Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2007 07:57

Εθνικός Κήρυκας

Νέα Υόρκη, Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Ιανουάριος 2007

Κύριε Πρόεδρε με την είσοδο του 2007 αναλάβατε και επισήμως τα νέα σας καθήκοντα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Πως αισθάνεστε;

«Ευδιάθετος και έτοιμος να προσφέρω, όπως τον αθλητή που περιμένει στην αφετηρία. Τώρα πλέον, μαζί με τους συναδέλφους μου, περιμένω να «κόψουμε το νήμα», να αρχίσουμε να πραγματοποιούμε συγκεκριμένους στόχους, ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω προώθηση των θεμάτων του Οικουμενικού Ελληνισμού».

 

 

Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην παράδοση της Περιφέρειας Αμερικής. Το σχόλιό σας;

«Κάθε αρχή και δύσκολη, εφ’  όσον όμως υπάρχει συνεργασία και εμπιστοσύνη, όλα γίνονται. Θεωρώ ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε μία φυσιολογική ,για κάθε ξεκίνημα διαδικασία, η οποία είναι πλέον δρομολογημένη κατόπιν και σχετικών διευκρινήσεών μου στο θέμα της παράδοσης-παραλαβής».

 

Μετά από 11 χρόνια διοίκησης του ΣΑΕ από τα ίδια πρόσωπα, άλλαξε το 11μελές συμβούλιο. Αυτή η νέα κατάσταση πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει για το μέλλον του ΣΑΕ;

«Οπωσδήποτε θετικά. Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέοι στόχοι. Το ΣΑΕ έκλεισε έναν κύκλο, ανοίγει ένα νέο, πιο δυναμικό και θέλω να πιστεύω, πιο αποτελεσματικό και πιο πρακτικό. Επιλύοντας και προωθώντας μικρά αλλά σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ομογένεια εδώ και χρόνια. Έτσι αποκτάει το ΣΑΕ ρόλο και λόγο.

Γνωμοδοτώντας και συμβουλεύοντας σωστά την εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση, διεκδικούμε την υλοποίηση των αιτημάτων μας, καταδεικνύοντας την ωφελιμότητα και την αναγκαιότητα του ΣΑΕ.

Μεταξύ των κύριων στόχων μας είναι η αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ, να αντιληφθεί ο κάθε Έλληνας, ο κάθε Οργανισμός, η κάθε Κοινότητα, ότι δεν έχουμε την πρόθεση να τον αντικαταστήσουμε ή να τον αγνοήσουμε, αλλά αντίθετα, επιδιώκουμε να γίνει το ΣΑΕ ο Οργανισμός εκείνος, που θα εκφράζει τον απανταχού της γης Έλληνα, που θα προωθεί τους προβληματισμούς του, θα συντονίζει τις δραστηριότητές του και θα διαιωνίσει μέσα από όλα αυτά, τον πολιτισμό του, τη θρησκεία του, τη γλώσσα του, την ταυτότητά μας".

 

Προσβλέπετε σε συνεργασία του νέου προεδρείου με το απερχόμενο;

«Η συνεργασία είναι δεδομένη και επιβάλλεται, καθώς η μεγάλη πείρα όλων των συναδέλφων που εργάστηκαν τόσα χρόνια στο προηγούμενο Προεδρείο είναι πολύτιμη. Είναι μία τράπεζα πληροφοριών που οφείλουμε να αξιοποιούμε καθημερινά, για να προχωρήσουμε μπροστά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη».

 

Ποια είναι τα οράματά σας για την απανταχού ομογένεια;

«Μια Ομογένεια πάνω απ’  όλα ενωμένη, οργανωμένη, με μία καλή δικτύωση που θα ξεκινά από τη βάση, έτοιμη για κάθε κινητοποίηση, προς κάθε σκοπό που ωφελεί στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, την προώθηση του πολιτισμού και της γλώσσας μας, τη συμμετοχή της νεολαίας μας, τη διαφύλαξη των ηθών και εθίμων μας, την αρμονική συνεργασία με την Εκκλησία, με τελικό σκοπό και στόχο τη διατήρηση της ταυτότητάς μας».

 

Ειδικότερα για την ομογένεια της Αμερικής;

«Και η ομογένεια της Αμερικής πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται την περαιτέρω δικτύωσή της, τη  δραστηριοποίηση των μη ενταγμένων σε Κοινότητες ομογενών, μέσω του ΣΑΕ, που έχει τη δυνατότητα να αγκαλιάσει όλους αυτούς τους θαυμάσιους, επιτυχημένους Έλληνες. Να σταθεί δίπλα στη Νεολαία, στους Απόδημους τρίτης και τέταρτης γενιάς και να εξασφαλίσει το μέλλον των Οργανισμών της ομογένειας.

Κινητοποιώντας περισσότερο το ελληνικό στοιχείο σε συγκεκριμένους στόχους, επιτυγχάνεται η ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη και προβολή της δύναμης του Οικουμενικού Ελληνισμού».

 

Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους θα ρίξετε μεγαλύτερο βάρος στη διάρκεια της προεδρίας σας;

«Η δικτύωση και δραστηριοποίηση της νεολαίας, η παιδεία, ο πολιτισμός, η παγκόσμια δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών, η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ, η οργάνωση της βάσης. Όλοι αυτοί οι τομείς υπογραμμίζονται και από την βούλησή μας να αναπτύξουμε ουσιαστικά την αντιπροσωπευτικότατα του ΣΑΕ και την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού».

 

Σε λίγες μέρες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η πρώτη επίσημη Συνεδρίαση του νέου 11μελούς. Ποια είναι η ατζέντα;

«Στην ατζέντα έχουμε οργανωτικά θέματα, τον κανονισμό λειτουργίας του Προεδρείου, τον κανονισμό οικονομικής διαχείρισης που θα εξασφαλίζει αντισταθμιστικά οφέλη και απόλυτη διαφάνεια, ανάθεση αρμοδιοτήτων, εξαγγελία στόχων, άξονες συνεργασίας παγκόσμιων αλλά και περιφερειακών δραστηριοτήτων, ότι δηλαδή αφορά στην οργάνωση και την επίτευξη βραχυπρόθεσμων, αλλά και μακροπρόθεσμων στόχων».

 

Υπάρχει πρόθεση για την αλλαγή ονομασίας του ΣΑΕ και του λογότυπου; Αν ναι, γιατί;

«Το λογότυπο έχει ήδη αλλάξει, άλλωστε και στη Θεσσαλονίκη όλοι είδατε το νέο σήμα, το οποίο συμβολίζει αφ’  ενός τη νέα αρχή  και αφ’  ετέρου την πρόκληση για το νέο Προεδρείο να συνδέσει τη διαδρομή, τις δραστηριότητες  και τις επιτυχίες του, με το νέο αυτό λογότυπο. Όσον αφορά στην ονομασία, νομίζω ότι θα πρέπει ίσως να αλλάξει γιατί ο όρος «απόδημος» δεν εκπροσωπεί το  σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού».

 

Ποια θεωρείται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο  Απόδημος Ελληνισμός;

«Η διατήρηση και χρήση της ελληνικής γλώσσας, η έλλειψη συμμετοχής της νεολαίας στους Οργανισμούς μας, η ανανέωση των Οργανισμών, η επιβίωση στις μικρές και απομονωμένες Κοινότητες και Παροικίες, κυρίως σε περιοχές όπως η Αφρική, η Λ. Αμερική και ο Εύξεινος Πόντος, θέματα οικονομικής φύσεως  και  ασφαλιστικά είναι μερικά από τα προβλήματα του αντιμετωπίζει στις μέρες μας η ομογένεια.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρηγορότερα σε λύσεις, θα πρέπει να σκεπτόμαστε τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων μας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τη συσπείρωση γύρω από τις μεγάλες και δραστήριες Ομοσπονδίες, Κοινότητες, Συλλόγους.

Θα πρέπει ταυτόχρονα να επισημάνουμε την ύπαρξη αδρανών Οργανισμών. Για να μεγαλώσει και να θεριέψει το «δέντρο της Ομογένειας» χρειάζεται κατά καιρούς ένα καλό  «κλάδεμα», ώστε να αποδώσει γρηγορότερα καλύτερους καρπούς».

 

Στην 6η Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ η ελληνική κυβέρνηση εξεδήλωσε την απόφασή της να προχωρήσει εντός της παρούσης θητείας της στην νομοθετική ρύθμιση της ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων πολιτών. Πώς τοποθετείστε;

«Όπως γνωρίζουμε αποτελούσε ένα από τα πάγια αιτήματα  της μεγάλης πλειοψηφίας του απανταχού Ελληνισμού. Μεταξύ άλλων αποτέλεσε επίσης, μία από τις επίμονες εισηγήσεις του ΣΑΕ. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.  Το ΣΑΕ επεξεργάζεται τις απόψεις του πάνω στο θέμα  και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού για την άσκηση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο και θα μας βοηθήσει στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων και στην υλοποίηση των στόχων μας. Ταυτόχρονα θα συντελέσει στην άσκηση καλοπροαίρετης πίεσης στην εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση και θα μας δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην προώθηση των ζητημάτων που μας απασχολούν».

 

Έχετε στα σχέδια σας την επεξεργασία τρόπων για μελλοντική οικονομική αυτάρκεια του ΣΑΕ;

«Βεβαίως, άλλωστε είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε με τους συναδέλφους του 11μελούς. Προτάσεις υπάρχουν, αλλά  θα μου επιτρέψετε να τις αναγγείλω μετά την πρώτη μας συνεδρίαση. Αυτό που μπορώ να πω τώρα, είναι ότι  προτεραιότητά μας είναι η παγκόσμια δικτύωση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια και τα αντίστοιχα της Ελλάδος. Η συνεργασία αυτή, πιστεύω ότι θα αποτελέσει την αρχή κάποιας οικονομικής αυτοδυναμίας και δραστηριοποίησης του Εθνικού Ταμείου Ομογενών (ΕΤΟ), αλλά και τη δυναμική δραστηριοποίηση ενός παγκόσμιου δικτύου των επιχειρηματιών».

 

Έχουν εκφραστεί από ορισμένους κάποιοι ενδοιασμοί σε ό,τι αφορά την δυνατότητα να ασκήσετε lobbing υπέρ των ελληνικών εθνικών θεμάτων στην Ουάσιγκτον εκ του γεγονότος ότι δεν είσθε Αμερικανός πολίτης. Πώς απαντάτε;

«Θα ήταν παράλογο να πιστεύουν  κάποιοι ότι μπορεί ένας άνθρωπος όπου κι αν βρίσκεται, να ασκεί μόνος του lobbing, εκτός βεβαίως κάποιων ελάχιστων ιδιαίτερων προσωπικοτήτων.

Όσον αφορά στο λεγόμενο σημαντικό ελληνικό lobby της Αμερικής, αυτό με επιτυχία δραστηριοποιείτο  και πριν το ΣΑΕ  και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε το ΣΑΕ, από το οποιοδήποτε lobby. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού πρέπει να στηρίζει, σε συνεργασία πάντοτε με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάθε εθνικό θέμα που αφορά το καλό της πατρίδας μας. Δεν θα πρέπει να ασκεί lobbing το ίδιο, αλλά να συνεργάζεται με κάθε Οργανισμό που ασκεί αυτού του είδους δραστηριότητες. Να  ενημερώνεται και να ενημερώνει και πάνω απ’  όλα, να οργανώσει, να ενώσει και να συντονίσει ένα παγκόσμιο ελληνικό lobby, με την πολύτιμη συμμετοχή, στήριξη και πείρα του ελληνοαμερικανικού  και βεβαίως και όλων των άλλων δυνάμεων- ελληνοκεντρικών και μη- ανά τον κόσμο.

Ως εκ΄ τούτου δε βλέπω την αναγκαιότητα, εφ΄ όσον κι εγώ προσωπικά πιστεύω στη δραστηριοποίηση της παγκόσμιας ελληνικής, αστείρευτης δύναμης του απανταχού ελληνισμού, να είμαι Αμερικανός πολίτης, για να την κινήσω».

 

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εκλογή σας αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για το ΣΑΕ. Το συμμερίζεστε;

«Αυτό που συμμερίζομαι και που ακράδαντα πιστεύω είναι ότι το ΣΑΕ σαν Οργανισμός έχει την τελευταία ευκαιρία να πετύχει, κάτι που το αναγκάζει μόνο μπροστά να στοχεύσει. Έχει ένα μονόδρομο να ακολουθήσει, με μοναδικό σκοπό την επιτυχία. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε, ότι μαζί με τους συναδέλφους μου, θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις, να πετύχουμε αυτό το σκοπό. Να δούμε έναν ισχυρό και επιτυχημένο Οργανισμό που θα μας εκπροσωπεί και θα μας τιμά όλους. Γνωρίζω καλά ότι το «πλοίο» αυτό που ονομάζεται ΣΑΕ, πρέπει να βγει στα βαθιά, αντιμετωπίζοντας καλοσύνες και φουρτούνες. Είμαι έτοιμος για όλα αυτά, να εργαστώ σκληρά, με υπομονή, σύνεση και διαφάνεια, με απόλυτα ειλικρινή και καλή διάθεση για συνεργασία με όλους».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 08:09