Δευτέρα, 03 Σεπτέμβριος 2007 08:20

Άποψη

Εφημερίδα ΑΠΟΨΗ

Σεπτέμβριος 2007

Το χέρι βοηθείας που έτεινε το σύνολο του απόδημου ελληνισμού στους πυρόπληκτους των τελευταίων ημερών ράγισε τις καρδιές όλων μας. Πάνω από όλα όμως μας συγκίνησε η επισταμένη προσπάθεια του ΣΑΕ να ευαισθητοποιήσει και τον πιο απομακρυσμένο Έλληνα για την καταστροφή που βρήκε την Πατρίδα. Ποια εμπειρία μεταφέρετε από την όλη διαδικασία;

«Σύσσωμος ο Ελληνισμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, της Εθνικής Καταστροφής. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε με αίσθημα ευθύνης να μεταφέρουμε το μήνυμα αλληλεγγύης και να συνεισφέρουμε τόσο στην προσπάθεια όσο και στον συντονισμό των προσπαθειών. Όλα αυτά ,πέρα από τις προσωπικές προσφορές του κάθε ενός εξ’ ημών. Οι περιφέρειες του ΣΑΕ, σε συνεργασία με ομοσπονδίες, κοινότητες, λοιπούς φορείς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, ότι όλοι εμείς που βρισκόμαστε στο ΣΑΕ και τα όργανά του, προερχόμαστε από την βάση της Ελληνικής Διασποράς, τις Ελληνικές Κοινότητες. Αυτή είναι η εμπειρία που μεταφέρω έως τώρα, και το μήνυμά της είναι ένας ενωμένος Ελληνισμός, με συνεχείς συμπληρωματικές πρωτοβουλίες προσφοράς και εθελοντισμού».

Ως νέος πρόεδρος του ΣΑΕ, έχετε αναλάβει την μεγάλη πλέον ευθύνη αναβάθμισης του ρόλου σας ως Συντονιστικού Οργάνου μεταξύ των Δικτύων. Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία ;

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, δεν αντικαθιστά τις υπάρχουσες οργανώσεις της Ομογένειας απ’ όπου όλοι μας προερχόμαστε, αλλά τις εκπροσωπεί. Πρωταρχικός μας στόχος, να υλοποιήσουμε και να καταξιώσουμε απόλυτα τον θεσμικό μας ρόλο να λειτουργήσουμε γνωμοδοτικά, εισηγητικά, διεκδικητικά, και υποστηρικτικά. Μέσα από αυτόν το ρόλο το ΣΑΕ αποκτά αναγνωρισιμότητα και αξιοπιστία, γίνεται χρήσιμο και ωφέλιμο. Έχουμε καλέσει όλο το ΣΑΕ, όχι μόνο το Προεδρείο και τα Συντονιστικά Συμβούλια, αλλά και τους εκπροσώπους των οργανώσεων, αλλά και τον καθένα απόδημο να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια να υποβάλουν στα  όργανα του ΣΑΕ, προτάσεις, εισηγήσεις προβληματισμούς. Πέρα όμως από τον κεντρικό μας προγραμματισμό σημαντική δουλειά γίνεται στις περιφέρειες του ΣΑΕ από τους Συντονιστές και τα περιφερειακά τους Συμβούλια, όπου οργανώνονται, βρίσκονται δίπλα σε άλλους φορείς της Διασποράς, συνεργάζονται σε σειρά θεμάτων, προετοιμάζουν το έδαφος για την δημιουργία των Δικτύων του ΣΑΕ, ξεκινώντας από την Νεολαία μας, και προχωρώντας σε σειρά άλλων θεματικών κατηγοριών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και υπαγορεύσεις του Ελληνισμού σε κάθε περιοχή».

Ποιοι είναι οι αμέσως επόμενοι στόχοι και προτεραιότητες που έχετε θέσει μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών συνελεύσεων αλλά και της 6η Παγκόσμιας Συνέλευσης τον περασμένο Δεκέμβριο;

"Η κυριότερη προτεραιότητα που θέσαμε μαζί με τους συναδέλφους μου στο Προεδρείο του ΣΑΕ, μετά την εμπειρία και τη γνώση που αποκομίσαμε από τις Συνελεύσεις μας, αλλά και μέσα στο πλαίσιο που δίνει ο Νόμος 3480/2006 για το ΣΑΕ, είναι καταρχάς η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του Απανταχού Ελληνισμού στον οργανισμό μας, και η περαιτέρω ισχυροποίηση του γνωμοδοτικού, εισηγητικού, συμβουλευτικού και διεκδικητικού μας ρόλου προς την Ελληνική Πολιτεία. Σε αυτήν την προσπάθεια κανένας δεν περισσεύει. Είναι κρίσιμο να λειτουργούμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Από την βάση μας, τις οργανώσεις μέλη μας, τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων και των Συντονιστών, ολόκληρου του Προεδρείου. Όλα τα μηνύματα, αιτήματα, προτάσεις, εισηγήσεις είναι ουσιαστικό να φθάνουν στο Προεδρείο μας και από εκεί στην Ελληνική Πολιτεία. Έχουμε τα τελευταία χρόνια στα χέρια μας ένα όργανο, το ΣΑΕ, και από εμάς εξαρτάται, τους Έλληνες της Διασποράς, από το Προεδρείο, μέχρι το τελευταίο μέλος κάθε κοινότητας Ελλήνων στην πιο μακρινή γωνιά της γης, εάν θα το αξιοποιήσουμε. Εκτός αυτών όμως, στοχεύουμε και σε ουσιαστικές συμπληρωματικές παρεμβάσεις μας στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε μεταξύ άλλων και σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό ώστε να διαμορφώσουμε την κατάλληλη φόρμουλα όχι απλώς για αποσπασματικές δράσεις αλλά για συντονισμένες κινήσεις οι οποίες θα συσπειρώσουν και θα έχουν βιωσιμότητα".

Ποια προβλήματα αναδείχθηκαν δεδομένου ότι έχει σημειωθεί και μία καθυστέρηση σε ότι αφορά την κατάθεση των προτάσεων των Συντονιστικών Συμβουλίων, για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα δώσει και το τελικό σχήμα του ΣΑΕ;

"Το Προεδρείο μας κατόπιν μίας ουσιαστικής διαβούλευσης των περιφερειών του οργανισμού μας, των Συντονιστικών Συμβουλίων κατά περιοχή και των μελών μας έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις, εισηγήσεις μας για το Προεδρικό Διάταγμα. Είμαστε σε αναμονή της νέας κυβέρνησης, ώστε να κατατεθούν στον αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Υφυπουργό Εξωτερικών και στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό".

Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλίου αλλά και την δική σας αδιαμφισβήτητη επίπονη προσπάθεια, θεωρείται ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν αντιπαραθέσεις που υποβάθμιζαν το ρόλο των δικτύων και την προσπάθεια οργάνωσης του ελληνισμού ανά τον κόσμο;

"Δεν θεωρώ ότι υπήρξαν στο παρελθόν σοβαρές αντιπαραθέσεις. Το ΣΑΕ είναι ένα σχετικά νέο όργανο. Σίγουρα χρειάστηκε κάποιος χρόνος, ώστε όλοι εμείς οι άνθρωποι της Ομογένειας να μπορέσουμε να βρούμε τον σωστό μας βηματισμό μέσα στο ΣΑΕ. Άλλωστε ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος εξελίσσεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή η εξέλιξη να εκφράζεται και να εκπροσωπείται και στο ΣΑΕ. Μέσα από αυτήν την εξέλιξη χρειάζεται να λειτουργήσουν με επιτυχία και τα θεματικά Δίκτυα. Ήδη όλοι μας και ιδίως οι Συντονιστές των περιφερειών του ΣΑΕ με τα Συντονιστικά τους Συμβούλια προετοιμάζουν το έδαφος. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες φιλοδοξούμε καταρχήν στην βιώσιμη και αντιπροσωπευτική λειτουργία του Δικτύου Νεολαίας. Το Προεδρείο μας αποτελείτε από ικανούς, έμπειρους ανθρώπους με όραμα και όρεξη για δουλειά και με ιδιαίτερη ικανοποίηση μπορώ να πω ότι σήμερα, επτά μήνες κατόπιν της πρώτης μας συνεδρίασης ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν βήμα-βήμα να αποδίδουν καρπούς".

Δανειζόμενη το σλόγκαν «Υπάρχουν Έλληνες, Υπάρχει ελπίδα», θα ήθελα, να μας μεταφέρετε την προσωπική σας εκτίμηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η δυναμική της «σφιχτής γροθιάς» στην οποία θα χωρέσουν όλοι οι απόδημοι συμπατριώτες μας, ρυθμίζοντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Ο ρόλος του ΣΑΕ είναι να ενώνει, να εκπροσωπεί και να διεκδικεί για την Ελληνική Διασπορά απανταχού της γης. Να συμβάλει και συντονιστικά, και συμπληρωματικά και με δικές του πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι γνωστή και δεδομένη η αγάπη της Ελληνικής Διασποράς για την πατρίδα, για την Ελλάδα. Αυτό το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν με τις συνεχείς προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις που γίνονται για τα Εθνικά Θέματα. Όπως σωστά αναφέρατε, γινόμαστε «μια σφιχτή γροθιά». Πρόσφατο άλλωστε παράδειγμα είναι και η κινητοποίησή όλων μας για την συλλογή και κατάθεση προσφορών προς τους συμπατριώτες μας και τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές".

Διαβάστηκε 3128 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 20:18
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ψήφος Αποδήμων Εθνικός Κήρυκας »