Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Απρίλιος 2013 18:36

S.P. Tamvakis - Article from Al Ahram

Μέσα από το κοινοβούλιο οι Έλληνες της Αιγύπτου ζητούν να τεθεί τέλος στη βία κατά

των Αιγύπτιων ομογενών

Πρώτη φορά συμβαίνει να συνεδριάσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να συζητήσει τα αιτήματα των Ελλήνων ομογενών. Και αυτό έγινε χάρη στην έκκληση των Προέδρων των ελληνικών κοινοτήτων, που διαβιούν και διαμένουν στην Αίγυπτο, να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των Αιγυπτίων και των αλλοδαπών  στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε να   καταδικαστούν αυτές οι αδικαιολόγητες πράξεις, οι οποίες προσβάλλουν την Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία, τον πολιτισμό και τον αγωνιζόμενο λαό της.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος  ο Επίτιμος Πρόεδρος της  Ελληνικής  Κοινότητας  στην Αλεξάνδρεια και Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού  κος Στέφανος Ταμβάκης, ο κος Εδμόνδος  Κασιμάτης,  εκπροσωπώντας την  Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, ο κος Χρήστος Καβαλής,  Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο κος Σπύρος Καμαλάκης,  Πρόεδρος του Αιγυπτο-Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας , η κα Κρυστάλλω  Τρίμη, Πρόεδρος του Συνδέσμου  Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα και ο κος Κώστας Μιχαηλίδης,  Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα.

Όλοι οι ομιλητές  καταδίκασαν τις ρατσιστικές και εγκληματικές ενέργειες εναντίον των Αιγυπτίων. Ζήτησαν από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία σχηματίστηκε από όλα τα  κόμματα κάτω από τον θόλο του Κοινοβουλίου, να αποσταλεί αυτό το μήνυμα καταδίκης και αποδοκιμασίας σε όλα τα μέλη όλων των κομμάτων, στους οπαδούς τους και στον ελληνικό λαό  που τους ψήφισε.

Στην αρχή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διευκρίνισε  τους  λόγους της συνεδρίασης αναφέροντας ότι οι απόδημοι Έλληνες που ήρθαν από την Αίγυπτο θα μιλήσουν για  τα αιτήματά τους, θα προσφέρουν πολύ σημαντικές πληροφορίες, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της αιγυπτιακής επανάστασης, για  τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στον αραβικό κόσμο και την επίδρασή τους στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Οι ομιλητές από τους Αιγυπτιώτες επεσήμαναν ότι  η ιστορική πορεία του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας διαρκεί περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια, ενώ η σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην Αίγυπτο υφίσταται εδώ και 170 χρόνια. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίσει ότι οι Έλληνες της Αιγύπτου ζούνε σε μία αραβο-ισλαμική χώρα και δεν αισθάνθηκαν ούτε για μια στιγμή φυλετικές διώξεις όσον αφορά  στην καταγωγή ή στην θρησκευτική πίστη τους.

Ο κος Ταμβάκης,  Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, είπε πως μέχρι σήμερα, ύστερα από την αραβική άνοιξη και την εμφάνιση των ισλαμικών κομμάτων, οι Έλληνες μπορούν ακόμα να δραστηριοποιούνται ελεύθερα,  να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα  χωρίς φόβο ή ανησυχία. Η  Ελληνική κοινότητα λειτουργεί στην Αίγυπτο χωρίς καμία παρενόχληση ή περιορισμούς.

Ο κος Ταμβάκης προσέθεσε  ότι το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς , επικρατεί στην Αίγυπτο ένα αρνητικό κλίμα προς την ελληνική παροικία, εξαιτίας  των εξατομικευμένων ή ομαδικών ανεξήγητων ρατσιστικών και εγκληματικών πράξεων εναντίον των Αιγυπτίων στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στην πολιτική μιας χώρας εναντίον των λαθρομεταναστών, αλλά εναντίον των επεισοδίων τυφλής βίας που επαναλαμβάνονται τελευταία.

(ΠΗΓΗ: Αλ Αχράμ, μτφρ. Σερίφ ελ Ζαγιάτ)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2013 18:09