Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2015 09:36

"Οι Τούρκοι απόδημοι ψηφίζουν" του Α.Η. Διαματάρη

Γενική έκπληξη προκάλεσε η νίκη του Ερντογάν στις προχθεσινές τουρκικές βουλευτικές εκλογές.

Είτε από επιθυμία, είτε από λάθος υπολογισμών, οι μεγαλύτερες δυτικές εφημερίδες προδίκαζαν την επανάληψη του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουνίου που δεν έδιναν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τελικά, η πολιτική της πόλωσης και του διχασμού των πολιτών, μια πολιτική που υλοποιεί με μαεστρία ο Τούρκος Πρόεδρος, η πολιτική του εκφοβισμού με τη δημιουργία ατμόσφαιρας χάους, απέδωσε.

Τώρα να δούμε αν θα μπορέσει να ελέγξει τους καρπούς που έσπειρε.

Η άλλη έκπληξη ήταν η ένθερμη αναφορά του πρωθυπουργού της Τουρκίας Νταβούτογλου προς τους απόδημους Τούρκους, στην αρχή της νικητήριας ομιλίας του, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και για την υποστήριξή τους.

Είναι λοιπόν με ικανοποίηση που πληροφορήθηκα ότι ο Στέφανος Ταμβάκης, ο τελευταίος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, με επιστολή του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ζητά τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Τούρκοι απόδημοι και για τους Ελληνες απόδημους.

Είναι πια ντροπή αυτό που γίνεται. Ντροπή για όλους μας, το θέμα του δικαιώματος ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό να εκκρεμεί για τουλάχιστον μια δεκαετία, παρά το γεγονός της πολιτικής που ισχύει από τις περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Και αυτό γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους. Παράλληλα, είναι και ένα από τα σημάδια της κακοδιοίκησης που οδήγησαν την χώρα έως εδώ.

Αντί να είναι οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες πρωτοστάτες στην προσπάθεια για σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Ελλήνων με την μητέρα πατρίδα. Αντί να δουν το συμφέρον της χώρας που είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των αποδήμων στην οικονομία και την πολιτική της χώρας. Αντί να δουν την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας, εισαγωγή τεχνογνωσίας που οι απόδημοι θα προσφέρουν, κρύβονται προφασιζόμενοι μερικές ανόητες δικαιολογίες, ζημιώνοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι θέμα χρόνου πριν αναγκασθούν να το κάνουν. Θα τους το επιβάλει η τεχνολογία.

Θα χρειαστεί προφανώς μια φωτισμένη ηγεσία, η οποία μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές που θα αναγκαστεί να κάνει για την ανάπτυξη της χώρας, θα είναι και το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους.

Μέχρι τότε θα βλέπουμε προς την μεριά της Τουρκίας και θα απορούμε πώς είναι δυνατόν αυτοί, τους οποίους θεωρούμε υποδεέστερους από εμάς, να μας περνούν και στον σε αυτόν τον τομέα.

 

Πηγή: http://www.ekirikas.com/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-2/