Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Πέμπτη, 05 Νοέμβριος 2009 07:20

Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Αγώνες στη Μελβούρνη

Ιστοσελίδα TGA NEWS - του Στ. Μεσσήνη

Νοέμβριος 2009

Το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιοι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Αγώνες στη Μελβούρνη. Εμφανώς, η ομογένεια έχει αγκαλιάσει το θεσμό και η συμμετοχή νέων είναι σημαντική. Θα παρευρεθείτε στους Αγώνες;

«Πράγματι η Ομογένεια της Αυστραλίας έχει αγκαλιάσει τον θεσμό, ο οποίος έχει καθιερωθεί πλέον, καθώς έχει επαναληφθεί  με μεγάλη επιτυχία.

Είναι πρωτοπόροι, οι Έλληνες  της Αυστραλίας, στους Πανελλήνιους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Αγώνες,  τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ αισιόδοξα. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Συντονιστής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος υπερασπίστηκε με πάθος αυτό το θεσμό και η καλή συνεργασία με το Συντονιστικό του Συμβούλιο απέδωσε καρπούς και έκανε αυτή την όμορφη ιδέα πράξη, για την οποία όλοι είμαστε υπερήφανοι.

 

Από καιρό έχω προγραμματίσει να βρίσκομαι στη Μελβούρνη για τους Αγώνες και με την ευκαιρία αυτή, θα επισκεφθώ το Σύδνεϋ και την Αδελαΐδα».

 

Ποιος είναι ο σκοπός των Αγώνων αυτών;

«Θα έλεγα ότι κατά κύριο λόγο είναι να εμψυχώσει την Ομογένεια να ενισχύσει περαιτέρω την ενότητά της, να της δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μία αξιόλογη ελληνική άμιλλα, αλλά και να δώσει έμφαση στη δυναμικότητα της ελληνικής παροικίας και ιδιαίτερα της νεολαίας  στην Αυστραλία».

 

Η διοργάνωση τέτοιων αγώνων με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών απαιτεί τεράστιες προσπάθειες. Πώς βλέπετε τις μέχρι τώρα διοργανώσεις και τις προετοιμασίες για τους φετινούς Αγώνες;

«Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο εγχείρημα, έχω όμως εμπιστοσύνη στο Συντονιστή και στα άξια μέλη του ΣΣ του ΣΑΕ Ωκεανίας και σε όλους τους συμβαλλόμενους φορείς. Γνωρίζω πως υπάρχει καλός συντονισμός και θέληση και επειδή είναι κάτι που πραγματικά το ζητούν όλοι, αναμένω ότι είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει επιτυχία».

 

Είσαστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της ομογένειας και των αρμόδιων αρχών;

"Έχω αρκετές φορές ζήσει από κοντά τον  δυναμισμό, τη δραστηριοποίηση της Ομογένειας της Αυστραλίας  και την καλή συνεργασία που υπάρχει επί σειρά ετών με τις αρμόδιες αρχές, θεωρώ ότι  δεν μπορούμε  παρά να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».

 

Υπάρχουν σχέδια και ενδιαφέρον από το ΣΑΕ για τη διοργάνωση παρόμοιων αγώνων και σε άλλα μεγάλα ομογενειακά κέντρα, όπως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ; Και γιατί όχι, μια μέρα να γίνονται και στην Αρχαία Ολυμπία;

«Η σκέψη της διοργάνωσης τέτοιου είδους Αγώνων ξεκινάει ακριβώς από το όραμα να πραγματοποιηθεί και να καθιερωθεί ένα είδος Ολυμπιακών Αγώνων για τους Απόδημους, όπου θα γίνονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο!  Είναι μια πολύ όμορφη σκέψη να ξεκινήσουν από την αρχαία Ολυμπία, μακάρι να μπορέσουμε να το πετύχουμε παντού. Το ευχάριστο και ενθαρρυντικό είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει».

 

Αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο του Δικτύου Νεολαίας του ΣΑΕ. Πώς εξελίσσεται το δίκτυο αυτό; Υπάρχουν άλλα δίκτυα υπό κατασκευή;

« Η συναντήση  των Συντονιστικών Συμβουλίων  Νεολαίας αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι γεγονός ότι το Δίκτυο εξελίσσεται γρήγορα και ελπιδοφόρα, η συνύπαρξη  αυτή, για λίγες μέρες, στην Θεσσαλονίκη  θα δώσει σημαντική ώθηση στη συνέχιση της δραστηριοποίησης των νέων, ώστε να λάβουν πρακτικά πλέον πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των στόχων τους. Η νεολαία γνωρίζει πλέον τι θέλει, δεν μένει παρά να αναλάβει δράση.

Υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία του Δικτύου των Φίλων του ΣΑΕ και γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ατύπως λειτουργεί   και το Δίκτυο των Επιχειρηματιών».

 

Πώς βλέπετε τη διοργανωτική πλευρά του ΣΑΕ, με τον τρόπο εκπροσώπησης της Ομογένειας μέσω ομοσπονδιών και τα εσωτερικά προβλήματα που δημιουργεί στις ομογενειακές οργανώσεις ο τρόπος αυτός εκπροσώπησης;

«Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση του ΣΑΕ αποτελείται από την Ομογένεια, την οποία  εκφράζουν οι πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται προβλήματα για τον τρόπο της εκπροσώπησης, γιατί θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας εκπροσωπούμεθα επαρκώς και αξίως μέσω του ΣΑΕ, αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του. Θα πρέπει να παραμερίζονται τέτοιου είδους προβλήματα για το καλό του συνόλου της Ομογένειας. Όσο πιο ευέλικτες είναι οι Συνελεύσεις τόσο πιο αποτελεσματικές είναι, τα προβλήματα και οι στόχοι διεκπεραιώνονται ταχύτερα».

 

Είσαστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία των ελληνικών κυβερνήσεων με το ΣΑΕ;

«Σαφώς και υπάρχει συνεργασία και στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων σε πολλά θέματα, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το ΣΑΕ είναι ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος Οργανισμός. Θα ανησυχούσα ωστόσο, αν ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία, διότι αν δεν υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές απόψεις που οφείλουμε να εκφράζουμε, καμιά φορά λίγο πιο έντονα, τότε δεν θα ήμασταν και υγιής Οργανισμός»..

 

Η νέα κυβέρνηση φέρεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Ομογένεια. Πώς βλέπετε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, όπως π.χ. να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την επιστολική ψήφο κλπ. Ποια η γνώμη σας και για τον συζητούμενο αριθμό εκπροσώπων από κάθε ήπειρο, π.χ.  δύο από ΗΠΑ έναν από Αυστραλία κλπ.. Από την εμπειρία σας ως πρόεδρος του ΣΑΕ, πιστεύεται ότι είναι αντιπροσωπευτικός;

«Με χαρά το εισπράττουμε κι εμείς αυτό, πράγματι η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να δώσει έμφαση σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε πολλά κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρούνται και είναι  απόδημοι.

Οι ανακοινώσεις που αναφέρετε, είναι αιτήματα του ΣΑΕ εδώ και χρόνια και οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε όλα τα περιφερειακά συνέδρια. Δεν είναι δυνατό να είμαστε από τα ελάχιστα πλέον Κράτη της Ευρώπης που οι πολίτες του δεν μπορούν να ψηφίσουν από το τόπο διαμονής τους. Η τωρινή κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, ενστερνιζόταν τις απόψεις μας και ελπίζω τώρα να τις υλοποιήσει. Επιπλέον, θα πρέπει να καταλάβουν και τα υπόλοιπα κόμματα ότι αυτή η ιστορία μας έχει κουράσει όλους, έχουμε εξαντλήσει όλες τις απόψεις, ήρθε ο καιρός να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Όσον αφορά τους εκπροσώπους, λογικός θεωρώ ότι είναι ένας αριθμός αντιπροσωπευτικός ως προς τον πληθυσμό και το μέγεθος της Ομογένειας σε κάθε περιφέρεια. Προσωπικά θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος, αν και οι 12 βουλευτές επικράτειας προέρχονταν από τους απόδημους».

 

Θεωρείται ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της ΓΓΑΕ ή και η δημιουργία υπουργείου Αποδήμων;

«Τη θεωρώ απολύτως απαραίτητη, όπως και την επαναλειτουργία της θέσης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού. Από κει και πέρα, εφόσον  μας δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουμε, εκπροσωπηθούν οι απόδημοι στο Κοινοβούλιο και λειτουργήσει το σύστημα, έχοντας τη δική μας εκπροσώπηση στη Βουλή, η δημιουργία υπουργείου Αποδήμων θα είναι και η φυσική  εξέλιξη των πραγμάτων».

 

Όπως αναφέρετε στην ετήσια έκθεση σας που υπάρχει στη ιστοσελίδα ΣΑΕ, είχε προταθεί το ΣΑΕ Ωκεανίας να αναλάβει έργο απλών προξενικών εργασιών, όπως επικύρωση φωτοαντιγράφων και γνησίου υπογραφής, που θα ελάφρυνε τον όγκο εργασίας στις εδώ προξενικές αρχές και θα βοηθούσε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών, οι οποίοι τώρα στις μεγάλες πόλεις αναγκάζονται να περιμένουν έως και 15 ημέρες για μια απλή επικύρωση φωτοαντιγράφου. Προχώρησε αυτή η πρόταση; Είναι εφικτή;

«Θεωρώ ότι είναι εφικτή και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Συντονιστικό του ΣΑΕ Ωκεανίας λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες παρ’ όλο που θα τους προσθέσει όγκο εργασίας, δίνοντας έτσι και στο ΣΑΕ τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει άμεσα την Παροικία. Θα συζητηθούν ξανά όλα  αυτά με τη νέα ηγεσία και ελπίζουμε να υλοποιηθούν. Να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα είτε με αυτό τον τρόπο, είτε με τη δημιουργία ΚΕΠ στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας».

 

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να επισκεφθεί μέσα στο 2010 την Αυστραλία ύστερα από πρόσκληση του Αυστραλού ομόλογού του Κέβιν Ραντ και o ίδιος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να βρεθεί κοντά στην ομογένεια της Αυστραλίας. Υπάρχει περίπτωση να τον συνοδεύσετε;

«Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αυστραλία  και να συναντήσει αυτό το θαυμάσιο δυναμικό  ελληνισμό που τιμά την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες και φυσικά θα αποτελούσε για μένα μια ξεχωριστή χαρά και τιμή να τον συνοδεύσω».

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές του ΣΑΕ για το μέλλον; Τι πιστεύετε εσείς προσωπικά ότι απαιτείται να γίνει για την καλύτερη λειτουργία του και εκπροσώπηση της ομογένειας;

«Δεν θεωρούνται προτεραιότητες πλέον, αλλά στόχοι που υλοποιούνται. Πρώτα απ’  όλα είναι η ψήφιση του Νόμου για την ψήφο. Επίσης, η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ το οποίο σε συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχωρά με σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το Δεκέμβριο θα γίνει η ενημέρωση για το τι ακριβώς γίνεται.

Παράλληλα, η Κιβωτός του Απανταχού Ελληνισμού που δημιουργείται στα γραφεία της Θεσσαλονίκης θα δώσει εξαιρετικές δυνατότητες τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους μελετητές. Η συγκέντρωση ηλεκτρονικών αρχείων από όλο τον κόσμο που θα συνθέσουν την ιστορία του Απανταχού Ελληνισμού, από πού ξεκίνησε, τι έκανε, πού βρίσκεται σήμερα κτλ. σε συνδυασμό με την τεχνολογία της Κιβωτού, η οποία μεταξύ άλλων θα παρέχει τη δυνατότητα για τη δημιουργία δικτύων όπως το Facebook, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο μεγαλόπνοο έργο που θα είναι αντικείμενο μελέτης, μέσο επικοινωνίας, εργαστήρι μάθησης, μουσείο, διαδραστικός χώρος, ένας θησαυρός του Απανταχού Ελληνισμού.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η δραστηριοποίηση και η ενεργή συμμετοχή της νεολαίας στο ΣΑΕ , δίνοντας περισσότερα εναύσματα όπως π.χ. οι Αγώνες, καθώς και η πιθανή εκπροσώπησή της στο 11μελές, κάτι που προσωπικά  θα προτείνω στην  περίπτωση αλλαγής, βελτίωσης, του νόμου περί ΣΑΕ.

Τέλος,  θα πρέπει να στραφούμε ακόμα περισσότερο προς τη βάση  υλοποιώντας,  μια ακόμα  πρόταση μου, τους “Φίλους του ΣΑΕ”.

Η μεγάλη άνοδος της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του ΣΑΕ μας δείχνει ότι η Ομογένεια ενδιαφέρεται, αποζητά την ενημέρωση, τη συμμετοχή και σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο παίζει το Διαδίκτυο και τα ΟΜΜΕ που μας δίνουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας, που κρίνουν καλοπροαίρετα και προβάλλουν το έργο μας, που επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διάσωση της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Επί τη ευκαιρία, αγαπητέ κ. Μεσσήνη, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ενδιαφέρουσα αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας, ενός οικείου, λειτουργικού και σοβαρού χώρου ενημέρωσης, καλή αντάμωση στην όμορφη Αυστραλία».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 08:13
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « εφ. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Εφ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ »