Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Κυριακή, 18 Δεκέμβριος 2005 17:36

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 18 Δεκεμβρίου 2005

Η παρουσία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην Αίγυπτο είναι γνωστό σε όλους μας ότι χρονολογείται  από την παλιά εποχή, «από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων» όπως μας αρέσει να λέμε εμείς οι σύγχρονοι Αιγυπτιώτες.

 

Οι Έλληνες της Αιγύπτου  συνδέθηκαν  με αυτή την χώρα, ταυτίστηκαν με την εξέλιξη της, ζυμώθηκαν μέσα από τα προβλήματα της, απέκτησαν πείρα, δημιούργησαν κάτι το μοναδικό, κάτι το ξεχωριστό, αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως Αιγυπτιωτισμό.

Σήμερα για άλλη μια φορά, ο Αιγυπτιώτης Έλληνας καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο μέσα από τις Κοινότητες και τους Οργανισμούς του, στην εξέλιξη της νεότερης δημοκρατικής Αιγύπτου. Και το επιτυγχάνει, συμβάλλοντας  αποφασιστικά και θαρραλέα με τον πολιτισμό του, όπως επίσης και με τις στενές και ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχει με τις τοπικές αρχές και το λαό της Αιγύπτου.

Βασικός  μας σκοπός η στήριξη του Πατριαρχείου μας,  η στήριξη και η συνέχιση των παροικιών μας, η διατήρηση και η σύσφιξη των αγαθών σχέσεων μας με τον λαό της φιλόξενης και αγαπητής Νειλοχώρας.

Οι Κοινότητες μας με  τις σημερινές  ηγεσίες τους προσπαθούν και δίδουν επί καθημερινής βάσης τον αγώνα τους για τη συνέχιση των ιδανικών μας και την πραγματοποίηση των οραμάτων μας και αξίζουν γι’ αυτό, θερμά συγχαρητήρια.

Συγχαρητήρια  θερμά αξίζουν  όμως σε όλους εκείνους τους  παράγοντες, που σιωπηλά και αθόρυβα  μοχθούν και εργάζονται, για την υλοποίηση  αυτών τον οραμάτων, διαφυλάσσοντας ισορροπίες,  καταβάλλοντας προσπάθειες, δίνοντας τον δικό τους αγώνα συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, επιλύνοντας  προβλήματα, καταναλώνοντας ώρες και χρόνο για όλα αυτά. Προστατεύοντας θεσμούς. Πολλές φορές γεύονται τον καρπό τις επιτυχίας και τις χαράς που νιώθει κάποιος, όταν έχει συμβάλει στην πραγματοποίηση ενός στόχου, άλλες φορές όμως, γεύονται και τον πικρό καρπό της απογοήτευσης. Άλλωστε αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο και αναμενόμενο  σε όλους όσοι ασχολούνται με τα ”κοινά”.

Ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  περιμένει με ιδιαίτερη  ανυπομονησία μπορώ να πω, κάποιες θετικές εξελίξεις ως προς το πολυσυζητημένο και πολυπόθητο πρόγραμμα “Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια”,  που θα ενδυναμώσει την παρουσία μας στον χώρο της Αιγύπτου,  θα καταστήσει την  Κοινότητα μας έναν σύγχρονο Οργανισμό,  ένα Πρότυπο που θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάδειξη -και γιατί όχι- στην ανάπτυξη του  σύγχρονου πολυπολιτισμικού, πολυθρησκευτικού,  δημοκρατικού προσώπου της προσφιλούς μας Αιγύπτου.

Κάτι που όλοι μαζί αρχίσαμε, και συνεχίζεται με ζήλο από τους οι σημερινούς δραστήριους Κοινοτικούς Επιτρόπους Αλεξανδρείας με τον άξιο Πρόεδρο της  κ. Χαράλαμπο  Κατσιμπρή. ΄Ολοι τους άνδρες έντιμοι, φιλότιμοι, που καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση και συντήρηση της ιστορικής μας κοινοτικής περιουσίας, ενώ παράλληλα εκπληρώνουν με επιτυχία το φιλανθρωπικό τους έργο. Προστατεύοντας τους θεσμούς, διασώζοντας την παράδοση.

Αθόρυβα και  αποτελεσματικά.

Ένας ακόμα  “Αλεξανδρινός” παράγοντας που αθόρυβα και σιωπηλά εργάζεται, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να θέλει να προβάλλει ή  να διαφημίσει το έργο και τη συμβολή του στα αλεξανδρινά δρώμενα, είναι ο αγαπητός σε όλους μας Γενικός μας Πρόξενος κ. Θεοχάρης Λαλάκος. Η στενή συνεργασία που έχουμε  μέχρι σήμερα, μου έχει αποδείξει την  ευαισθησία του, τον άμεμπτο επαγγελματισμό του και πάνω από όλα, την αφοσίωση στο έργο του, που εύκολο δεν είναι..

Η καθημερινή συνεργασία του με όλους μας, με την Κοινότητα μας,  με τους Οργανισμούς μας,  η απλότητα του χαρακτήρος του και η αποφασιστικότητα του στην επίλυση των προβλημάτων της Παροικίας μας, τον καθιστά πολύτιμο συνεργάτη στην  καθοριστική αυτή χρονική περίοδο της Ελληνικής Αλεξάνδρειας.

Βεβαίως εφ’ όσον αναφέρομαι σε αυτή τη σημαντικότατη χρονική περίοδο, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το “θρύλο” των Ελλήνων Διπλωματών, τον κ. Παναγιώτη Βλασσόπουλο, το μοναδικό διπλωμάτη που διετέλεσε και Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια αφήνοντας εποχή, αλλά και  Πρέσβης της Ελλάδος, σήμερα στο Κάιρο, σηματοδοτώντας με την παρουσία, τη δραστηριότητα, τη μαχητικότητα, με την τεράστια πείρα που διαθέτει στο χώρο της Μ. Ανατολής, και όχι μόνο, και αυτή την   εποχή…! 

Κι εκείνος χαμηλών τόνων όταν χρειάζεται,  λίαν αποτελεσματικών όμως πάντα… Με έργο αξιοζήλευτο,  αγαπητός πολύ  σε  όλους, ιδιαιτέρως σε εμάς τους Αλεξανδρινούς, καθώς στάθηκε δίπλα μας σε πολύ δύσκολες στιγμές, προσφέροντας πρακτικές και  επιτυχείς λύσεις.  Πολλά ακόμα έχει να προσφέρει στον Αιγυπτωτισμό που τόσο αγαπάει και πάνω από όλα στην Ελλάδα που τόσο τη λατρεύει και με περισσή αφοσίωση υπηρετεί.

Αθόρυβα λοιπόν, αλλά αποτελεσματικά, προσφέρουν όλοι αυτοί που προανέφερα το έργο τους για το καλό της Παροικία μας, για το μέλλον του Ελληνισμού της Αιγύπτου και δη της Αλεξάνδρειας. Ας επωφεληθούμε λοιπόν τώρα που μπορούμε  από την παρουσία τους, ας ωφελήσουμε και ας ωφεληθούμε όλοι από το πέρασμα μας στη Νειλοχώρα. Διπλωμάτες, Πρόεδροι, Ταγοί και  Πάροικοι καλοί, ας χτίσουμε  όλοι μαζί το οικοδόμημα που θα διασφάλισει το μέλλον μας και που θα στηρίξει αιώνια το Παλαίφατο Πατριαρχείο μας, τον αγαπητό και σεβαστό μας Πατριάρχη Θεόδωρο το Β΄, τους θεσμούς μας, την Ελληνική Κοινότητα μας, την ελληνικότητα των κτιρίων μας και μέσα από την ευρωπαϊκή τους εξέλιξη, να μεταλλαχθεί  το  ελληνικό τετράγωνο, σε  ελληνικό τετράγωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αλεξάνδρεια του μέλλοντος και του πολιτισμού.

Σκεπτόμενος ότι το 2005 τελειώνει η μάλλον τελείωσε,  θέλησα με αυτό τον τρόπο να πω τα χρόνια μου πολλά, για μια καλύτερη χρονιά, πιο αισιόδοξη, πιο θετική. Απαλλαγμένο από μικρότητες και μεμψιμοιρίες ας είναι το 2006.  Ας είναι αυτός ο χρόνος που θα μας κάνει όλους να γευθούμε  τους γλυκούς καρπούς των κοπών μας. Το αξίζουμε.

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά…!

Στέφανος Π.Ταμβάκης

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΟ ΦΩΣ του Καϊρου

Διαβάστηκε 7211 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2011 17:55