Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2009 17:53

Οράματα και αρώματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θεωρώ ότι μετά από κάποια συναπτά έτη θητείας μου στα κοινά, έχω πλέον την υποχρέωση να εκφράζομαι δημοσίως και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές της παροικίας μας. Δεν είναι υπερβολή η έκφραση «ιστορικές στιγμές».

Στιγμές σαν και αυτές, που θα αναφέρω παρακάτω στο κείμενο μου και που είχε την ευγενή καλοσύνη να φιλοξενήσει η έγκριτη παροικιακή εφημερίδα μας «Νέο Φως» της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, έχω ζήσει και το 1992, όταν και τότε η Κοινοτική Επιτροπή Αλεξανδρείας είχε «λυθεί» και οι εκλογές έγιναν για το σύνολό της, όπως προβλέπεται να γίνει την Κυριακή του Θωμά 26 Απριλίου 2009.

Πιστεύω ότι σύντομα και πάλι θα ζήσουμε, τέτοιες «ιστορικές στιγμές».

Βεβαίως η έννοια της «ιστορικής στιγμής», για να γίνει αντιληπτή προβλέπει και απαιτεί κάποιες συνθήκες, σκέψεις πρωτοπόρες, τολμηρές αποφάσεις, που να μπορέσουν να αλλάξουν, να ταράξουν και πάνω από όλα να ανανεώσουν τα «λιμνάζοντα νερά».

Θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μια ελαφριά «τρικυμία», μπορώ να πω, ώστε να επέλθει μετά η γαλήνη και η ηρεμία όπως είναι αποδεδειγμένο.

Έχω πολλές φορές εκφράσει γραπτά και προφορικά τις απόψεις μου για το μέλλον της παροικίας μας, για το μέλλον και την διαχείριση της ακίνητης και μη περιουσίας ,  του μέλλοντος των ευαγών κτιρίων, των συλλόγων και σωματείων και του περίφημου «ελληνικού τετραγώνου» μας, με την ευχή να γίνει πράξη η χάραξη της πολιτικής του μέλλοντος της παροικίας μας, με στόχο την διαιώνιση της παρουσίας μας, την εξασφάλιση της  λειτουργικότητας και βιωσιμότητας μας  ως Οργανισμού, ως Ιστορική Ελληνική Παροικία.

Τοποθετήθηκα πολλές φορές από το 2002 και μετά, διέθεσα τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου εξ ίσου πολλές φορές, με σκοπό να μπορέσω και εγώ κάτι να προσφέρω, ίσως σαν ένας απλός Αλεξανδρινός, ίσως ως Επίτιμος Πρόεδρος και ίσως ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Και το τονίζω αυτό το τελευταίο γιατί όταν μετά από δύο χρόνια θητείας, με την άριστη συνεργασία του Προεδρείου μου, με την ωφέλιμη και εποικοδομητική συνεργασία που έχω με την Πολιτεία, επιλύουμε προβλήματα, χαράζουμε πολιτικές, εξασφαλίζουμε πόρους και ότι άλλο χρειασθεί για την συνέχιση και την ομαλή λειτουργία των Κοινοτήτων  και οργανισμών της ομογένειας σε όποιο μέρος του κόσμου και αν αυτή βρίσκεται.

Όπως υπάρχει η δυνατότητα της χάραξης πολιτικής διαβίωσης και εξασφάλισης του μέλλοντος σε χώρες που ο απόδημος ελληνισμός, ο απανταχού ελληνισμός, υπάρχει, ζει, κινείται και οργανώνεται, έτσι και εδώ λοιπόν στην πόλη μας, στην Αλεξάνδρειά μας, μπορεί να εφαρμοστεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι η χάραξη μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής για την διαιώνιση της παροικίας μας στην ευλογημένη αυτή γη.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρες συνεργασίες, συνεργασίες που δεν αποσκοπούν σε προσωπικά οφέλη, δηλαδή σε δόξες και τιμές, συνεργασίες, που θα είναι λειτουργικές, πρακτικές και ωφέλιμες για την παροικία μας.

Χρειάζεται συσπείρωση, δυναμική, συγχρονισμός, φαντασία, σοβαρή δουλειά, σωστή προώθηση των αιτημάτων μας, των σκέψεων μας, από νέους σκεπτόμενους ανθρώπους, που έχουν την διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς, από ανθρώπους που οι θέσεις, οι λεγόμενες «καρέκλες» δεν τους αγγίζουν και που αισθάνονται την ανάγκη της υλοποίησης του οράματος που θα δώσει στην ελληνική Αλεξάνδρεια  το δικαίωμα να ελπίζει για ένα μέλλον που της αξίζει και να ανταποκρίνεται στην ουσία και όχι μόνο στον τίτλο «Πρεσβυγενής Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας».

Η Κοινότητά μας δεν χρειάζεται βοήθεια από πουθενά και από κανέναν. Χρειάζεται μία σοβαρή πολιτική υλοποίησης στόχων. Στόχων όπως η χρησιμότητα των κτιρίων μας, χρησιμότητα που θα επιτρέψει στο σύνολο της Παροικίας μας, ανεξάρτητα ηλικίας να συμμετέχει, που θα δώσει την δυνατότητα στο Μητροπολιτικό μας κέντρο, την Ελλάδα μας, να θεωρήσει το τετράγωνο αυτό Κέντρο Πολιτισμού, Εργαστήρι προσφοράς και γνώσης, ταυτόχρονα δε, θα ωφελήσει τον αδελφό αιγυπτιακό λαό, που τόσο έχουμε αγαπήσει και τόσο μας έχει αγαπήσει.

Έτσι μόνο, η παροικία μας θα αισθανθεί τη σιγουριά, την ασφάλεια, την αγάπη και την προστασία της ΕΚΑ, κάτι που ιδιαίτερα της λείπει αυτό το χρονικό διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό, και μόνο έτσι, θα θελήσει να συμμετάσχει η εναπομείνασα, επιτρέψτε μου να πω, παροικία στα κοινά  και θα δικαιωθεί η παρουσία μας στον ευλογημένο αυτό τόπο, που περπάτησαν άνθρωποι, Θεάνθρωποι και Προφήτες.

Ιστορικές, λοιπόν μέρες προβλέπεται να ζήσουμε, όσοι από μας θα συμμετέχουμε  και θα συμβάλλουμε με την παρουσία και την διάθεση της προσφοράς μας.

Η Αλεξάνδρεια, η Κοινότητά μας, η Κοινοτική Επιτροπή μας, εκ των πραγμάτων, εκ του νόμου, θα ανανεωθεί εξ’ ολοκλήρου. Καλό θα είναι αυτή η ανανέωση, την σημαντική στιγμή της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, να είναι ωφέλιμη, να δώσει την δυνατότητα σε άτομα με αισιοδοξία, διάθεση προσφοράς και όραμα να χαράξουν και να σχεδιάσουν το μέλλον, να αγκαλιάσουν τους αναξιοπαθούντες συμπαροίκους μας, έχοντας την ειλικρινή διάθεση και δυνατότητα συνεργασίας ώστε να υλοποιήσουν το όραμά μας και να προσέλθουν να αναλάβουν την διαχείριση των κοινών.

Εμείς οι Αλεξανδρινοί θα τους στηρίξουμε, θα συνεργαστούμε μαζί τους και θα τους κρίνουμε όταν και όποτε χρειασθεί… Εύχομαι ποτέ να μην χρειασθεί !

Εύχομαι να δούμε άτομα που πιστεύουν στα οράματα και όχι στα αρώματα. Τα Οράματα μένουν, χτίζουν, δημιουργούν, αγκαλιάζουν παροικίες, χαράζουν πολιτικές του μέλλοντος, τα αρώματα απλά εξατμίζονται…!  .

Στέφανος Π.Ταμβάκης

 Επίτιμος Πρόεδρος ΕΚΑ.

 

Δημοσιεύτηκε στο ΝΕΟ ΦΩΣ Καϊρου

Διαβάστηκε 7219 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Φεβρουάριος 2011 16:32