Δευτέρα, 23 Οκτώβριος 2006 10:05

Η πλειοψηφία της Ομογένειας πιστεύει στο ΣΑΕ

του Μιχάλη Λυμπερόπουλου

Οκτώβριος 2006

Κε Ταμβάκη υπήρξατε κατά σειρά ετών  Αναπληρωτής Πρόεδρος  του ΣΑΕ. Ποιες εμπειρίες αποκομίσατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

«Τόσο ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, όσο και ως Συντονιστής περιφέρειας Ασίας-Αφρικής μπορώ να πω ότι απέκτησα μια πληθώρα εμπειριών, δεδομένου ότι ήρθα σε επαφή με γνωστά και άγνωστα κομμάτια του Απόδημου Ελληνισμού. Αισθάνθηκα διπλά υπερήφανος για την καταγωγή μου,

όποτε συνάντησα Έλληνες που παρά τις όποιες δυσκολίες, διαφύλαξαν μέσα τους την Ελλάδα και τις αξίες της. Ένιωσα την αγωνία του Έλληνα να διατηρήσει τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας, να μην αφομοιωθεί από το περιβάλλον της χώρας που ζει και να προοδεύσει, να αποτελέσει πρότυπο για τους άλλους, τιμώντας κατά αυτό τον τρόπο την πατρίδα μας. Πείστηκα απόλυτα δε, για τη ζωτική ανάγκη ύπαρξης ενός Οργανισμού σαν το ΣΑΕ, το οποίο μας εκπροσωπεί, μας ενώνει και δυναμώνει τη φωνή μας, μεταφέροντας την, στους κατάλληλους αποδέκτες. Η πλειοψηφία της Ομογένειας πιστεύει στο ΣΑΕ και είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί μαζί μας, προς όφελος του οικουμενικού Ελληνισμού».

2) Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα κυριότερα επιτεύγματα του ΣΑΕ και ποιά τα αρνητικά του σημεία;

«Το ΣΑΕ στο μέτρο των δυνατοτήτων του πέτυχε την επίλυση πολλών προβλημάτων, -μικρών και μεγάλων- του Απόδημου. Έδωσε λύσεις σε εκπαιδευτικά, στρατιωτικά και πρακτικά θέματα. Σίγουρα, δεν έχει ασκήσει όσο θα έπρεπε το συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό και εισηγητικό του ρόλο, ο οποίος ενδυναμώνεται τώρα με έναν διεκδικητικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει τη δύναμή του, που είναι η δύναμη όλων των Ελλήνων του εξωτερικού. Ταυτόχρονα θα πρέπει  να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα τη Νεολαία και να της δώσει πρωτοβουλίες ώστε να αναπτύξει δραστηριότητες που θα την αναδείξουν. Και κάτι που δεν πέτυχε έως τώρα, να γίνει σταδιακά οικονομικά αυτοδύναμο».

Θέσατε πρώτος υποψηφιότητα  για την Προεδρία του ΣΑΕ τι είναι εκείνο που σας ώθησε  να το πράξετε και τι σκοπεύετε να κάνετε  έτσι ώστε το ΣΑΕ να γίνει πραγματικά ο κατ΄ εξοχήν  αντιπροσωπευτικός φορέας  του Απόδημου Ελληνισμού  και ο επίσημος συνομιλητής με το Εθνικό Κέντρο;

«Για μένα δεν τίθεται θέμα απλώς διεκδίκησης της προεδρίας, αλλά διεκδίκησης και υλοποίησης ενός οράματος. Το «νέο» ΣΑΕ αποκτά μια άλλη δυναμική, ακριβώς στη στιγμή που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Αυτό είναι μια πρόκληση.  Χρειάζεται μια νέα αρχή, με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ταχύτητα και να τρέξει. Χρειάζεται τη συμμετοχή των Ομογενών που δεν είναι ενταγμένοι σε Κοινότητες, Ομοσπονδίες κλπ. Να ρίξει γέφυρες και να συνεργαστεί με όλο το δυναμικό των Ελλήνων της Διασποράς. Έτσι θα αποκτήσει αναγνωρισιμότητα,  αδιαμφισβήτητο κύρος και μεγαλύτερο ρόλο ως όργανο του Απόδημου Έλληνα. Όλες αυτές οι προκλήσεις αποτελούν τα συστατικά του οράματος και για αυτούς τους λόγους και για αυτούς τους στόχους θέτω υποψηφιότητα για την προεδρία».

Πώς βλέπετε το ρόλο των Ομογενειακών ΜΜΕ και ποια θα είναι τα  μέτρα που θα πάρετε για την αναβάθμισή τους, όταν εκλεγείτε Πρόεδρος;

«Προέρχομαι από οικογένεια που είχε άμεση και στενή σχέση με τα ομογενειακά μέσα και ως εκ τούτου τα στηρίζω ενθέρμως, διότι πιστεύω ότι αποτελούν το «οξυγόνο» του Απόδημου Ελληνισμού και το στήριγμα κάθε προσπάθειάς του. Στην εποχή μας δε νοείται καθημερινότητα χωρίς πληροφόρηση, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εκατομμύρια Έλληνες που ζουν στις πέντε ηπείρους και χρειάζονται περισσότερο από κάθε τι  την επαφή με τους άλλους Απόδημους και την προώθηση των ζητημάτων που τους απασχολούν. Πρωταρχικό μέλημα μου θα είναι η έκδοση σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή ενός επίσημου μέσου του ΣΑΕ που θα καλύπτει τους Ομογενείς σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα η στήριξη των ομογενειακών μέσων με κάθε δυνατό τρόπο».

Ποιο κατά την άποψή σας είναι το Μέλλον του Ελληνισμού της διασποράς;

«Οι Έλληνες της Διασποράς βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση από ποτέ. Έχουν ανώτερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο, κατέχουν νευραλγικές θέσεις στις κοινωνίες των χωρών υποδοχής και δύνανται να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού. Με την αμεσότερη επαφή τους με το μητροπολιτικό κέντρο και μεταξύ τους υπό την ομπρέλα του ΣΑΕ θα καταφέρουν να λαμπρύνουν ακόμα περισσότερο το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς, το οποίο κατά τη γνώμη μου διαγράφεται ήδη λαμπρό και ευοίωνο. Το πιστεύω αυτό και θα αγωνιστώ με όλη μου τη δύναμη για να το πιστέψουν όλοι, ώστε να συμπορευτούμε στην κατάκτηση  αυτού του «ιερού» στόχου".

Διαβάστηκε 2989 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 20 ερωτήσεις Μια νέα σελίδα »