κατάλληλα κίνητρα και αφύπνιση του ενδιαφέροντος, αυτό το δυναμικό καθώς και οι νέοι, μπορούν σε συνεργασία με τις Κοινότητες να «ανοιχτούν» προς τα κράτη υποδοχής και τον ντόπιο πληθυσμό».

 

Ομογενειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

♦   «Τα ΟΜΜΕ είναι η αναγκαία και κινητήριος δύναμη για το έργο μας. Για την ενημέρωση, το διάλογο, την καλοπροαίρετη κριτική, την προβολή, την επικοινωνία. Είναι η φωνή του Απόδημου Έλληνα. Ως εκ τούτου η στήριξή τους είναι υποχρέωσή μας για αυτό και ανάμεσα στις επιδιώξεις μας  είναι η προτροπή των ελληνικών επιχειρήσεων και άλλων παραγόντων, να γίνουν αρωγοί στο λειτούργημά τους».

♦   «Η σχέση με τα ΟΜΜΕ είναι και μία σχέση επαφής με την πατρίδα.   Μάλιστα, ο αείμνηστος θείος μου, Ντίνος Κουτσούμης υπήρξε αρχισυντάκτης της ιστορικής εφημερίδας των Αιγυπτιωτών, τον «Ταχυδρόμο», μίας εφημερίδας, που αν ανατρέξει κανείς στο αρχείο της γίνεται μάρτυρας της σημαντικής ιστορίας των Ελλήνων της Αιγύπτου βήμα-βήμα. Κάποιο χρονικό διάστημα και ο πατέρας μου υπήρξε συνεκδότης της εφημερίδας.

Μεγαλώνοντας, ως Έλληνας που ζω μόνιμα στην Αλεξάνδρεια συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα ΜΜΕ όχι μόνο για την ενημέρωση των ομογενών αλλά κυρίως για να διατηρήσουν την επαφή τους με την Ελλάδα. Παράλληλα, τα ΜΜΕ κάνουν και μια άτυπη δημοσκόπηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Χαιρόμαστε όταν δημοσιογράφοι επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν να τους φέρουμε σε επαφή όχι μόνο με επιφανείς ομογενείς αλλά και με  εκείνους που κάτω από αντίξοες συνθήκες διατηρούν τη φλόγα του ελληνισμού άσβεστη. Χαιρόμαστε που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όχι μόνο στα ομογενειακά ΜΜΕ αλλά και σε αυτά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφιερώματα και οδοιπορικά για τους Έλληνες των πέντε ηπείρων».

 

Αλεξάνδρεια

 

♦   «Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός και υπερήφανος που γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, αισθανόμουν πάντοτε την παρουσία της Ελλάδας έντονη και κοντινή. Μας στήριξε όσο μπορούσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως Ομογένεια και εμείς από την πλευρά μας τη στηρίζουμε ανεπιφύλακτα. Οι γεωπολιτικές δυνάμεις και συσχετισμοί έχουν αλλάξει πλέον, δεν υφίστανται «κέντρα λήψης αποφάσεων» όπως δεν υπάρχουν βέβαια και Απόδημοι α΄ και β΄ διαλογής. Ο Απόδημος μπορεί να προσφέρει εφ’  όσον έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα, από όπου κι αν βρίσκεται. Όταν υπάρχει και η ανάλογη πείρα, περνάμε πλέον στα έργα, από τα οποία όλοι κρινόμαστε».

 

Μέγας Αλέξανδρος

 

♦   «Για εμάς τους Αλεξανδρινούς, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι μοναχά μία σημαντική προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Είναι κάτι πιο βαθύ, που μας συντροφεύει από την μέρα που γεννιόμαστε, που μας προσφέρει κουράγιο, δύναμη και περηφάνια. Στην σημερινή εποχή, που ακόμα και τα αυτονόητα γίνονται αντικείμενο πολιτικής και ιστορικής διαστρέβλωσης, καθήκον μας είναι, με ψυχραιμία και υπομονή, συστηματικά, να μεταφέρουμε την γνώση για τον Έλληνα στρατηλάτη από την Μακεδονία μας, οποίος με την πανανθρώπινη και πολυπολιτισμική πολιτική του, ήταν ο πρώτος που εξάπλωσε και μετέδωσε τον Ελληνισμό και τις αξίες του, στις άκρες της τότε Οικουμένης».

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και είμαι ευτυχής για την τιμή, που μου επιφυλάσσει  σήμερα η Αεροπορική Ακαδημία της Ελλάδος.

Επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Ακαδημίας και προς όλα τα μέλη της, επίσης θα ήθελα  θερμά να σας συγχαρώ για το πλούσιο  σημαντικό εθνικό και κοινωνικό έργο, που επιτελείται.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω λίγα λόγια από μία ιστορική ομιλία του Γιώργου Σεφέρη,

«Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται».

Τα λόγια αυτά, μου ήρθαν πρώτα στο νου όταν έγραφα αυτές τις γραμμές, γιατί κι εγώ, από αυτή τη μικρή χώρα προέρχομαι, αυτή τη γλώσσα μιλώ.

Οι πρόγονοί μου ξεκίνησαν το μακρινό τους ταξίδι  για τη χώρα του Νείλου από το νησί του Ηφαίστου, τη Λήμνο, και το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Ξεμπάρκαραν στη μεγάλη και φωτογενή  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αναζητώντας καλύτερες μέρες, καλύτερη μοίρα για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Και η μικρή αυτή χώρα από την οποία προέρχονταν, γιγαντώνονταν στα μάτια του μικρού παιδιού που ήμουν, και η γλώσσα της μακρινής πατρίδας, η ελληνική γλώσσα, ήταν το κυρίαρχο παιδικό εργαλείο έκφρασης.

Σ’ αυτήν τη γλώσσα μάθαμε να προσευχόμαστε, να ψιθυρίζουμε λόγια αγάπης και λατρείας, υπερηφάνειας για τους άθλους του παρελθόντος, για τους προγόνους,  την ιστορία της πατρίδας, για τα ήθη, τα έθιμα, τις ρίζες μας. Σ’ αυτήν τη γλώσσα, ακούσαμε τα πρώτα παιδικά παραμύθια και τραγουδήσαμε τη χαρά και τη λύπη μας.

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Ελληνικής Διασποράς, αυτή είναι και η ευλογία της, εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας και τους στόχους μας, για τη διαιώνιση αυτής της ιδιαιτερότητας, για την κληροδότησή της στις επόμενες γενιές.

Ο Ελληνισμός διασκορπίστηκε από τον ελλαδικό χώρο, τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και τις άλλες εστίες όπου ζούσε, στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αξιοποιώντας στο έπακρο το ελληνικό δαιμόνιο, κατόρθωσε όχι μόνο να διαπρέψει στις χώρες υποδοχής, αλλά  και να μεγαλουργήσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, επιχειρηματικής, εμπορικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής.

Αναντίρρητα ο Απόδημος Ελληνισμός σήμερα δεν είναι αυτός που ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα επιτυχημένο, παραγωγικό τμήμα των κοινωνιών των χωρών υποδοχής, έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα της πατρίδας, εθνικά, οικονομικά ή άλλα, αποτελούν μέρος της ζωής και του έξω ελληνισμού, είναι και δικά μας προβλήματα. Νιώθουμε χρέος να αγωνιστούμε γι’ αυτά στον διεθνή στίβο. Για τα εθνικά μας θέματα, την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προσέλκυση Ελλήνων και φιλελλήνων στην πατρίδα, την στήριξη της Ελλάδας στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να ασκήσουμε πίεση, ιδίως στις ηπείρους όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων, κάτι που γίνεται ήδη με επιτυχία περισσότερο οργανωμένα και λιγότερο μεμονωμένα και μπορεί να ενισχυθεί με την περαιτέρω συσπείρωση και συντονισμό του Ελληνισμού.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση του μέλλοντος για τον Ελληνισμό της Διασποράς είναι κατά την άποψή μου η προσέλκυση της νεολαίας και η συμμετοχή της σε μία σύγχρονη μορφή οργάνωσης του απανταχού Ελληνισμού.

Ήταν αρχές Δεκέμβρη του 1995 όταν ένα όνειρο πολλών χρόνων και μια απαίτηση της ομογένειας από όλα τα μέρη της γης έπαιρνε σάρκα και οστά στη Θεσσαλονίκη, η γέννηση ενός θεσμικού οργάνου, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που θα ενώνει και θα εκφράζει τον απανταχού ελληνισμό, θα προβάλει παγκόσμια την Ελλάδα και θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για την φυλή και το έθνος μας στη νέα χιλιετία, που ερχόταν.

Σήμερα 18 χρόνια μετά, πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα έχουν γίνει και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τίποτα σχεδόν δεν είναι ίδιο, όπως το 1995, εκτός από την φλόγα της αγάπης στην ψυχή του ομογενή για την πατρίδα. Το «νόστιμον ήμαρ» παραμένει το Α και το Ω στο νου και τις καρδιές μας.

Είχα την τιμή και την τύχη να εκλέγομαι συνεχώς σε διάφορες θέσεις στο Προεδρείο του ΣΑΕ  από την ίδρυσή του μέχρι και το τέλος του 2012, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ σε όσα έχουν γίνει και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το αύριο τόσο του ΣΑΕ όσο και το απανταχού της γης ελληνισμού.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε σαν στόχο την συνένωση των δυνάμεων του ελληνισμού, τον συντονισμό των δράσεων και την επίτευξη των κοινών μας κυρίαρχων στόχων που ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να παραμένουν: η διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας, η διατήρηση, προβολή, προώθηση και μετάδοση στη νέα γενιά, της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η προσέλκυση, ενεργοποίηση και αξιοποίηση της νέας γενιάς στο γίγνεσθαι της ελληνικής ομογένειας.

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μια παγκόσμια υποδομή και ένα δίκτυο επικοινωνίας των ομογενών τόσο μεταξύ τους στις διάφορες χώρες, που ζουν, όσο και με την πατρίδα.

Το όραμα μας αποβλέπει στην ένωση και προβολή του Ελληνισμού, ώστε να καταστεί μια σημαντική δύναμη επιρροής ανά τον κόσμο, στη στήριξη των προσπαθειών των Ελλήνων για την κάλυψη των αναγκών τους και την βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής τους θέσης.

Στην έμπνευση και προσέλκυση φιλελλήνων ανά τον κόσμο, καθώς  και στην περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων των χωρών διαμονής των Αποδήμων με την Ελλάδα.

Σήμερα, αναμένουμε να κατατεθεί και να ψηφισθεί στην Βουλή,  ο νέος νόμος που θα διέπει την οργάνωση και την  λειτουργία ενός αναμορφωμένου και σύγχρονου Συμβουλίου, οικονομικά ανεξάρτητο, για τον Απανταχού Ελληνισμό, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, της κοινωνίας και του ελληνισμού εν γένει.

Στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον κόσμο, που ασχολείται η πατρίδα με τους ομογενείς της, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλές χώρες. Πολλές όμορες χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς με την διασπορά τους, έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική και χαράσσοντας πολιτικές στήριξης, προσέγγισης και ενδυνάμωσης των δεσμών με τις χώρες καταγωγής τους. Ενδεικτικά αναφέρω το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Οι προκλήσεις τους μέλλοντος μας εμπνέουν, εμάς τους υπερήφανους και διαφορετικούς από όλους Έλληνες και μας ενδυναμώνουν να υπερασπιστούμε και να πραγματώσουμε το καλύτερο.

Κλείνοντας επιθυμώ να συγχαρώ ειλικρινά την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος για την σκέψη  και την πράξη της, να τιμήσει, ανθρώπους της Διασποράς, ομογενείς  που βρίσκονται στο εξωτερικό, μερικοί μάλιστα ζουν σε αντίξοες συνθήκες σε πολλές χώρες του πλανήτη, παρόλο αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά της φυλής και του έθνους μας,  να είμαστε, όπως πολλοί ισχυρίζονται, οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού. Εμείς απλά κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας και τον απανταχού ελληνισμό.

Και πάλι σας ευχαριστώ, εκ βάθους καρδίας για την τιμητική αυτή εκδήλωση και σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού, στην Ακαδημία, σε εσάς και τις οικογένειές σας και στην πατρίδα μας.

Στέφανος Π. Ταμβάκης

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:24

Νεολαία

♦   «Ως νεολαία έχετε ικανότητες, φαντασία και δυναμική, ώστε να κάνετε πράξη τα όσα προσδοκείτε. Η στήριξη μας σε αυτή την πορεία είναι δεδομένη και προσωπικά δεσμεύομαι ότι και στο μέλλον θα είμαι κοντά σας, με τη βεβαιότητα ότι η δημιουργική συνεργασία μας θα αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς.

 

 Ας προχωρήσουμε λοιπόν όλοι μαζί μπροστά. Το Μέλλον είναι Εδώ και μας περιμένει».

 

♦   «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τους Νέους μας. Μας δίνουν πνοή, μας φωτίζουν σε στιγμές περισυλλογής. Το πνεύμα ανεξαρτησίας και δημιουργικότητας που τους διακατέχει είναι ένα χάρισμα σημαντικό. Συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και κοινός τους σκοπός είναι η επιτυχία του Δικτύου και του ΣΑΕ γενικότερα».

 

♦   «Κάναμε πράξη τη δέσμευση μας να θέσουμε τις βάσεις για την οργάνωση της Νεολαίας μας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Από εδώ και πέρα έχετε πολύ μεγάλο έργο και με χαρά διαπιστώνων ότι δικαιώνετε τις προσδοκίες μας. Σε σας έγκειται ο πολλαπλασιασμός του Δικτύου, με δεδομένη την αμέριστη στήριξη μας».

 

♦   «Το ΣΑΕ λειτουργεί και σαν πόλος έλξης των νέων, όπου έρχονται για να εκφράσουν τις ιδέες τους για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν και την τοπική κοινωνία που ζουν αλλά κυρίως για τη μητέρα Ελλάδα. Μιλούν για τα προβλήματά τους, μας εκφράζουν τις ανησυχίες τους, και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΣΑΕ. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μία πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα ταξίδεψα και στις επτά περιφέρειες του ΣΑΕ, και αυτό που με εντυπωσίασε είναι πώς οι νέοι που  με πλησίαζαν  μου μιλούσαν όχι μόνο για τα προβλήματά τους αλλά και για την ανάγκη να μάθουν να μιλούν  ελληνικά ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη γλώσσα μας. Με το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»  και τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου αποφασίσαμε να στείλουμε βιβλία καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε περιοχές όπου η νεολαία και η ομογένεια έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Μας ενθουσιάζει το γεγονός ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ».

 

♦   «Η Νεολαία του ΣΑΕ αποτελεί το μέλλον μας. Ο λόγος της, πρέπει να αποτελέσει για όλους μας, ένα βασικό σύμβουλο σχετικά με την γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Οι συντονιστές του Δικτύου έχουν άμεση επαφή με τους νέους και νέες της διασποράς μας, και τα ακούσματά τους αποτελούν σημαντική βάση ώστε να διατηρήσουμε την επαφή μας όχι μόνο με την βάση του Απόδημου Ελληνισμού αλλά πολύ περισσότερο με τις διαφορετικές γενιές και νοοτροπίες του οικουμενικού Eλληνισμού».

 

♦   «Η νέα γενιά είναι εξαιρετικά ικανή και ελπιδοφόρα. Εφόσον τις δοθούν οι δυνατότητες να ενεργοποιηθεί μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά. Μπορεί να εντοπίσει τα πραγματικά προβλήματα μέσα από την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής της. Μπορεί να επιμείνει και διαθέτει όλους τους δυνατούς τρόπους να τα προβάλλει και να προωθήσει την επίλυσή τους διαμέσου των οργανώσεων και όχι μόνο. Οι νέοι πολλές φορές βρίσκονται στη δύσκολη θέση να επιβάλλουν  τις λύσεις, που επιθυμούν. Προσωπικά πιστεύω ότι καλώς πράττουν και επιμένουν γιατί έχουν τη δύναμη να κάνουν το ανέφικτο εφικτό.»

 

♦   «Το ΣΑΕ για να συνεχίσει την πορεία του είναι σημαντικό να στηρίξει την νεολαία, το εκ φύσεως μέλλον του Ελληνισμού στον κόσμο».

 

♦   «Και θα τονίσω για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η απόδημη νεολαία. Είναι το αύριο του κόσμου μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους, να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί τους, να τους δώσουμε πρωτοβουλίες. Όλα αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα σαν οργανωμένη ομογένεια, θα τα εμπιστευτούμε στα χέρια τους. Μιλούν ελληνικά; Αγαπούν τον πολιτισμό μας; Έχουν δικτυωθεί μεταξύ τους; Γι’ αυτά και άλλα πολλά, είμαστε εμείς υπεύθυνοι».

 

♦   «Είναι γεγονός ότι η νεολαία έχει απογοητευτεί, παρ’  όλο που δεν είχαμε καμία τέτοια πρόθεση. Χρειάζεται ένας ανοιχτός διάλογος προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να αποκτήσει τη δική της οντότητα, να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί ελεύθερα και δυναμικά, πάντα δίπλα στο ΣΑΕ, να αναδείξει τις δυνατότητές της και να αναλάβει στη συνέχεια το έργο για το οποίο αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όσο θα ζούμε και αναπνέουμε. Προσωπικά είμαι υπέρ της οικονομικής αυτοδυναμίας της Νεολαίας σε σύμπραξη με το ΣΑΕ και όχι υπό την κηδεμονία του. Είναι καιρός να αρχίσει μία ισότιμη, αμφίδρομη σχέση με το μέλλον του κόσμου μας».

 

♦   «Όμως δεν μας ενδιαφέρει μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο, το μέλλον μας. Και το μέλλον είναι η νεολαία. Πώς θα μπορέσουμε να την προσεγγίσουμε με μια νέα μορφή οργανωμένης ομογένειας με μοντέρνες Κοινότητες, με έναν εξωστρεφή και κοινωφελή χαρακτήρα. Διανύουμε μια χρονική περίοδο δύσκολη, όσο και ενδιαφέρουσα. Η τρίτη γενιά δεν αγωνίζεται πλέον όπως οι πρώτοι μετανάστες για την επιβίωση. Οι νέοι έχουν υψηλό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο κατέχουν σημαντικές θέσεις και συμμετέχουν στην εξέλιξη των χωρών όπου διαμένουν. Δεν συμμετέχουν όμως σε Κοινότητες, προφανώς γιατί δεν τους εκφράζουν με τη μορφή που έχουν διατηρήσει από τον καιρό που ιδρύθηκαν. Από την άλλη, οι Κοινότητες αποτελούν την πρώτη μορφή οργάνωσης που εκπροσώπησε τον Απόδημο Έλληνα και τον βοήθησε να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα αιτήματά του. Γι’ αυτό καλούμαστε να επινοήσουμε ένα νέο μοντέλο που συμβαδίζοντας με την εποχή, θα συσπειρώσει τη νεολαία και ακολούθως οι νέοι θα αναλάβουν το έργο που ξεκινήσαμε, διαμορφώνοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους».

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:13

Εθνικά Θέματα

Κυπριακό

♦   «Οι θέσεις του ΣΑΕ στο εθνικό αυτό ζήτημα είναι ξεκάθαρες. Πιστό στις αρχές του, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως εκφραστής του Απανταχού Ελληνισμού, και σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), θα συνεχίσει να στηρίζει με συνέπεια και με όλες τις δυνάμεις τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού.

Το ΣΑΕ υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και την επανένωση της Κύπρου, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να βασίζεται στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

 

Μακεδονικό

♦   «Το θέμα συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας είναι πολιτικό και σχετίζεται ευρύτερα με την μακροχρόνια σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται υπεύθυνα η Ελληνική Πολιτεία.»


♦   «Η θέση του ΣΑΕ είναι γνωστή και έχει εκφραστεί στο πλαίσιο του υποστηρικτικού του ρόλου προς την ελληνική Πολιτεία. Καταρχήν δεν έχουμε πρόβλημα με το λαό, άλλωστε οι μεγαλύτερες επενδύσεις στα Σκόπια έχουν γίνει από Έλληνες επιχειρηματίες. Υπάρχει η θέληση συνεργασίας των δύο λαών, αλλά δεν δεχόμαστε πράξεις και πολιτικές που εναντιώνονται στην καλή γειτνίαση, γι’ αυτό δεν συμφωνούμε με τα ονόματα που έχουν προτείνει κατά καιρούς».

 

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

♦   «Η 19η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών και να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στο δυναμικό αυτό κομμάτι του ελληνισμού που εκδιώχθηκε από τα πάτρια εδάφη και που με σθένος κατάφερε να επουλώσει τις πληγές. Παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, ο Ποντιακός Ελληνισμός κράτησε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και την μεταλαμπαδεύει στις νεώτερες γενιές.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και καταβάλλει προσπάθειες για την διεθνοποίησή της, σε συνεργασία με τις Ποντιακές Οργανώσεις της Ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Στηρίζει επίσης το αίτημα των Ομοσπονδιών Ποντίων της Διασποράς για την ίδρυση Εδρών Ποντιακών Μελετών, όπου θα εκπονούνται μεταπτυχιακές εργασίες σε θέματα της Ιστορίας του Πόντου.

Ο Απανταχού Ελληνισμός, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δεν ξεχνά και θα είναι πάντα το βήμα, απ’ όπου η φωνή των Ποντίων θα ακούγεται, με σθένος και ευθύνη».

 

Ο ρόλος του ΣΑΕ στα εθνικά θέματα

♦   «Το ΣΑΕ πάντα στηρίζει τα εθνικά θέματα με σοβαρότητα και δυναμισμό, ασκώντας υπεύθυνα τον υποστηρικτικό του ρόλο. Δεν χρειάζονται άσκοπες κινήσεις, χρειάζονται συντονισμένοι και έξυπνοι χειρισμοί, κατάλληλες πιέσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανωμένους φορείς που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν τα εθνικά μας θέματα και βεβαίως με την ελληνική Πολιτεία».


♦   «Το ΣΑΕ πρέπει να συμπράττει και να συμπλέει με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και να τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε η στήριξή μας στις αποφάσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν στα εθνικά θέματα είναι δεδομένη. Εδώ διαφαίνεται ο υποστηρικτικός του ρόλος και αποτελεί χρέος του να αξιοποιεί την επιρροή των εστιών ελληνισμού ανά τον κόσμο. Η επικείμενη σύσταση της Επιτροπής Προσωπικοτήτων του ΣΑΕ, με την πείρα και το κύρος των μελών που θα την αποτελούν, αναμένεται ότι θα συνδράμει σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο του ΣΑΕ, για την προάσπιση των συμφερόντων της Πατρίδας μας».

Τρίτη, 11 Ιούνιος 2013 19:20

Δήλωση για την κατάργηση της ΕΡΤ

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της ΕΡΤ, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή του, ο κος Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος αναφέρει ότι η ομογένεια πληροφορήθηκε το ξαφνικό αυτό γεγονός, με αισθήματα λύπης και απογοήτευσης.

"Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα.

Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα 7.000.000 των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά. Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.


Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Οι πανηγυρισμοί για τη νίκη του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, βρίσκουν την Αίγυπτο, να πασχίζει για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και να ασθμαίνει στην προσπάθειά της να δώσει ρυθμό, στον – άτακτο – βηματισμό που εξελίσσονται οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις μουσουλμανικές χώρες. 
Η διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου που θα εξασφαλίσει καταρχήν τη σταθερότητα της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου. Ασφάλεια και οικονομία είναι οι «καυτές πατάτες» που καλείται να διαχειριστεί.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργικό συμβούλιο ως «τρομοκρατική οργάνωση», βρίσκεται υπ’ ατμόν. Οι διαδηλώσεις καθημερινές και ο φόβος, να ξεσπάσει νέος κύκλος επεισοδίων, είναι μεγάλος. Η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με δεκάδες τανκς, αιγύπτιους στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους, δείχνει ότι το όραμα του Σίσι να ανοικοδομήσει μια Αίγυπτο, που τα πολιτικά κόμματα δεν θα έχουν έρεισμα και δίαυλο επικοινωνίας με το Ισλάμ (ακόμη και αν αυτό ορίζεται πλέον από το Σύνταγμα), δύσκολα θα γίνει πράξη.

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου, η κάμψη του τουρισμού, η πτώση της επενδυτικότητας, η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού, οι ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό για προμήθεια σιτηρών, καυσίμων, η ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας, είναι οι «δαίμονες» που πρέπει να πολεμήσει ο Σίσι για να μην έχει την τύχη του Μουμπάρακ και του Μόρσι.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας του Νείλου, έχει προσπαθήσει – χωρίς ωστόσο να πείσει – ότι θα διαχωρίσει το στρατιωτικό παρελθόν του από την νέα πολιτική του ιδιότητα, λέγοντας ότι «ο στρατός δεν θα έχει ρόλο στη διαχείριση της χώρας». Ωστόσο, στο ερώτημα πώς οραματίζεται την ανοικοδόμηση της χώρας του, έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του: «ο στρατός θα έχει εμπλοκή και θα στηρίξει την κυβέρνηση στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής».

 

Πώς βλέπουν οι Έλληνες της Αιγύπτου την εκλογή του
Πώς όμως βλέπουν οι Έλληνες της Αιγύπτου την ανάδειξη του Σίσι στην προεδρία της χώρας; Ο κ. Στέφανος Ταμβάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, επισημαίνει στο crashonline.gr : «Η καθαρή νίκη του Σίσι, εκφράζει τη λαϊκή βούληση ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν έναν ηγέτη ο οποίος να μην χαρακτηρίζεται από ακρότητες ώστε να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα προς μια νέα αρχή, χωρίς εξαρτήσεις από τη θρησκεία, με ότι και αν αυτό σημαίνει. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί πιστεύουμε ότι η προεδρία του θα συμβάλει στην σταθερότητα της χώρας και θα τερματίσει την εποχή των Ισλαμιστών. Δεν σας κρύβω ότι αυτή την περίοδο εμείς οι Έλληνες της Αιγύπτου, είχαμε σκεφθεί ακόμη και να αποχωρήσουμε, από την χώρα που γεννηθήκαμε, αφήνοντας πίσω την περιουσία μας, σπίτια και επιχειρήσεις. Νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, νέος άνθρωπος στην προεδρία, που δεν κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. Άλλωστε και το διάγγελμά του ήταν ολιγόλεπτο δίνοντας σαφές στίγμα ότι επιθυμεί να ξεπεραστούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου».

Ο Σίσι αναλαμβάνει την προεδρία μιας χώρας που βρίσκεται υπό κατάρρευση και είναι λογικό ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση, θα εστιάσει στα του οίκου του. Διατάραξη των ισορροπιών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αναμένεται να υπάρξει. Άλλωστε τα κράτη του Κόλπου με την Αίγυπτο έχουν κοινή συνισταμένη την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία αντιμετωπίζουν ως απειλή. Το στοίχημά του να εδραιώσει τη σταθερότητα στη χώρα του, η οποία ως διαχειρίστρια της διώρυγας του Σουέζ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές ανάγκες των μεγάλων δυνάμεων και αποτελεί το συνδετικό κρίκο Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναμένεται, σε πρώτη φάση, να παραμείνουν «μουδιασμένες» και σε δεύτερο στάδιο, να επαναπροσδιοριστούν. Ο νέος Αιγύπτιος πρόεδρος, που το 2006 είχε παρακολουθήσει μαθήματα στην Αμερικανική Σχολή Πολέμου, ζήτησε προ εβδομάδων τη στήριξή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι σχέσεις των δύο άσπονδων φίλου Αιγύπτου – Ισραήλ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την εκλογή του Σίσι. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των «Τhe New York Times” (Αύγουστος του 2013) στο «Λόμπι της Αιγύπτου» έχουν προστεθεί και άλλοι ισχυροί παράγοντες, όπως είναι το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο – τότε – στρατηγός Σίσι, διαθέτει προσβάσεις στην ηγεσία της χώρας, από την εποχή όπου ηγείτο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, δημιουργώντας χρήσιμες επαφές και σχέσεις, ακόμη και με το Ισραήλ.

Άρθρο της Κάτιας Τσιμπλάκη στο Crash Magazine Online

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 09:21

Πολιτισμός

♦   Πρωτοβουλία για τη συλλεκτική έκδοση του ποιήματος «Η Πόλις», του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη μεταφρασμένο σε τριάντα τρεις γλώσσες, με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από τον θάνατο και 145 ετών από την γέννηση του ποιητή.

 

♦   Συμμετοχή και εμψύχωση στη δυναμική εκστρατεία της Νεολαίας των 7 γεωγραφικών περιφερειών του ΣΑΕ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

 

♦   Έκδοση ανθολογίας έργων απόδημων Ελλήνων λογοτεχνών, η οποία υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, μία έκδοση - σημείο αναφοράς, στην ιστορία της λογοτεχνίας του Απόδημου Ελληνισμού.

 

♦   Στήριξη και προώθηση από την Ομογένεια των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics που θα γίνουν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2011.

 

♦   Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο Καβάφης και ο Καζαντζάκης, Δύο προσωπικότητες των Ελληνικών Γραμμάτων στη Ρουμανία» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία   τον Ιούνιο   του 2008 στο Βουκουρέστι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και του ΣΑΕ.

 

♦   Στήριξη των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΣΤ΄ Μαθητιάδας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1200 μαθητών Γυμνασίων από  τους 52 νομούς της Ελλάδας, από 15 σχολεία της ομογένειας, καθώς και 2 αντιπροσωπείες σχολείων από την Κίνα, στην Πρώτη Σερρών, από τις 11 έως τις 16 Μαΐου 2007.

 

♦   Ηθική και υλική συμβολή στην Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε διαδοχικά με επιτυχία στη Λευκωσία, την Αλεξάνδρεια και το Γιοχάνεσμπουργκ . Την έκθεση διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Ίδρυμα της Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ)

 

♦   Συνεργασία με τον Οργανισμό Αθήνα 2004 στον τομέα του Εθελοντισμού και της προβολής της Ολυμπιακής Ιδέας στις χώρες όπου μένουν Απόδημοι.

 

♦   Φιλοξενία αποδήμων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σκοτίνα Πιερίας.

 

♦   Εισήγηση στη ΓΓΑΕ για την κάλυψη των εισιτηρίων ορισμένου αριθμού αποδήμων τρίτης ηλικίας, από το Καζακστάν και την Κιργιζία.

 

♦   Διοργάνωση σε συνεργασία με το Δίκτυο Επιστημόνων, Διεθνούς Συνεδρίου στο Κάιρο για το έργο του συγγραφέα Στρατή Τσίρκα (άνοιξη 2001).

 

♦   Υποστήριξη των εκδηλώσεων της “Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη”» στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στο Καζακστάν, στον Λίβανο, στο Ουζμπεκιστάν και στην Συρία από το ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, με σκοπό τη μελέτη και παρουσίαση του συγγραφικού έργου του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

 

♦   Εισήγηση για την υποψηφιότητα του Mohamed Awad  ως Πρεσβευτή του Ελληνισμού. Ο κύριος Awad  είναι αρχιτέκτονας, ερευνητής του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και γνωστός Φιλέλληνας. Ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής του Ελληνισμού για το 2001.

 

♦   Εισηγήσεις προς τη ΓΓΑΕ για αιτήματα των παροικιών που αφορούν σε ποικίλα πολιτιστικά θέματα και φιλοξενία Αποδήμων όλων των ηλικιών.

 

♦   Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελληνικές συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, θέατρο, κινηματογράφο, διαλέξεις.