Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:55

Πολιτισμός

Ανθολογία Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η

♦   «Σκεφτείτε πόση αγάπη προϋποθέτει κάτι τέτοιο, πώς η Ελλάδα μέσα τους ξεχείλιζε. Πως μετουσίωσαν τα συναισθήματα τους σε τέχνη. Αναζητεί ο συγγραφέας να βρει την πατρίδα, μετουσιώνει τα βιώματα της ξενιτιάς σε θέληση για έναν ιδεατό μέρος όπου ο Ελληνισμός και το «όλον» αποτελούν την «αυτήν» ύπαρξη».

 

♦   «Γνωρίζοντας όλοι μας την διαδικασία εκπόνησης του σημαντικού αυτού τόμου παρακολουθούμε το ιδεατό να γίνεται πράξη μέσα από την ίδια την διεργασία των μέσων παραγωγής, τόσο των ανθρώπων όσο και της τεχνολογίας, των συγγραφέων, στους οποίους επιτράπηκε μέσω του διαδικτύου να έρθουν συντομότερα και πιο αποτελεσματικά πιο κοντά. Θα  έλεγα ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα δομικό παράδειγμα για θεματική δικτύωση του Ελληνισμού».

 

Καβάφης και Καζαντζάκης

♦   «Ο κόσμος του Καβάφη υπήρξε και υπάρχει. Ο Καβάφης και το έργο του είναι πια μια υπόθεση όλου του κόσμου. Οι άνθρωποι όπου γης διαβάζοντας τους στίχους του, νοιώθουν πως έχουν βρει μια συντροφιά και μια παρηγοριά στη ζωή τους. Είναι στα χρόνια μας ο πιο πολυδιαβασμένος και πολυσυζητημένος ποιητής.

Την ίδια περίπου  περίοδο, ένας άλλος κοσμοπολίτης, πατριώτης δυνατός, ο Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος Κρητικός, που από μικρός διάβαζα και ξαναδιάβαζα, σε εποχές δύσκολες, και ο οποίος μας εμπνέει με τις αναζητήσεις του, καταθέτει την δική του προσφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία. Η αγωνία του να μετατρέψει τη σάρκα σε πνεύμα, κυριαρχεί σε όλα του τα έργα και εκφράζεται μέσα από τους ήρωές του».

 

Εθελοντισμός

♦   «Οι απανταχού της γης Έλληνες έχουν κάνει πράξη ζωής τον εθελοντισμό. Ειδικότερα σε θέματα με άτομα με αναπηρία η ευαισθησία μας, η ευαισθησία όλων των αποδήμων, δεν θα μπορούσε να μην εκφραστεί με τη στήριξη και αυτής της υπόθεσης που μας αφορά όλους. Όπως με συνέπεια, με ενθουσιασμό και αίσθημα ευθύνης εργαστήκαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δέσμευση μας είναι να στηρίξουμε και να προωθήσουμε στις χώρες που ζούμε και αυτούς τους Αγώνες των συμπατριωτών μας, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι. Ο απανταχού Ελληνισμός, το ΣΑΕ, θα είναι παρόν σε όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνεται για την προβολή της Πατρίδας».

 

Η πολιτισμική επιρροή των Ελλήνων

«Ο  Έλληνας έχει την ιδιότητα να δρα πολιτισμικά σαν καταλύτης στις χώρες υποδοχής. Ένα ισχυρό γονίδιο δεν του επιτρέπει να αφομοιωθεί από το ξένο περιβάλλον, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι τόσο δυνατά που όχι μόνο δεν αποδυναμώνονται μέσα μας, αλλά αντιθέτως διαχέονται και προς τα έξω επιδρώντας και στους άλλους πολιτισμούς. Οι Έλληνες πολίτες του κόσμου που δραστηριοποιούνται από περιοχή σε περιοχή, προβάλουν τις αξίες και τον πολιτισμό μας, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση και τη διάδοσή τους».

 

Πολιτιστικά Κέντρα

♦   «Με το βλέμμα πάντα στο παρόν και στο μέλλον, το ΣΑΕ μπορεί να εισηγηθεί μεταξύ άλλων τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων όπου υπάρχει ελληνισμός και ενιαίες εκδηλώσεις που θα εκπροσωπούν όλους τους φορείς και όχι κατακερματισμένες δραστηριότητες, όπως γίνεται συνήθως με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι εντυπώσεις και η αντιπροσώπευση. Με συσπείρωση λοιπόν, μοντέρνα όψη και συστηματική δουλειά, μπορούμε να επιτύχουμε τη δημιουργία ενός νέου προσώπου, όχι μόνο υπολογίσιμου, αλλά και προτύπου για όλους».

 

Τεχνολογία

♦   «Οι νέες τεχνολογίες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καθημερινή επικοινωνία, ανεξάρτητα από την απόσταση, οικονομικά και αποτελεσματικά. Το Διαδίκτυο και η δορυφορική τηλεόραση μας έχουν φέρει πιο κοντά, μας έχουν συνδέσει και έχουν δώσει τη δυνατότητα στον κάθε Έλληνα, όπου και αν βρίσκεται, να μην αισθάνεται απομονωμένος. Ας μην ξεχνάμε και τις σπουδαίες και σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε και να προβάλλουμε διεθνώς, π.χ. για τα εθνικά μας θέματα».

 

Για τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς

Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»

♦   «Θεωρώ σημαντική τη συμμετοχή μου στο ΔΣ του Ιδρύματος.  Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά Ιδρύματα στον κόσμο και μάλιστα η πλειοψηφία των μελών του αποτελείται από Έλληνες του εξωτερικού. Είναι τιμή μου να μετέχω σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, στο έργο που γίνεται για τον οικουμενικό Ελληνισμό, για τους φιλέλληνες, για το ελληνικό πνεύμα, την ελληνική παιδεία. Θεωρώ ότι το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου που τυγχάνει και αυτός να είναι Αιγυπτιώτης, προσφέρει πολλά όχι μόνο στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στα γράμματα, αλλά και στην οικονομία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τη ναυτιλία, και γι’ αυτό είναι τιμή μου να μπορώ να προσθέτω κι εγώ ένα  λιθαράκι σε αυτή την ευγενική, συλλογική προσπάθεια.

Η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μου  με το Ίδρυμα, ξεκίνησε πριν από περίπου  20 χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος την ΕΚΑ. Συνεχίστηκε στενά από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα στο ΣΑΕ και αφορά στη διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας, την χρηματοδότηση προγραμμάτων επιμόρφωσης ελλήνων εκπαιδευτικών, την αποστολή εποπτικού υλικού και βιβλίων σε βιβλιοθήκες και οργανισμούς για την προβολή του πολιτισμού μας, όπως καταδεικνύει και το πρόσφατο πρόγραμμα μας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω Διαδικτύου».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:56