Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2008 06:54

ΝΕΟ ΦΩΣ

Eφημερίδα ΝΕΟ ΦΩΣ του Καίρου - του Ν. Κάτσικα

10 Ιανουαρίου 2008

Στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης,  ο οποίος παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα δεν παραλείπει τις επισκέψεις στην αγαπημένη μας Αίγυπτο, όπου χρόνια τώρα δραστηριοποιείται επιτυχώς στον επιχειρηματικό τομέα, παράλληλα με τη δυναμική ενασχόλησή του στην προεδρία του ΣΑΕ. Μια σταχυολόγηση από συνεντεύξεις που παραχώρησε πρόσφατα, καταδεικνύουν την ανοδική πορεία του οργανισμού  των απανταχού Ελλήνων, καθώς επίσης και τη σοβαρότητα αλλά και την ευαισθησία με την οποία χειρίζεται όλα τα θέματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό ο επικεφαλής του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.

 

Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο, καλύτερο, δυναμικότερο, αποτελεσματικότερο ΣΑΕ και με ποιό τρόπο επιχειρείτε να το πραγματοποιήσετε; Τι αλλαγές έχετε κάνει ή σκέπτεστε να κάνετε στη δομή του;

«Στη  Συνεδρίαση που είχαμε πρόσφατα με το Προεδρείο του ΣΑΕ και τα Συντονιστικά Συμβούλια των περιφερειών, μπορώ να πω ότι δημιουργήσαμε τα «εργαλεία» υλοποίησης του οράματος. Ένας βασικός στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούν οι περιφέρειες με προγράμματα που αφορούν στην παιδεία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ομογένεια, καθώς είναι γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί βασικό στοιχείο διατήρησης της ταυτότητάς μας. Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι και η απόφαση για τη δημιουργία μίας Κιβωτού του Απόδημου Ελληνισμού με την αποστολή αρχειακού υλικού από τις επτά περιφέρειες, το οποίο θα επεξεργαστούμε σε ψηφιακή μορφή,  ώστε να υπάρχουν στοιχεία και μία πλήρης εικόνα για την πορεία και την εξέλιξη του Απόδημου Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι η αλλαγή της δομής του ΣΑΕ με τη διεύρυνση της βάσης, προκειμένου να συμμετέχουν Έλληνες που για διάφορους λόγους δεν είναι ενταγμένοι σε ομογενειακές οργανώσεις, όπως π.χ χρηματιστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες. Όλο αυτό το δυναμικό μπορεί να ενταχθεί στα περιφερειακά συμβούλια και να συντελέσει στην ενδυνάμωση και την αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για μας και η Νεολαία η οποία μας εντυπωσίασε στη Συνεδρίαση με τις ιδέες και τη θέλησή της να συμβάλλει και να συμμετέχει στο ΣΑΕ.  Έχει αρχίσει ήδη να οργανώνεται μέσα στις περιφέρειες και αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σταθερή φιλοδοξία αποτελεί και η σταδιακή οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ και προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς να δραστηριοποιηθούμε για  την πραγματοποίηση  προγραμμάτων νεολαίας, παιδείας, πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα με την απόκτηση μιας οικονομικής ευχέρειας του ΣΑΕ με πόρους που θα αντλεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το εσωτερικό του.

Τέλος, δόθηκε έμφαση στο αίτημα μας για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, ένα δικαίωμα που διεκδικούμε με συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις περιφέρειες και έχουμε θέσει σε διάλογο με την ελληνική Πολιτεία, στηρίζοντας τις θέσεις μας πέρα από κομματικές σκοπιμότητες».

 

Απανταχού Ελληνισμός - «ομοιογένεια» στους στόχους; Όμοια γλώσσα;

«Σαφώς και είναι όμοιοι οι στόχοι, αλλά και η γλώσσα που μιλάμε καθώς αγωνιζόμαστε γι’  αυτούς. Αν και οι ανάγκες είναι διαφορετικές από ήπειρο σε ήπειρο, υπάρχει σύμπνοια και ενότητα, διότι οι στόχοι είναι κοινοί: η διατήρηση της γλώσσας και της ταυτότητάς μας, οι καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, η επικοινωνία και η καλύτερη δικτύωση μεταξύ των Ελλήνων».

 

«Δύο κόσμοι» στον Απόδημο Ελληνισμό; Οι «ισχυροί» ( πχ Έλληνες στις ΗΠΑ) και οι «αδύναμοι» (Αφρικής και Μαύρης θάλασσας) .  

«Ένας είναι ο κόσμος στον Απόδημο Ελληνισμό. Σίγουρα  υπάρχουν οι ΄Ελληνες των «προνομιούχων» και πιο προηγμένων ηπείρων, οι οποίοι μπορούν να ελιχθούν καλύτερα μέσω της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και υπάρχουν επίσης οι Έλληνες που αντιμετώπισαν επιτυχώς ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, όπου μπόρεσαν και διαιώνισαν την ελληνικότητα τους, τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους. Γι’  αυτό και θεωρώ ότι ο απανταχού Έλληνας μόνον ισχυρός μπορεί να είναι».

 

Ποια είναι τα δυνατά σημεία των ομογενών, στις πέντε ηπείρους;

«Καταρχήν είναι η επιτυχής ανέλιξή τους στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι επαρκώς δικτυωμένοι και έχουν δυνατότητα παρέμβασης εκτός των άλλων και στα εθνικά μας θέματα. Βλέπουμε ότι ο Απόδημος βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ελλάδα και με τη δυναμική παρέμβαση και στήριξή του έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η αξιόλογη συμμετοχή της Απόδημης Νεολαίας στην πολιτική ζωή, την τεχνολογία, την οικονομία, την εκπαίδευση, η ύπαρξη σύγχρονων καταρτισμένων ατόμων που ναι μεν είναι Έλληνες, αλλά συμμετέχουν και στην εξέλιξη του Κράτους που ζουν, δημιουργεί ένα δυναμικό που λειτουργεί προς όφελός της Ελλάδας και μεγιστοποιεί τη δύναμή της».

 

Πόσο αποτελεί το ΣΑΕ μέρος της καθημερινής πραγματικότητας των απόδημων Ελλήνων;

«Πολύ θα ήθελα να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει το ΣΑΕ αναγνωρισιμότητα  και να ενισχύσει τη χρησιμότητά του. Να γίνει αναγκαίο και απαραίτητο εφ’  όσον αντιληφθούν οι Απόδημοι ότι διεκδικεί και προωθεί αποτελεσματικά τα αιτήματα τους και συντελεί στην επίλυση των προβλημάτων τους. Τότε θα αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των Αποδήμων και θα μας κάνει ακόμα πιο υπερήφανους.»

 

ΣΑΕ: Κρατικοδίαιτο; Από που οι πόροι του; 

«Εάν δεν ήταν αμφίδρομα τα συμφέροντα του απανταχού Ελληνισμού και της Ελλάδας, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ΣΑΕ είναι κρατικοδίαιτο. Τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού καλύπτονται προς το παρόν από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για προγράμματα παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού και άλλα, εξασφαλίζουμε χορηγίες από κοινωφελή Ιδρύματα και άλλους Οργανισμούς».

 

Προσφάτως ανακοινώθηκε η άκρως σημαντική  πρωτοβουλία (απο το Ίδρυμα Ωνάση και το Βαρδινογιάννειο  Ίδρυμα)  για την  ίδρυση  «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών»,  που θα στεγαστεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας.  Ως μέλος του  Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και ως Αλεξανδρινός τι έχετε να σημειώσετε για την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας?  

«Θεωρώ ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία η οποία δίνει μια νέα πνοή στον τομέα της Έρευνας και των Γραμμάτων, καθώς και στη μορφωτική και πολιτισμική συνεργασία Αιγύπτου και Ελλάδος και πραγματοποιεί ένα μεγάλο όνειρο πολλών από εμάς. Η πρωτοβουλία για το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών που θα στεγαστεί μέσα στην ιστορική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας από όπου αναδύθηκε η σοφία της ελληνικότητας αξίζει θερμά συγχαρητήρια».

 

Δύσκολος συνδυασμός η επιχειρηματική σας  δραστηριότητα και οι αυξημένες υποχρεώσεις  που έχετε αναλάβει  στο ΣΑΕ?

«Καθόλου δύσκολος, καθώς αγαπώ πάρα πολύ και τα δύο ξεχωριστά αυτά αντικείμενα και φροντίζω να κατανέμω δίκαια το χρόνο που αναλογεί στο καθένα. H επιχειρηματική δραστηριότητα συμβαδίζει με τις αυξημένες υποχρεώσεις στην προεδρία του ΣΑΕ, στην μεν πρώτη γνωρίζω καλά τι πρέπει να κάνω, ενώ στη δεύτερη, γνωρίζω τί θέλω».

 

Τι σημαίνει για σας το τρίπτυχο Παιδεία - Επιχειρηματικότητα - Πολιτισμός?

«Είναι οι τρεις πυλώνες που θεμελιώνουν το οικοδόμημα που ονομάζεται  ΣΑΕ».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 08:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περ. Big Fish Περ. Οικονομία »