Πέμπτη, 17 Μάιος 2007 07:32

Al Ahram

Αίγυπτος-Εφημερίδα AL AHRAM

Μάιος 2007

Στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται πλέον η έδρα του ΣΑΕ, του παγκόσμιου οργανισμού για τους Απόδημους  Έλληνες, καθώς ο νέος του Πρόεδρος Στέφανος Π. Ταμβάκης, γεννήθηκε και ζει εκεί, μεταφέροντας στο «μαργαριτάρι της Μεσογείου» τη δραστηριότητα για την ανάπτυξη της επικοινωνίας του ΣΑΕ με την Ελλάδα και της Ελλάδας με τους Απόδημους όλου του κόσμου.

Ο κ. Ταμβάκης διετέλεσε Πρόεδρος επί 12 συναπτά έτη και επίτιμος Πρόεδρος σήμερα, της  Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Επιχειρηματίας με σπουδές στο Λονδίνο, αποφάσισε να διατηρήσει το οικογενειακό εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων ‘St’ George’s’,  πιστεύοντας ότι το παρόν του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού ‘οφείλει’ να μην σωπάσει αλλά να υπάρξει!

Επανασύστησε τον παροικιακό τύπο της Αλεξάνδρειας με την έκδοση μιας κοινοτικής εφημερίδας, και εργάστηκε πολύ προς την κατεύθυνση της αναπαλαίωσης του Τετραγώνου του Σάτμπι (εκεί βρίσκεται η Ελληνική Κοινότητα, το Αβερώφειο σχολείο και το Προξενείο) με αποτέλεσμα να  εγκριθεί πρόσφατα από το ΥΠΕΞ το πρόγραμμα ‘Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια’ γεγονός αποφασιστικό για τη διατήρηση των ελληνικών αυτών κτηριακών εγκαταστάσεων. Υποστήριξε και οργάνωσε τις δραστηριότητες της παροικίας, όπως και το ΄95 σαν αντιπρόεδρος  του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού, έκανε δυο σπουδαία συνέδρια του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής με στόχο την δικτύωση και ενημέρωση των νέων ελληνικής καταγωγής  στη Μαύρη Ήπειρο.

Από τη νέα του θέση στην προεδρία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού οραματίζεται ένα ΣΑΕ ενωμένο, δυνατό, οικονομικά αυτοδύναμο, που θα καταφέρει όχι μόνο να επιλύσει τα προβλήματα των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις και δράσεις που προάγουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Ελληνισμό και τις αξίες που πρεσβεύει.

Κύριε Ταμβάκη, τί σημαίνει για την Απόδημο Ελληνισμό ένας Αιγυπτιώτης Πρόεδρος;

«Είναι η μεγάλη πρόκληση να αποδείξω ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, όπως και όλες τις προηγούμενες δεκαετίες προσέφερε στην Ελλάδα: στον πολιτικό, πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό και θρησκευτικό τομέα. Άλλωστε, την ίδια ακριβώς πορεία της αναγέννησης έχουν αποδείξει ότι ακολουθούν και οι δύο ιστορικές ελληνικές κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου που αποδεικνύουν τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Μία δυναμική που θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έδρα του Προέδρου του ΣΑΕ θα βρίσκεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο».

Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους θα ρίξετε μεγαλύτερο βάρος στη διάρκεια της προεδρίας σας;

«Η δικτύωση και δραστηριοποίηση της νεολαίας, η παιδεία, ο πολιτισμός, η παγκόσμια δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών, η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ, η οργάνωση της βάσης. Όλοι αυτοί οι τομείς υπογραμμίζονται και από την βούλησή μας να αναπτύξουμε ουσιαστικά την αντιπροσωπευτικότητα του ΣΑΕ και την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού».

Ποια θεωρείται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο  Απόδημος Ελληνισμός;

«Η διατήρηση και χρήση της ελληνικής γλώσσας, η έλλειψη συμμετοχής της νεολαίας στους Οργανισμούς μας, η ανανέωση των Οργανισμών, η επιβίωση στις μικρές και απομονωμένες Κοινότητες και Παροικίες, κυρίως σε περιοχές όπως η Αφρική, η Λ. Αμερική και ο Εύξεινος Πόντος, θέματα οικονομικής φύσεως  και  ασφαλιστικά είναι μερικά από τα προβλήματα του αντιμετωπίζει στις μέρες μας η ομογένεια.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρηγορότερα σε λύσεις, θα πρέπει να σκεπτόμαστε τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων μας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τη συσπείρωση γύρω από τις μεγάλες και δραστήριες Ομοσπονδίες, Κοινότητες, Συλλόγους.

Θα πρέπει ταυτόχρονα να επισημάνουμε την ύπαρξη αδρανών Οργανισμών. Για να μεγαλώσει και να θεριέψει το «δέντρο της Ομογένειας» χρειάζεται κατά καιρούς ένα καλό  «κλάδεμα», ώστε να αποδώσει γρηγορότερα καλύτερους καρπούς».

Πόσοι είναι σήμερα οι Έλληνες της διασποράς;

«5.5 με 6 εκατομμύρια».

Θεωρείστε ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες στην Αίγυπτο. Ποιο είναι το αντικείμενο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σας;

«Επιτυχία θεωρώ την επιβίωση και διατήρηση της οικογενειακής μας επιχείρησης παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, από τον παππού μου Στέφανο Ταμβάκη, από τα παιδιά του, και στη συνέχεια από εμάς, τον ξάδερφο μου Στέφανο Θ. Ταμβάκη κι εμένα. Συμπληρώθηκαν ήδη 102 χρόνια  από την ίδρυση του «St’ Georges». Παράλληλα με αυτή την επιχείρηση, η οικογένειά μου σημειώνει έναν αιώνα παρουσίας και ευδόκιμης ανάμιξης στον επιχειρηματικό κόσμο της Αιγύπτου. Σήμερα έχουμε περάσει σε μια νέα φάση δραστηριοτήτων, καλύπτουμε την αγορά των 75 εκατομμυρίων της Αιγύπτου, αλλά και εξάγουμε προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ορισμένα αραβικά Κράτη.

Ευτυχώς που ο ξάδελφός μου, έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της διαχείρισης, ώστε να μου δίνεται ο χρόνος να ασχολούμαι με τα κοινά, μια αγάπη που ξεκίνησε από τα 25 μου. Ελπίζω τα παιδιά μας Παύλος και Θεόδωρος Ταμβάκης, να συνεχίσουν την παράδοση και παρουσία μας στην Αίγυπτο».

Ποιο επίτευγμα σας στο πλαίσιο της δράσης του ΣΑΕ, σας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο;

"Η συμμετοχή μου σ’  αυτόν τον Οργανισμό, τον τόσο μεγάλο σε μέγεθος αλλά και σε αξίες, με κάνει υπερήφανο, το να μπορώ να βοηθώ ποικιλοτρόπως, με κάνει υπερήφανο. Το πιο πρόσφατο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος των Ελλήνων να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Είναι ένα πάγιο αίτημα των Αποδήμων και τώρα προωθείται το σχετικό νομοσχέδιο, εμείς μεταξύ άλλων ζητάμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Παλαιότερα, οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξα στην οργάνωση και επικοινωνία των Ελλήνων της Ασίας και της Αφρικής, αλλά και η οργάνωση της νεολαίας τους, από τη θέση μου τότε ως Συντονιστή Ασίας-Αφρικής είχαν επιτυχία. Μεγάλη συγκίνηση και ικανοποίηση αισθάνθηκα εξάλλου, όταν μετά από δωρεές Αιγυπτιωτών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εφίππου, στην Αλεξάνδρεια σε περίοπτη πλατεία της, και είναι μάλιστα το μοναδικό του ιδρυτή της, που τόσο εκτιμήθηκε από τους Αιγυπτίους.

Αυτό που θεωρώ όμως ως πιο σημαντικό και χρήσιμο, είναι το πρόγραμμα παιδείας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» με στόχο της διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Όλα αυτά λοιπόν και άλλα πολλά, με κάνουν να αισθάνομαι όχι μόνον υπερήφανος, αλλά και χρήσιμος προς το σύνολο του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Τί άλλαξε με το ΣΑΕ στην ελληνική Διασπορά;

«Θα αναφέρω ένα προσωπικό παράδειγμα, στις αρχές της θητείας μου ως  αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και συντονιστής Ασίας - Αφρικής, θυμάμαι τον εαυτό μου σαν έναν Έλληνα γεννημένο στην Αλεξάνδρεια, Αιγυπτιώτη, ενώ μετά τη δημιουργία του ΣΑΕ, αισθάνθηκα ότι είμαι ένας Έλληνας της Αφρικής, και ακολούθως όλου του κόσμου.  Ότι ανήκω πλέον σ’ ένα παγκόσμιο όργανο, εντάσσομαι στο δίκτυο ενός  ολόκληρου ελληνισμού εκτός συνόρων της Ελλάδας  και δεν αισθάνομαι μόνος. Αυτό πέτυχε το ΣΑΕ και το πέτυχε απόλυτα. Με τη δική μας προσπάθεια, φέραμε σ΄ επαφή  όλες τις ελληνικές κοινότητες που υφίστανται στην αφρικανική ήπειρο. Τώρα, ο νεαρός Έλληνας της Αλεξάνδρειας έχει καθημερινή σχεδόν επαφή με το νεαρό Έλληνα της Ζιμπάμπουε, της Ν. Αφρικής, με την Ελληνίδα της Γερμανίας, τον Έλληνα του Ουζμπεκιστάν, της Ιορδανίας, της Ασίας, με τον Έλληνα στο Σίδνει και στη Νέα Υόρκη. Αυτό το δίκτυο λοιπόν, ιδιαίτερα στη νεολαία λειτουργεί απόλυτα κι αυτό είναι έργο του ΣΑΕ: ένα δίκτυο επικοινωνίας και συμπαράστασης».

Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελληνικής Διασποράς;

«Η Διασπορά είναι μια λέξη που δεν μου αρέσει ιδιαιτέρως, μου δίνει την εντύπωση ότι είμαστε διεσπαρμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού μιλάμε την ίδια γλώσσα, βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες επιβίωσης και δημιουργίας, έχουμε τα ίδια ευγενικά αισθήματα προσφοράς, δηλώνουμε «δυο φορές Έλληνες», προοδεύουμε και συχνά μεγαλουργούμε και γινόμαστε παραδείγματα προς μίμηση. Επίσης μας συνδέουν στενά οι κοινοί μας αγώνες και η αγάπη μας για την Ελλάδα. Με όλα αυτά τα δεδομένα πώς αλλιώς να βλέπω το μέλλον του απανταχού της γης Ελληνισμού, πέρα από λαμπρό και μεγαλειώδες»;

Διαβάστηκε 3359 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 20:19
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Business Player 20 ερωτήσεις »