Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Παρασκευή, 04 Μάρτιος 2011 07:12

Έκθεση φωτογραφίας για την Αλεξάνδρεια


cid_image001_jpg01cbd9e1

Άρωμα» Αλεξάνδρειας, αυτής της πόλης-λιμάνι της Αιγύπτου, που ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων σε ιδιοσυγκρασία και ιστορία, «ξεχειλίζοντας» μύθους του παρελθόντος και σκιές από περασμένες δόξες και πολιτισμούς, αναδύει η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Πετρίδη «Της Αλεξάνδρειας…», που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη, 10 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο Παράρτημα Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας.

Είκοσι δύο φωτογραφίες, τμήμα ενός οδοιπορικού του Θεσσαλονικιού φωτογράφου στην Αίγυπτο, αποτυπώνουν, με περίτεχνο τρόπο, ελληνικού ενδιαφέροντος χώρους- για παράδειγμα, εσωτερικές λήψεις ναών και κοινοτικών εκπαιδευτηρίων, προτομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ- αλλά και σημεία του πολεοδομικού ιστού της Αλεξάνδρειας, όπου συνυπάρχουν, σε κοντράστ, το κοσμοπολίτικο «παρελθόν του νεοκλασικισμού και των αρχιτεκτονικών τάσεων του μεσοπολέμου με το παρόν της πολυώροφης, ακαλαίσθητης και ογκώδους πολυκατοικίας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Παραρτήματος, Μανώλης Μαραγκούλης.

Παράλληλα, το βλέμμα του φωτογράφου συλλαμβάνει σκηνές από την έρημο, σε στιγμές σφοδρής αμμοθύελλας, αποδίδοντας με υψηλή αισθητική το ιδιάζον αυτό φαινόμενο της φύσης.

Η φωτογράφιση έγινε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου project, με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, στο πλαίσιο του οποίου, ο Πάρις Πετρίδης φωτογραφίζει τόπους και χώρους ελληνικού- και όχι μόνο- ενδιαφέροντος στην Αίγυπτο.

Άλλωστε, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος ο φωτογράφος, η έκθεση έχει να κάνει, όχι μόνο με ελληνικού ενδιαφέροντος χώρους, αλλά και με την ίδια την Αλεξάνδρεια ως πόλη. «Πάντα, είναι πολύ ενδιαφέρον για έναν φωτογράφο, όταν συνυπάρχουν πολλοί ιστορικοί χρόνοι. Δηλαδή, όταν ταυτόχρονα, στην ίδια ματιά, έχεις να κάνεις με πολλούς ιστορικούς χρόνους», σημειώνει ο Πάρις Πετρίδης, για το σύνολο της δουλειάς του στην Αίγυπτο, που είναι, όπως σημειώνει, ένα project εν εξελίξει.

Ο ίδιος δεν παραλείπει ν' αναφερθεί στην πολύτιμη βοήθεια, που τού παρείχε το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματός του, ένα μικρό δείγμα του οποίου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλότεχνο κοινό της Αλεξάνδρειας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 30 Απριλίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Δευτέρα- Πέμπτη 10.00 πμ-9.00 μμ & Παρασκευή 10.00 πμ-3.00 μμ.

Λίγα λόγια για τον Π. Πετρίδη

Γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει κι εργάζεται έως σήμερα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ και πολιτική οικονομία στο NYU στη Νέα Υόρκη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1992. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του "Καθ' οδόν" (Ιστός 1998), "Γαμήλιο άλμπουμ" (Ιστός 2002), "Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου" (Άγρα 2006) και "Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης" (Άγρα 2007).

Σοφία Παπαδοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ