Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2019 10:48

Ο Στ. Ταμβάκης για τα θυρανοίξια του Ι.Ν Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης: «Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός ιδέα και πράξη»

Αιγυπτιωτισμός, μια λέξη που άπειρες φορές έχει γραφτεί, αναφερθεί ως όρος, μια κατάσταση, σε κείμενα, σε άρθρα, σε βιβλία και ομιλίες. Μία μοναδική λέξη που κρύβει όμως μια διαδρομή πολυμήχανων Ελλήνων της Διασποράς. Διαδρομή πολυσχιδή, ενδιαφέρουσα και αρκετά περιπετειώδη.

Ποια είναι όμως τα συστατικά αυτά που ορίζουν την ταυτότητα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ;

Γράφει ο Στέφανος Ταμβάκης

Σίγουρα η αγάπη για την«δυαδική»Πατρίδα του,Ελλάδακαι Αίγυπτο , η αγάπη για τηνΕκκλησία, η γενναιοδωρία, η κοινωνική πρόνοια, η βοήθεια στους αναξιοπαθούντες συμπαροίκους μας, η μαχητικότητα, η δημιουργία ελληνικού πολιτισμού, η διάδοση τηςελληνικής γλώσσαςκαιπαιδείαςκαι το σημαντικότερο από όλα η προσφορά, η συμπαράσταση και η αγάπη στην χώρα υποδοχής και γέννησης του, στηνΑίγυπτο.

Ξετυλίγοντας την χρυσή κλωστή του χρόνου από το χρυσοποίκιλτο κουβάρι της ιστορίας του Αιγυπτιώτη ελληνισμού και φθάνοντας στο σήμερα, έρχεται για άλλη μία φορά οΑιγυπτιώτης Ελληνισμόςνα αναδείξει και να αποδείξει την δύναμη της προσφοράς και της δημιουργίας , ανακαινίζοντας τον ιστορικό κοινοτικό ναό τωνΑγίων Κωνσταντίνου και Ελένηςστο Κάιρο.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, 21ος αιώνας και οΈλληνας της Αιγύπτουεπιμένει σθεναρά, δίνοντας έμπρακτα το παρών, σμιλεύοντας το«κάλλος»αποδεικνύοντας την ισχύ του, την παρουσία του και την συμπόρευση του με την αγάπη και το σεβασμό στην θρησκεία, στην ιστορία, τιμώντας το Θεοβάδιστο τόπο γέννησης και παρουσίας του.

Συγχαρητήρια, είναι μικρή η λέξη για ένα τέτοιο εγχείρημα, της εκ βάθρου ανακαίνισης του ιστορικού αυτού κοινοτικού Ναού, μάλλον θαυμασμό , εκτίμηση και αναγνώριση θα προτιμούσα να εκφράσω στον Ποιμενάρχη Πάπα και Πατριάρχη του παλαιφάτουΠατριαρχείου Αλεξάνδρειαςκαι Πάσης Αφρικής, στον ακαταπόνητο Πρόεδρο της ιστορικήςΕλληνικής Κοινότητας Καΐρουκαι στηνασύγκριτη Αρχόντισσα του Πατριαρχείου μας.

Οι πηδαλιούχοι εμπνευσμένοι ηγέτες του σήμερα, κατόρθωσαν για άλλη μια φορά να«κεντήσουν»με την ίδια χρυσή κλωστή του χρόνου, την μια και μοναδική ιστορία των ελλήνων τηςΑιγύπτουεπεκτείνοντας την διαχρονικότητα της, με έναν τρόπο ξεχωριστό και αξιοζήλευτο, δίδοντας το φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση στις παροικίες του εξωτερικού, τεκμηριώνοντας και αποδεικνύοντας την ανάγκη συνέχισης, ύπαρξης της πολυπολιτισμικής συμμετοχής«των ελλήνων οι κοινότητες» ,στα δρώμενα της Πατρίδας μας και στον διεθνή στίβο.

Εύγε λοιπόν στον Αιγυπτιωτισμό και στους εκ Καΐρου ορμώμενους Έλληνες!«Άρατε τας πύλας»,με αγάπη κατάνυξη και υπερηφάνεια του ιστορικού περίλαμπρου Ναού τωνΑγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,επισφραγίζοντας και συνεχίζοντας την λαμπρή και αξιόλογη παρουσίας μας στηνΝειλοχώρα. Εύχομαι ο έναστρος ουρανός τηςΑιγύπτουνα προστατεύει εις αεί, τον θόλο του ιερού Ναού στοΚάιρο, τοΠατριαρχείο μας, τιςΚοινότητεςμας και τονΑιγυπτιώτηόπου γηςΕλληνισμό.


Στέφανος Π. Ταμβάκης
Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Κ.Α
22 Σεπτεμβρίου 2019