«ΑΝΤΙ ΕΥΧΕΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015″ – Άρθρο του Επιτίμου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Στέφανου Ταμβάκη, για το 2015
Το 2015 για την Κοινότητα Αλεξανδρείας θα είναι και πάλι ένα έτος-σταθμός.
Η θητεία της σημερινής Κοινοτικής Επιτροπής λήγει στο σύνολό της και σύμφωνα με το καταστατικό που διέπει τις Κοινότητες και τα Σωματεία της Αιγύπτου, προκηρύσσονται εκλογές, που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση της νέας 9μελούς Κοινοτικής Επιτροπής και του νέου Προεδρείου.
Μια Κοινοτική Επιτροπή, με νέα σύνθεση που θα πράξει και αυτή το χρέος της, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις της, έναντι της εναπομένουσας ιστορικής ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας, αλλά και του Αιγυπτιωτισμού εν γένει.
Μιας παροικίας που τα τελευταία αυτά χρόνια έζησε πολιτικές «τρικυμίες», κοινωνικές αναταραχές, θρησκευτικές και πολιτικές αναταράξεις και ανακατατάξεις.
Η Θεία Πρόνοια δεν άφησε όμως και αυτήν την φορά τον Λαό της απροστάτευτο, δεν έθεσε τις ιστορικές παροικίες μας σε κίνδυνο. Αντίθετα βοήθησε να βρει ξανά η Νειλοχώρα την ηρεμία της, οδηγώντας την σε ασφαλές λιμάνι, μακριά από «Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες».
Μία νέα εποχή, για ακόμα μια φορά στην ιστορία, έχει ξεκινήσει πλέον για την Αίγυπτο.
Σε αυτή τη νέα εποχή, και καθώς ο νυν Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ιωάννης Σιόκας έχει ήδη δηλώσει στην περσινή Γενική Συνέλευση ότι δε θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, καλείται ο νέος Πρόεδρος που θα εκλεγεί και οι νέοι Κοινοτικοί Επίτροποι, να αναλάβουν σοβαρές και διαφορετικές για αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ευθύνες.
Πρωτοβουλίες μακροπρόθεσμες, προσαρμοσμένες στην νέα εποχή της Αιγύπτου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με ξεκάθαρους στόχους, αντιμετωπίζοντας και διασφαλίζοντας τη διαχρονική εξέλιξη της Κοινότητάς μας, παράλληλα με την ισότιμη και αποτελεσματική συνεργασία με το Πατριαρχείο μας, το Μητροπολιτικό Κέντρο και τα παροικιακά Σωματεία μας σε όλη την Αίγυπτο.
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η Κοινότητά μας, μετά από πολλά χρόνια μιας καλής και σταθερής οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος, σε συνδυασμό ενός σύγχρονου οικονομικού σχεδιασμού και μιας εξίσου καλής οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων χρόνων, δεν αντιμετωπίζει πλέον άμεσα οικονομικά προβλήματα.
Αλλού είναι τα προβλήματα, στα οποία καλείται ο νέος Πρόεδρος και η νέα Κοινοτική Επιτροπή να εστιάσουν την προσοχή τους.
Επιγραμματικά αναφέρω την άμεση ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της συνοχής, συμμετοχής και συνεργασίας της παροικίας μας με την νέα Κοινοτική Επιτροπή που θα εκλεγεί.
Όσο εποικοδομητικότερη, ομαλότερη και συνεχής είναι η αυτή η συνεργασία, τόσο διασφαλίζεται η κατοχύρωση της Κοινοτικής περιουσίας και η διαιώνιση της ιστορικής Παροικίας μας.
Χρειάζεται η χάραξη ενός νέου γενναίου προγραμματισμού, με μεγαλύτερη έμφαση σε ό,τι αφορά τον φιλανθρωπικό σκοπό της κοινότητας μας, σε ό,τι αφορά τους ευαίσθητα οικονομικά παροίκους μας, ιδιαίτερα τώρα που η Πατρίδα μας η Ελλάδα, αντιμετωπίζει πολλά και δύσκολα οικονομικά προβλήματα.
Υπάρχει η ανάγκη εκπόνησης ενός καινοτόμου προγραμματισμού, για το μέλλον της Νεολαίας μας, σε ό,τι αφορά την παιδεία και σε ό,τι αφορά την οικονομική και ηθική στήριξή της.
Οι νέοι μας, εντός και εκτός της Κ.Ε., μπορούν και πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, περισσότερες πρωτοβουλίες.
Είναι γνωστό σε όλους μας, το πώς και από πού ξεκίνησε η δημιουργία της κοινοτικής μας περιουσίας, των κτιρίων μας, των σχολειών μας, των Εκκλησιών μας.
Η Ε.Κ.Α. είναι μια Κοινότητα με αξιοζήλευτη περιουσία τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα, προερχόμενη από γενναίες προσφορές Μεγάλων Ευεργετών μας.
Καλείται λοιπόν η νέα Κ.Ε. που θα εκλεγεί σε λίγους μήνες, αυτήν την περιουσία (όπως και οι προηγούμενες Επιτροπές έπραξαν ), να τήν διαφυλάξουν, να τήν κατοχυρώσουν και να τήν αξιοποιήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η κοινοτική μας κληρονομιά, τα ιστορικά Κοινοτικά Ευαγή Ιδρύματα, οι Εκκλησιές μας, τα γεμάτα μνήμες νεκροταφεία, η τεράστια δηλαδή περιουσία που οι Μεγάλοι μας Ευεργέτες δημιούργησαν, είναι μια ασύλληπτα πολύτιμη Κοινοτική περιουσία.
Είμαι βέβαιος ότι οι Μεγάλοι Ευεργέτες που δώρισαν τις ιδιωτικές τους και όχι μόνο περιουσίες, θα ήθελαν από εκεί που βρίσκονται να είναι ήσυχοι, ότι οι περιουσίες αυτές παραμένουν και θα παραμείνουν Κοινοτικές. Άλλωστε, όλοι μας αυτό αισθανόμαστε και αυτό προσπαθούμε να πράξουμε.
Καλείται λοιπόν, η επόμενη Κοινοτική Επιτροπή να αρχίσει μακρύ διάλογο με την παροικία μας, ανταλλάσοντας σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον της παροικίας.
Το Ελληνικό τετράγωνο ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη μου αγάπη και η μεγαλύτερη ανησυχία μου.
Είναι και παραμένει η μεγαλύτερη αγάπη και ο προβληματισμός όλης της Αλεξανδρινής παροικίας.
Το ιστορικό Ελληνικό Κοινοτικό τετράγωνο του Chatby, πρέπει να αναβαθμιστεί και να διαμορφωθεί σε ένα πολυπολιτισμικό κέντρο χρήσιμο για όλους. Όσο ο χρόνος μάς το επιτρέπει, όσο ο χρόνος και οι Ελληνικές μας ρίζες είναι ισχυρές και στέρεες, καλά ριζωμένες μέσα στην παροικιακή μας συνείδηση.
Σε ένα κέντρο που πρωταρχικό σκοπό θα έχει, την μεταλαμπάδευση της ελληνικής παιδείας, της γνώσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, που θα εκφράζει την παιδεία του συγχρόνου Αλεξανδρινού, θα εξασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό των Σχολείων μας μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια και θα αντικατοπτρίζει τις παραδόσεις και τις επιθυμίες των προγονών μας και των Μεγάλων Ευεργετών μας.
Πρέπει να διαμορφωθεί σε μία κιβωτό γνώσης, διαφύλαξης των αρχείων και της ιστορίας της Κοινότητος, της παροικίας μας ενώ ταυτόχρονα θα παράγει και θα διαιωνίζει την Ελληνική παιδεία την ιστορία και τον πολιτισμό.
Δεν χρειαζόμαστε Ελληνικά τετράγωνα που θα παράγουν μόνο οικονομικά κέρδη. Χρειαζόμαστε κοινοτικούς πυρήνες που θα παράγουν παιδεία, πολιτισμό και κοινωνική πρόνοια.
Έτσι πρέπει να λειτουργήσει το Ελληνικό τετράγωνο, έτσι πρέπει να αξιοποιηθεί η Κοινοτική περιουσία, εντός και έκτος του τετραγώνου. Παραμένοντας ελληνική, παραμένοντας κοινοτική, παραμένοντας χρήσιμη και αναγκαία.
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με στενότερες συνεργασίες, με το Πατριαρχείο μας, τις άλλες Ελληνικές Κοινότητες, Σωματεία, Ιδρύματα και Οργανισμούς της Αιγύπτου, την ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Για αυτό καλά θα ήταν αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο όσοι σκέπτονται να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση του Κοινοτικού Επιτρόπου, να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, τί χρειάζεται η παροικία μας.
Χρειαζόμαστε νέους, Κοινοτικούς Επιτρόπους με όραμα, με τόλμη και προγραμματισμό.
Κοινοτικούς Επιτρόπους προσαρμοσμένους στην χρονική αυτή περίοδο, στην αιγυπτιακή πραγματικότητα, στο αιγυπτιακό και αιγυπτιώτικο γίγνεσθαι. Δραστήριους, τολμηρούς και αποτελεσματικούς, ταυτόχρονα όμως, απλούς και προσιτούς που θα μπορέσουν, να συνομιλήσουν με την παροικία μας, για την παροικία μας και που θα μπορούν να αφουγκραστούν διακριτικά με αγάπη και σεβασμό τα προβλήματα της παροικίας μας.
Δεν χρειαζόμαστε Κοινοτικούς Επιτρόπους που να είναι μόνο απλώς και μόνο ικανοί διαχειριστές της Κοινοτικής μας περιουσίας και που θα αναλώνονται απλά και μόνο με το να επιλύουν καθημερινά προβλήματα, αλλά άξιους και ικανούς που να μπορέσουν να χαράξουν δυναμικά το μέλλον της ιστορικής μας Κοινότητας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένους στόχους.
Η συμπαράσταση και συνεργασία όλων των ταγών, όλων των παροίκων, που ζουν και παραμένουν στην Αλεξάνδρεια και όχι μόνο, υπάρχει και θα είναι στη διάθεση της νέας Κοινοτικής Επιτροπής, αρκεί να το αποφασίσουν και να τήν αναζητήσουν, ώστε επιτέλους να επέλθει μια συνεργασία πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική με τους «εντός» αλλά και τους «εκτός» της Κοινοτικής Επιτροπής.
Είναι φυσικώς και πρακτικώς αδύνατον εννέα άτομα, έχοντας ήδη το βάρος της καθημερινής ευθύνης και λειτουργίας του κοινοτικού μηχανισμού, να χαράξουν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει και θα εξασφαλίσει την ομαλή πορεία, την Ελληνικότητα του Κοινοτικού μας τετραγώνου και την κατοχύρωση της Κοινοτικής περιουσίας στο απώτερο μέλλον.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν το 2015 τα «μικροπολιτικά» μας, τις προσωπικές μας διαφορές, τις μικροφιλοδοξίες μας και ας κοιτάξουμε όλοι μαζί ο ένας τον άλλον με ειλικρίνεια στα μάτια και ας αναρωτηθούμε, πού βαδίζει ο αιγυπτιωτισμός; Οι παροικίες μας; Οι Κοινότητες μας;
Υπάρχουν στην παροικία μας νέοι άνθρωποι με οράματα και με σχέδια για το μέλλον.
Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό χρονικά σταυροδρόμι, που θα κρίνει το παρόν και το μέλλον της ιστορικής μας παροικίας. Το μέλλον των ευαγών μας κοινοτικών κτιρίων, το μέλλον και την συνεργασία με τις άλλες Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου, μικρές ή μεγάλες είναι αυτές.
Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά προσεκτικά και ας αποφασίσουμε ποιο παρόν και ποιο μέλλον επιθυμούμε να επιλέξουμε, για μάς και για την Ιστορική Πρεσβυγενή Κοινότητά μας.
Ας προσέξουμε λοιπόν αυτή την φορά, σε αυτές τις συγκεκριμένες κοινοτικές εκλογές, αυτήν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ποιους θα επιλέξουμε να μάς εκπροσωπήσουν «εντός και εκτός των τειχών».
Καλό και τυχερό το 2015 εύχομαι σε όλους να είναι, με υγεία, με προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές επιτυχίες.
Στέφανος Π. Ταμβάκης
Επίτιμος Πρόεδρος
της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας
Δημοσιεύτηκε στο «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου, έκδοσης 5ης Ιανουαρίου 2015