Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Σάββατο, 12 Φεβρουάριος 2011 18:03

Παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.

Χαιρετισμός Προέδρου ΣΑΕ

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου, νιώθω υπερήφανος και ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς αυτό το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα, είναι το απόσταγμα της πνευματικής εργασίας αξιόλογων Απόδημων λογοτεχνών, είναι ένα έργο που δεν έμεινε στα λόγια, είναι ένα όραμα που έγινε πράξη, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Αποτελεί παράλληλα μία επιβράβευση ηθική αλλά και πρακτική στους ρομαντικούς αυτούς ανθρώπους που υπό τον συντονισμό του Βάϊου Φασούλα, πίστεψαν στο όραμά του και δραστηριοποιούνται, ζουν και υπάρχουν πνευματικά και συλλογικά στον χώρο του Διαδικτύου. Αυτή η συλλογική έκφραση μεταφέρει τις ανησυχίες λογοτεχνικές και υπαρξιακές ανθρώπων ευαίσθητων, Ελλήνων του Εξωτερικού.

Τις μεταφέρει στον τόμο που παρουσιάζουμε σήμερα. Μία προσπάθεια στην οποία πιστέψαμε και στηρίξαμε.

Την προσπάθεια την στηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και ο Πρόεδρος του, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου προσωπικά. Η ιδέα την οποία υπηρετεί ο παρών τόμος μας γοήτευσε κυρίως, καθώς αναδεικνύει ότι πράγματι όλοι είμαστε μία οικογένεια. Όταν πιστέψουμε στην συλλογικότητα και τολμήσουμε να ονειρευτούμε με τα μάτια ανοιχτά, τότε ίσως μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Το Ίδρυμα  «Αλέξανδρος Σ.  Ωνάσης» χάρη στην ευαισθησία του Προέδρου του και όλου του Δ.Σ.,  μας έδωσε τη χαρά να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα και να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτής της Ανθολογίας, μιας έκδοσης που όλοι μας καμαρώνουμε.

Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν αποτελεί η προσπάθεια τους πιο εκλεκτούς καρπούς του δέντρου της ελληνικής Διασποράς που είναι τα έργα των ομογενών λογοτεχνών, οι οποίοι διαφύλαξαν τη γλώσσα και την ταυτότητά μας, αλλά εργάστηκαν με το μυαλό και την καρδιά τους για να την κάνουν στολίδι. Όπως γνωρίζετε στην έκδοση συμμετέχουν  Έλληνες λογοτέχνες προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή  και οι οποίοι «κατέθεσαν» διηγήματα, ποιήματα, αυτοβιογραφικές ιστορίες, θεατρικά κείμενα και μουσικά έργα.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων μοιράστηκε αυτό το όραμά της και με το ΣΑΕ, ενώθηκαν οι δυνάμεις μας και προέκυψε αυτό το άρτιο πιστεύω αποτέλεσμα.

Από τον καιρό που ήμουν Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ σχεδιάζαμε με το φίλο μου τον Βάιο Φασούλα αυτή την έκδοση. Και λέω φίλο, εννοώντας απόλυτα τη λέξη, παρ’  όλο που όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα γνωριζόμασταν μόνο διαδικτυακά. Σήμερα γνωριζόμαστε για πρώτη φορά από κοντά σε αυτή την εκδήλωση, επισφραγίζοντας τη φιλία μας με ένα ευχάριστο γεγονός σαν κι αυτό.

Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα πολλά παρόμοια γεγονότα και να συμβάλλουμε όλοι με τον τρόπο μας στη διάδοση και τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Οφείλω να πω ότι ο Βάιος Φασούλας κατέβαλλε άοκνες προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Πίστεψε σ’  αυτό και αγωνίστηκε με σθένος, με ενθουσιασμό και επιμονή.

Δεν ήταν λίγες οι αντιξοότητες, οι καθυστερήσεις, οι μικρές και οι μεγάλες λεπτομέρειες που έπρεπε να φροντιστούν. Αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στον ίδιο όσο και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για τον ενθουσιασμό και την υποστήριξη στην πραγματοποίηση της προσπάθειας.

Τα εκλεκτά έργα που περιλαμβάνονται σ’  αυτό το βιβλίο γράφτηκαν στη μητρική μας γλώσσα σ’ έναν ξένο τόπο. Σκεφτείτε πόση αγάπη προϋποθέτει κάτι τέτοιο, πώς η Ελλάδα μέσα τους ξεχείλιζε.

Πως μετουσίωσαν τα συναισθήματα τους σε τέχνη. Αναζητεί ο συγγραφέας να βρει την πατρίδα, μετουσιώνει τα βιώματα της ξενιτιάς σε θέληση για έναν ιδεατό μέρος όπου ο Ελληνισμός και το «όλον» αποτελούν την «αυτήν» ύπαρξη.

Γνωρίζοντας δε, όλοι μας την διαδικασία εκπόνησης του σημαντικού αυτού τόμου παρακολουθούμε το ιδεατό να γίνεται πράξη μέσα από την ίδια την διεργασία των μέσων παραγωγής, τόσο των ανθρώπων όσο και της τεχνολογίας, των συγγραφέων, στους οποίους επιτράπηκε μέσω του διαδικτύου να έρθουν συντομότερα και πιο αποτελεσματικά πιο κοντά. Θα  έλεγα ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα δομικό παράδειγμα για θεματική δικτύωση του Ελληνισμού.

Αυτή η Ανθολογία ενώνει, μας ενώνει και είναι κάτι που θα μείνει, για να διαβαστεί από όλους όσοι αγαπάνε την Ελλάδα, τη γλώσσα μας, την ταυτότητά μας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συντελεστές και εύχομαι πάντα επιτυχίες.

Στέφανος Π. Ταμβάκης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 20:22