Δευτέρα, 31 Δεκέμβριος 2007 07:42

Business Player

Περιοδικό BUSINESS PLAYER

Δεκέμβριος 2007

Πρόεδρος του ΣΑΕ  ένας «μη Αμερικανός»! Ο  «αλεξανδρινός αέρας» και η «καβαφική ευγένεια», σας έδωσε «πόντους»;

«Οι άνθρωποι στην εποχή μας, Αμερικανοί και μη, είναι πλέον «πολίτες του κόσμου». Μπορεί και να μου έδωσε «πόντους» ο αλεξανδρινός αέρας και η καβαφική ευγένεια όπως λέτε, αλλά σίγουρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι μιλάω τη γλώσσα των Ελλήνων, των Αποδήμων που ονειρεύονται και διεκδικούν

εξίσου καλά, είτε βρίσκονται στην Αθήνα, είτε στην Αλεξάνδρεια, είτε στο Σικάγο».

Δύσκολος συνδυασμός η επιχειρηματική σας  δραστηριότητα και οι αυξημένες υποχρεώσεις  που έχετε αναλάβει  στο ΣΑΕ;

«Καθόλου δύσκολος, καθώς αγαπώ πάρα πολύ και τα δύο ξεχωριστά αυτά αντικείμενα και φροντίζω να κατανέμω δίκαια το χρόνο που αναλογεί στο καθένα. H  επιχειρηματική δραστηριότητα συμβαδίζει με τις αυξημένες υποχρεώσεις στην προεδρία του ΣΑΕ, στην μεν πρώτη γνωρίζω καλά τι πρέπει να κάνω, ενώ στη δεύτερη, γνωρίζω τί θέλω».

Γνωμοδοτικός, εισηγητικός, διεκδικητικός, υποστηρικτικός, διαμεσολαβητικός, διακοσμητικός, «ιμάντας μεταβίβασης αιτημάτων» ή τί άλλο ο ρόλος του ΣΑΕ όσον αφορά στα συμφέροντα του Απόδημου Ελληνισμού;

«Όλα αυτά που αναφέρατε, πλην του «διακοσμητικός» που θα μπορούσε βέβαια κάλλιστα να είναι, αλλά δεν θα του το επιτρέψουμε, γιατί πιστεύουμε στην ουσία των πραγμάτων και η δεκάχρονη και πλέον πορεία μας ως παγκόσμιος οργανισμός των Ελλήνων του εξωτερικού, μας ωθεί στη σωστή και καίρια προσέγγισή τους».

Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε του ομογενείς «παράγοντα ισχύος για την Ελλάδα». Τι έχετε να προσθέσετε;

«Οι Απόδημοι Έλληνες είναι το διαυγέστερο κομμάτι της ελληνικής δύναμης, λατρεύουν την Ελλάδα και καθετί ελληνικό και δεν έπαψαν ποτέ να την ενισχύουν τόσο υλικά, όσο και ηθικά στις δύσκολες αλλά και στις θριαμβικές στιγμές που κατά καιρούς βιώνει».

Η συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας στην Ομογένεια;

«Η συνδρομή της  είναι σταθερή και ικανοποιητική  και υπάρχει μία άψογη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Βέβαια δεν επαναπαυόμαστε ποτέ και θεωρούμε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για μία σταδιακή οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ που θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε και σε ένα άλλο επίπεδο. Προς το παρόν, καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για προγράμματα παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού κτλ. εξασφαλίζουμε χορηγίες από κοινωφελή Ιδρύματα και άλλους Οργανισμούς».

Η σχέση σας με την κυβέρνηση; Τι θα λέγατε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή;

«Οι σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση είναι καλές και εποικοδομητικές, ο Απόδημος Ελληνισμός σε καμία περίπτωση δεν «χρωματίζεται» κομματικά και λειτουργεί πάντα προς όφελος των συμφερόντων του συνόλου. Δεν «χαρίζεται» αλλά και δεν «χαρίζει» σε κανέναν. Στον πρωθυπουργό θα ευχόμουν καλή δύναμη στο έργο του και θα ζητούσα τη βελτίωση του επιπέδου της καθημερινότητας των Ελλήνων όλου του κόσμου».

Η σχέση σας με το ΠΑΣΟΚ; Τι θα λέγατε στον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου;

«Καλή, όπως και με όλα τα κόμματα. Θα του έλεγα να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και να ασκεί υπεύθυνη και σωστή κριτική εκεί  που χρειάζεται».

Οι σχέσεις σας  με τα κόμματα της Αριστεράς;

«Όπως είπα και πριν υπάρχει μία καλή συνεργασία με όλους, ιδίως μέσα από τη συνεργασία μας με τη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, οι συνεδριάσεις μας είναι εποικοδομητικές και το ενδιαφέρον για την επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν ειλικρινές και γόνιμο».

ΣΑΕ: Γαλάζιο, πράσινο, κόκκινο. ή τί χρώμα;

«Λευκό και γαλάζιο, τα χρώματα της σημαίας μας.»

Απανταχού Ελληνισμός - «ομοιογένεια» στους στόχους; Όμοια γλώσσα;

«Αν και οι ανάγκες είναι διαφορετικές υπάρχει σύμπνοια και ενότητα. Οι στόχοι είναι κοινοί: η διατήρηση της γλώσσας και της ταυτότητάς μας, οι καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, η επικοινωνία και δικτύωση μεταξύ των Ελλήνων».

Διαβάστηκε 3166 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:49
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εθνικός Κήρυκας Al Ahram »