Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Ιούνιος 2014 20:15

Οικονομική και πολιτική σταθερότητα το στοίχημα του νέου Αιγύπτιου προέδρου Κύριο

Οι πανηγυρισμοί για τη νίκη του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, βρίσκουν την Αίγυπτο, να πασχίζει για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και να ασθμαίνει στην προσπάθειά της να δώσει ρυθμό, στον – άτακτο – βηματισμό που εξελίσσονται οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις μουσουλμανικές χώρες. 
Η διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου που θα εξασφαλίσει καταρχήν τη σταθερότητα της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου. Ασφάλεια και οικονομία είναι οι «καυτές πατάτες» που καλείται να διαχειριστεί.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργικό συμβούλιο ως «τρομοκρατική οργάνωση», βρίσκεται υπ’ ατμόν. Οι διαδηλώσεις καθημερινές και ο φόβος, να ξεσπάσει νέος κύκλος επεισοδίων, είναι μεγάλος. Η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με δεκάδες τανκς, αιγύπτιους στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους, δείχνει ότι το όραμα του Σίσι να ανοικοδομήσει μια Αίγυπτο, που τα πολιτικά κόμματα δεν θα έχουν έρεισμα και δίαυλο επικοινωνίας με το Ισλάμ (ακόμη και αν αυτό ορίζεται πλέον από το Σύνταγμα), δύσκολα θα γίνει πράξη.

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου, η κάμψη του τουρισμού, η πτώση της επενδυτικότητας, η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού, οι ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό για προμήθεια σιτηρών, καυσίμων, η ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας, είναι οι «δαίμονες» που πρέπει να πολεμήσει ο Σίσι για να μην έχει την τύχη του Μουμπάρακ και του Μόρσι.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας του Νείλου, έχει προσπαθήσει – χωρίς ωστόσο να πείσει – ότι θα διαχωρίσει το στρατιωτικό παρελθόν του από την νέα πολιτική του ιδιότητα, λέγοντας ότι «ο στρατός δεν θα έχει ρόλο στη διαχείριση της χώρας». Ωστόσο, στο ερώτημα πώς οραματίζεται την ανοικοδόμηση της χώρας του, έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του: «ο στρατός θα έχει εμπλοκή και θα στηρίξει την κυβέρνηση στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής».

 

Πώς βλέπουν οι Έλληνες της Αιγύπτου την εκλογή του
Πώς όμως βλέπουν οι Έλληνες της Αιγύπτου την ανάδειξη του Σίσι στην προεδρία της χώρας; Ο κ. Στέφανος Ταμβάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, επισημαίνει στο crashonline.gr : «Η καθαρή νίκη του Σίσι, εκφράζει τη λαϊκή βούληση ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν έναν ηγέτη ο οποίος να μην χαρακτηρίζεται από ακρότητες ώστε να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα προς μια νέα αρχή, χωρίς εξαρτήσεις από τη θρησκεία, με ότι και αν αυτό σημαίνει. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί πιστεύουμε ότι η προεδρία του θα συμβάλει στην σταθερότητα της χώρας και θα τερματίσει την εποχή των Ισλαμιστών. Δεν σας κρύβω ότι αυτή την περίοδο εμείς οι Έλληνες της Αιγύπτου, είχαμε σκεφθεί ακόμη και να αποχωρήσουμε, από την χώρα που γεννηθήκαμε, αφήνοντας πίσω την περιουσία μας, σπίτια και επιχειρήσεις. Νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, νέος άνθρωπος στην προεδρία, που δεν κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. Άλλωστε και το διάγγελμά του ήταν ολιγόλεπτο δίνοντας σαφές στίγμα ότι επιθυμεί να ξεπεραστούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου».

Ο Σίσι αναλαμβάνει την προεδρία μιας χώρας που βρίσκεται υπό κατάρρευση και είναι λογικό ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση, θα εστιάσει στα του οίκου του. Διατάραξη των ισορροπιών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αναμένεται να υπάρξει. Άλλωστε τα κράτη του Κόλπου με την Αίγυπτο έχουν κοινή συνισταμένη την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία αντιμετωπίζουν ως απειλή. Το στοίχημά του να εδραιώσει τη σταθερότητα στη χώρα του, η οποία ως διαχειρίστρια της διώρυγας του Σουέζ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές ανάγκες των μεγάλων δυνάμεων και αποτελεί το συνδετικό κρίκο Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναμένεται, σε πρώτη φάση, να παραμείνουν «μουδιασμένες» και σε δεύτερο στάδιο, να επαναπροσδιοριστούν. Ο νέος Αιγύπτιος πρόεδρος, που το 2006 είχε παρακολουθήσει μαθήματα στην Αμερικανική Σχολή Πολέμου, ζήτησε προ εβδομάδων τη στήριξή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι σχέσεις των δύο άσπονδων φίλου Αιγύπτου – Ισραήλ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την εκλογή του Σίσι. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των «Τhe New York Times” (Αύγουστος του 2013) στο «Λόμπι της Αιγύπτου» έχουν προστεθεί και άλλοι ισχυροί παράγοντες, όπως είναι το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο – τότε – στρατηγός Σίσι, διαθέτει προσβάσεις στην ηγεσία της χώρας, από την εποχή όπου ηγείτο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, δημιουργώντας χρήσιμες επαφές και σχέσεις, ακόμη και με το Ισραήλ.

Άρθρο της Κάτιας Τσιμπλάκη στο Crash Magazine Online