Πιστεύετε πως η προεδρία του ΣΑΕ δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από την Αμερική;
"Σημαντικό ρόλο στο νέο ΣΑΕ θα διαδραματίσουν οι Συντονιστές και τα Συντονιστικά Συμβούλια. Δε θεωρώ ότι ο Πρόεδρος είναι απαραίτητο να προέρχεται από την Αμερική. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι ένας πολίτης του κόσμου, να έχει συντονιστικό ρόλο σε παγκόσμια προγράμματα, να αναλάβει το follow up της επίλυσης προβλημάτων της βάσης, να έχει συνεχή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και τα αρμόδια υπουργεία. Θα κριθεί από τη δραστηριότητά του και όχι από την περιφέρεια από την οποία προέρχεται.
Βέβαια κανείς δεν αμφισβητεί το κύρος και τη δύναμη των «κέντρων αποφάσεων» του ελληνικού λόμπι της Αμερικής, όπου οι ομογενείς έχουν εμπλακεί στα εκεί δρώμενα, είναι γνώστες των εξελίξεων, έχουν δύναμη και δυνατότητα επιρροής σε αποφάσεις και γεγονότα που αφορούν το καλό της Ελλάδας. Αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ΣΑΕ από τα κέντρα αποφάσεων. Μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά δεν ταυτίζονται. Στην προεδρία του ΣΑΕ αρμόζει ένας Έλληνας με όραμα και διάθεση, αλλά και δυνατότητα να προσφέρει".
Σε τί βαθμό πιστεύετε πως θα πρέπει να εμπλέκεται η ελληνική πολιτεία στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΣΑΕ;
"Οι εκπρόσωποι του Απόδημου Ελληνισμού καλούνται να εκλέξουν με δημοκρατικές διαδικασίες τον επικεφαλής του ΣΑΕ, το οποίο είναι το επίσημο συμβουλευτικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της είναι η συνεργασία με το ΣΑΕ και όχι η εμπλοκή στη διαδικασία εκλογής της εκάστοτε ηγεσίας".
Κρίνοντας τη διαδρομή του ΣΑΕ πιστεύετε πως έχουν γίνει λάθη στην οργάνωση και τη δομή του;
"Noμίζω ότι η ύπαρξη κάποιων λαθών και παραλείψεων είναι δικαιολογημένη στη διαδρομή ενός μεγάλου Οργανισμού της Διασποράς με πορεία δέκα χρόνων όπως είναι το ΣΑΕ. Κατά το διάστημα αυτό, διαπιστώσαμε τα λάθη που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στη δομή του και η εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις ατέλειες και να επιτύχουμε το ζητούμενο που είναι η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας του. Εξάλλου οι ζωντανοί και δραστήριοι Οργανισμοί που προσφέρουν και δημιουργούν έργο, δεν είναι δυνατό να είναι τέλειοι σε όλα".
Σε τι βαθμό οι Απόδημοι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς έχουν συμμετοχή στο ΣΑΕ;
"Η αύξηση της συμμετοχής και του ενεργού ενδιαφέροντος των αποδήμων δεύτερης και ιδιαίτερα τρίτης γενιάς είναι ένας από τους κύριους στόχους για την πλήρη ανάδειξη των δυνατοτήτων του νέου ΣΑΕ. Διότι εκτός από το αξιόλογο δυναμικό που εμπεριέχουν σε μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι οι διάδοχοι και το μέλλον του ΣΑΕ, χωρίς αυτούς δεν θα έχει ούτε εξέλιξη, ούτε συνέχεια. Ακλόνητο πιστεύω μου είναι πως η ελληνική Διασπορά έχει μεγάλα αποθέματα ψυχής και απεριόριστες δυνατότητες, αρκεί μόνο να συντονίσει το δυναμικό της για να γίνει η πιο διαυγής έννοια της ελληνικής δύναμης".
Πιστεύετε πως υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον για τον Απόδημο Έλληνα της Ανατολής σε σχέση με αυτόν της Δύσης;
"Αυτό είναι αυτονόητο νομίζω. Δεν υπάρχουν Απόδημοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Απλώς διαφέρουν τα προβλήματά τους ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκονται. Όλα όμως αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό".