Η συνταγματική εντολή επιτάσσει την συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας μας και αυτό σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει πράξη για να υλοποιηθεί αυτή.
Στρατηγικός στόχος μας είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής των μονίμων κατοίκων εξωτερικού με επιστολική ψήφο και κάλπη και η δυνατότητα εκπροσώπηση της ομογένειας στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω της εκλογής και ψήφισης δικών της αντιπροσώπων με τη δημιουργία μίας ή περισσότερων εκλογικών περιφερειών.
Το ΣΑΕ ως θεσμικό όργανο της ομογένειας έχει από την αρχή συμπαραταχθεί ώστε να ψηφιστεί σχετικός νόμος συναινετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας μας και έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη την διαβούλευση επί των προσχεδίων. καθώς και συγκρότηση Επιτροπής από την κυβέρνηση, τα κόμματα και το ΣΑΕ για επεξεργασία κοινής θέσης, πρόταση όμως που δεν υλοποιήθηκε.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, το θέμα της ψήφου των Αποδήμων δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, καθώς, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει θεσμική αναβάθμιση της δημοκρατίας μας, της πατρίδας μας και των Ελλήνων του εξωτερικού.
Θεωρούμε ότι η ύψιστη στιγμή θα είναι όταν θα μπορεί ο ίδιος ο Απόδημος να στείλει στο εθνικό κοινοβούλιο, τους εκπροσώπους του, που θα προέρχονται από τις τάξεις του και θα εκφράζει και αντιπροσωπεύει τις αγωνίες του.
Το ΣΑΕ ασκώντας των γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό, υποστηρικτικό αλλά και διεκδικητικό του ρόλο προς την Ελληνική Πολιτεία σε θέματα Αποδήμων, μετά από μια σειρά συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων τόσο μεταξύ των μελών του Προεδρείου του, όσο και με τα εκλεγμένα όργανα του, μελέτησε αναλυτικά το νομοσχέδιο που συζητείται από την Βουλή των Ελλήνων «για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού από τους τόπους διαμονής τους».
Διαπιστώσαμε κατά πρώτον ότι το παρόν νομοσχέδιο έλαβε υπόψη του τις θέσεις του ΣΑΕ, όπως διατυπώθηκαν από τις αποφάσεις των περιφερειακών συνελεύσεων ΣΑΕ μόνο στην αιτιολογική έκθεση του, παραπέμποντας σε επόμενο στάδιο την εφαρμογή τους.
Δεν είμαστε εμείς που νομοθετούμε, η Βουλή είναι το μοναδικό νομοθετικό σώμα της ελληνικής πολιτείας και για αυτό το λόγο απευθυνόμαστε προς αυτό.
Το ΣΑΕ εκφράζει τις θέσεις της οργανωμένης ομογένειας και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την Βουλή να αποφασίσουν.
Αντιλαμβανόμαστε και νιώθουμε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές με την κατάθεση του παρόντος νομοσχεδίου. Με αίσθημα ιστορικής ευθύνης σε ένα μείζον και σοβαρό θέμα έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:
Α) Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίδει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό λέμε ότι δεχόμαστε την Ψήφο που μας δίνεται. Άλλωστε η άσκηση του δικαιώματος από τους τόπους διαμονής με κάλπη αποτελούσε παλαιό αίτημα της ομογένειας.
Β) Επίσης, ζητούμε να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκλογής, πέραν της κάλπης και με επιστολική ψήφο, όπως προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.
Γ) Ζητούμε να υπάρξει δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ώστε να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση των δεδηλωμένων θέσεών μας για τη δημιουργία περιφερειών αποδήμων.
Δ) Ανεξάρτητα από την έκβαση του νομοσχέδιου, θα θέλαμε να ψηφιστεί και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, ανά πόλη και χώρα, ώστε αφού ολοκληρωθεί να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε πάνω στην υπάρχουσα πραγματικότητα τόσο για το θέμα του τρόπου άσκησης του δικαιώματος όσο και της εκπροσώπησης μας στο κοινοβούλιο.
Δεν απεμπολούμε τους στόχους και τις θέσεις μας, επιμένουμε σε αυτές και θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση τους.
Καλούμε τα κόμματα και όλο των πολιτικό κόσμο να αποφασίσουν και για τις προτάσεις μας αυτές με τον τρόπο, που μέχρι σήμερα μας αντιμετωπίζουν, ενωμένα, υποστηρικτικά και δυναμικά.
Σας ευχαριστώ
Εκφωνήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων