Παρασκευή, 12 Δεκέμβριος 2008 07:10

Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεκέμβριος 2008

Καταθέσατε, πρόσφατα, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, την ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Τί περιλαμβάνει η συγκεκριμένη Έκθεση και τί εντυπώσεις αποκομίσατε;

“Mε δική μας πρόταση εντάχθηκε στο νόμο για το ΣΑΕ η εκπόνηση μίας ετήσιας έκθεσης που περιλαμβάνει τα προβλήματα, τα αιτήματα, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των απανταχού Ελλήνων.

Οι εντυπώσεις ήταν θετικές διότι όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ σημαντικό για την πολιτεία να έχει μια συνολική εικόνα των προβλημάτων αυτών μέσω του ΣΑΕ και το ίδιο το ΣΑΕ να παρακολουθεί σε τακτική βάση την εξέλιξή τους».

Μήπως συναντά εμπόδια από την Ελληνική Βουλή και καθυστερεί η ψήφιση του νόμου για την ψήφο των απανταχού Ελλήνων;

«Η διαδικασία για την ψήφιση του νόμου σαφώς και δεν είναι κάτι το απλό. Πρέπει να συγκλίνουν τα κόμματα και οι ομογενείς σε ιδέες σκέψεις και απόψεις, αυτό θέλει το χρόνο του».

Η προσπάθειά σας να ευαισθητοποιήσετε τους νέους και τις νέες Ελληνικής καταγωγής του Απόδημου Ελληνισμού για θέματα παιδείας, γλώσσας και πολιτισμού, τί απέφερε μέχρι στιγμής; Υπάρχει σκέψη δημιουργίας Νεολαίας ΣΑΕ;

«Σε κάποιες περιφέρειες έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Υπάρχει μια κινητοποίηση της απόδημης νεολαίας, υπάρχει θετική σκέψη και αισιόδοξο πνεύμα. Από το νέο νόμο προβλέπεται ότι το αργότερο μέχρι το 2009 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί το όργανο της νεολαίας του ΣΑΕ με εκλεγμένο προεδρείο».

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των Δικτύων του ΣΑΕ, μετά την 1η Τριήμερη Συνάντηση στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο, των επτά Περιφερειακών Συμβουλίων του ΣΑΕ;

«Ναι, είμαι ικανοποιημένος, ήταν μια καθοριστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα στις αρχές της τετραετίας που διανύουμε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα του διαλόγου, της ενημέρωσης σχετικά με τις ανάγκες  των περιφερειών, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας προς όφελος της Ομογένειας. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έγινε τον πρώτο χρόνο».

Το ΣΑΕ, μέσω των νέων του Απανταχού Ελληνισμού, θα αναλάβει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα;

«Χαίρομαι που αναφέρετε τον χαρακτηρισμό «απανταχού ελληνισμός» πιστεύω πως αντικατοπτρίζει ορθότερα το όνομα του ΣΑΕ γι’ αυτό και θα ήθελα να μετονομαστεί σε Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού. Άλλωστε τους Έλληνες π.χ. της Κωνσταντινούπολης  που είναι γηγενείς, δεν τους εκφράζει η λέξη απόδημος.

Τώρα, όσον αφορά στην επιστροφή των μαρμάρων, οφείλουμε παράλληλα με τις δικές μας κινήσεις να παροτρύνουμε τους νέους να αναλάβουν δυναμικά την εκστρατεία για την επιστροφή των αγαπημένων αλλά και κλεμμένων όπως σωστά θέσατε μαρμάρων του Παρθενώνα. Εφόσον οργανωθεί μέχρι τον επόμενο  χρόνο η νεολαία, πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο τους μέλημα».

Οι οργανωμένοι σε συλλόγους και ενώσεις Ομογενείς δεν υπερβαίνουν το 10% επί του συνόλου των Ομογενών. Μήπως θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια για να έχουν συμμετοχή ακόμα περισσότεροι Ομογενείς;

«Θα έλεγα ότι δεν υπερβαίνουν το 10 με 20% και βέβαια συμφωνώ ότι θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια η οποία θα επιχειρηθεί στα προβλεπόμενα περιφερειακά συνέδρια, να παροτρύνουμε όσους δεν είναι οργανωμένοι σε συλλόγους να τα παρακολουθήσουν, ώστε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του οργανισμού και το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην καθημερινότητα του κάθε Έλληνα».

Κρίνετε πως οι Ομογενείς έχουν αρκετή ενημέρωση όσον αφορά την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων;

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις, η δραστηριότητα που έχει επιδείξει η Ομογένεια για τα εθνικά μας θέματα με επιστολές, υπομνήματα, ανταλλαγή απόψεων στο Διαδίκτυο, αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα ικανοποιητικό δίκτυο ενημέρωσης. Βέβαια δεν επαναπαυόμαστε, όσο περισσότερη ενημέρωση υπάρχει, τόσο καλύτερα αποδίδει».

Τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποιήσατε ένα μακρύ οδοιπορικό, στα μεγάλα αστικά κέντρα συγκέντρωσης του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μιλήστε μας για τις εμπειρίες που ζήσατε.

«Οι εμπειρίες ήταν ανεπανάληπτες καθώς μου έδωσαν την ευκαιρία να αντιληφθώ ακόμα περισσότερο τη μεγαλοσύνη του Απανταχού Ελληνισμού και ιδιαίτερα του θαυμάσιου αυτού ελληνισμού των ΗΠΑ και του Καναδά. Είναι ένας Ελληνισμός που έχει δημιουργήσει σχολεία, εκκλησίες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, εφημερίδες, που  προοδεύει συνεχώς και πραγματικά τιμά τα κράτη υποδοχής, τιμά τον Απανταχού Ελληνισμό, αλλά τιμά και την Πατρίδα μας. Υπάρχουν Έλληνες από δάσκαλοι ως πολιτικοί και επιστήμονες. που μπορούμε να πούμε ότι διαδραματίζουν σημαντικό και θετικό ρόλο στην ανάπτυξη των δύο Κρατών. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση είναι ότι από τη μια κρατούν την ελληνικότητα τους και από την άλλη, έχουν ενταχθεί στο σύστημα της χώρας που ζουν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να πάψουν να είναι αληθινοί πατριώτες».

Διαβάστηκε 3206 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 08:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περ. Big Fish »