Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Κυριακή, 07 Νοέμβριος 2010 18:11

Περ. ΣΦΙΓΓΑ

Ποιος είναι ο ρόλος του ΣΑΕ με βάση τα σημερινά δεδομένα 15 χρόνια μετά;

"Κατ΄ αρχήν, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσοχή που επιδεικνύετε στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ένα θεσμό που εδραιώθηκε στα χρόνια που πέρασαν, χάριν στη στήριξη της οργανωμένης ομογένειας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ένα θεσμό, που τάχτηκα να υπηρετήσω ανεπιφύλακτα από την ίδρυσή του, το 1995,  καθώς πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε  να κάνουμε πράξη τα οράματά μας.

Παράλληλα, να σας εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι οι Αιγυπτιώτες, όπου και αν βρεθούν, αναπτύσσουν αξιόλογη δράση και συμβάλλουν στην προώθηση του ελληνισμού, όπως είναι η ζωντανή παροικία σας στην Αυστραλία.


 

Σε ότι αφορά στο ρόλο του ΣΑΕ, δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι γνωμοδοτικός, εισηγητικός, υποστηρικτικός και με τα σημερινά δεδομένα και διεκδικητικός. Είναι πλέον αντιληπτό, ότι το ΣΑΕ δεν αντικαθιστά κανέναν ομογενειακό οργανισμό. Απεναντίας, αποτελεί «εργαλείο» των Αποδήμων, το οποίο μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τον απανταχού Ελληνισμό. Στην παρούσα, κρίσιμη για την πατρίδα μας, συγκυρία βλέπουμε να ενεργοποιείται περαιτέρω ο υποστηρικτικός ρόλος του ΣΑΕ, με την κινητοποίηση των Αποδήμων και συντονισμένες ενέργειες για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τουρισμό και την προσέλκυση επενδύσεων".

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός των πέντε ηπείρων σήμερα και πως τα ιεραρχείτε;

"Σημαντικά είναι όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός των πέντε ηπείρων, κυρίαρχο όμως παραμένει η Παιδεία, η διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας στις νέες γενιές της ομογένειας. Εξίσου σημαντική θεωρώ τη δραστηριοποίηση της νεολαίας, που πρέπει  να εμπλακεί ουσιαστικά στα δρώμενα  των ομογενειακών μας οργανώσεων, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η ενίσχυση της εμπλοκής και ενεργούς συμμετοχής των ομογενών μας στην πολιτική ζωή των χωρών που ζουν, κάτι που με πολύ ικανοποίηση παρατηρούμε να συμβαίνει, εδώ και πολλά χρόνια, στην Αυστραλία.

Το ζήτημα της ψήφου, η μερική οικονομική αυτοδυναμία, η υποστήριξη της ελληνικής παιδείας, η πληρέστερη αντιπροσωπευτικότητα του ΣΑΕ, η ενίσχυση του υποστηρικτικού γνωμοδοτικού, εισηγητικού και διεκδικητικού του ρόλου, η περαιτέρω ενεργοποίηση της νεολαίας και η επωφελέστερη αξιοποίηση του Γραφείου της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα του Απανταχού Ελληνισμού, είναι θέματα που εμπίπτουν στις κύριες προτεραιότητες μας.

«Κλειδί» για την καλύτερη λειτουργία και εκπροσώπηση, πιστεύω ότι είναι το άνοιγμα στη μη οργανωμένη Ομογένεια, δηλαδή στους φίλους του ΣΑΕ, τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες, σε όλο αυτό το ελληνικό δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς".

 

Για τα Δίκτυα Νεολαίας πως βλέπετε να προχωρούν;

"Όπως σας προανέφερα η εμπλοκή των νέων μας στα κοινά της ομογένειας είναι το ζητούμενο, που θα μας οδηγήσει σε νέους ορίζοντες. Προσωπικά, περιμένω πολλά  από τους νέους, γιατί είμαι βέβαιος ότι και ικανοί είναι και πολλές δυνατότητες έχουν, αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία. Ας θυμηθούμε πως κάποιοι από εμάς ξεκινήσαμε πολύ νέοι τη δράση μας στις παροικίες μας και το έργο μας, με τη στήριξη της «παλιάς φρουράς», μας δικαίωσε.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόσφατη ενεργοποίησή της Νεολαίας του ΣΑΕ, που τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησε και το 1ο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.  Η εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα,  (www.unitethemarbles.org), είναι ένα πρώτο, καλό δείγμα, για το πώς μπορούν να εργαστούν οι νέοι μας. Από την πλευρά μας, θα έχουν όλη τη απαιτούμενη στήριξη για να προχωρήσουν. Έχουν ακόμα πολλά να δείξουν και πολλά να υλοποιήσουν, αρκεί να τους ενθαρρύνουμε και να τους στηρίζουμε".

 

Ποιά τα συμπεράσματα σας για την συνεργασία που είχατε με την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού; Θεωρείτε ότι οι βουλευτές μας είναι όσο ενημερωμένοι χρειάζεται για τα προβλήματα της Ομογένειας;

"Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, όπως μετονομάστηκε, είναι ο συνδετικός μας κρίκος με την Εθνική μας αντιπροσωπεία και η συνεργασία μας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολύ θετική και αποτελεσματική.

Η καθιέρωση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, το 2008, μας δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε με όλες τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής τις εισηγήσεις και τα αιτήματα που έχουμε υποβάλει στην ελληνική πολιτεία, μέσω της Ετήσιας Έκθεσης, η οποία στη συνέχεια συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πολύ αποτελεσματικές είναι και οι τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής,  καθώς μας δίνεται η δυνατότητα τόσο της ενημέρωσης και της συζήτησης των θεμάτων, που μας απασχολούν ανά υπουργείο, όσο και της κατάθεσης, εκ μέρους μας, αναλόγων προτάσεων. Παράλληλα, υπάρχει στενή συνεργασία με το Προεδρείο της Επιτροπής, που συμμετέχει ανελλιπώς στις Τακτικές Συνεδριάσεις του Προεδρείου μας".

 

Τέλος, Κύριε Πρόεδρε, πως βλέπετε το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο πλαίσιο του παγκόσμιου ελληνισμού, μετά από τα ανά τον κόσμο ταξίδια σας;

"Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει λαμπρή ιστορία και η ανάμειξή του στα κοινά είναι ιδιαιτέρως επιτυχής. Δημιούργησε και δημιουργεί κοινότητες, συνδέσμους και αδελφότητες, ενώ ασχολείται έντονα με κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο. Βέβαια, λόγω ιδιαίτερων ιστορικών συνθηκών, αναγκάστηκε να «μεταπηδήσει» από την Αίγυπτο και να «διασκορπιστεί» στα πέρατα της Οικουμένης. Και εκεί κατάφερε να μεγαλουργήσει,  ιδιαίτερα στην Αφρική, την Αμερική, την Ευρώπη και  βέβαια την Αυστραλία, μια πολυπολιτισμική χώρα, όπου μπόρεσε, παρά τις αντιξοότητες, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι Έλληνες από τη φιλόξενη Νειλοχώρα είναι δραστήριοι παντού. Τους συναντώ συχνά, μαζί με τους υπόλοιπους Ομογενείς, όπου και αν ταξίδεψα. Αυτό που πάντα με συγκινεί είναι το αίσθημα προσφοράς, ένα πάθος θα έλεγα, για το οποίο διακρίνονται.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό μας είναι ότι δεν πολιτικοποιούμεθα, ενώ έχουμε μάθει να σεβόμαστε τον Πατριαρχικό θεσμό. Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε σχολεία και εκκλησίες. Με άλλα λόγια, η Ορθοδοξία και η Παιδεία αποτέλεσαν τις βάσεις στις οποίες κινήθηκε διαχρονικά ο Αιγυπτιώτης, όπως και ο απανταχού Ελληνισμός, γενικότερα.

Στόχος μας, όπως και όλων των αποδήμων, παραμένει η διατήρηση της ελληνικότητάς μας. Αυτό που επιζητούμε να υπηρετήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι η διάδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας".

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σφίγγα», (έκδοση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Αυστραλίας)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 20:17
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη στην εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ εφ. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ »