Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:24

Νεολαία

♦   «Ως νεολαία έχετε ικανότητες, φαντασία και δυναμική, ώστε να κάνετε πράξη τα όσα προσδοκείτε. Η στήριξη μας σε αυτή την πορεία είναι δεδομένη και προσωπικά δεσμεύομαι ότι και στο μέλλον θα είμαι κοντά σας, με τη βεβαιότητα ότι η δημιουργική συνεργασία μας θα αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς.

 

 Ας προχωρήσουμε λοιπόν όλοι μαζί μπροστά. Το Μέλλον είναι Εδώ και μας περιμένει».

 

♦   «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τους Νέους μας. Μας δίνουν πνοή, μας φωτίζουν σε στιγμές περισυλλογής. Το πνεύμα ανεξαρτησίας και δημιουργικότητας που τους διακατέχει είναι ένα χάρισμα σημαντικό. Συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και κοινός τους σκοπός είναι η επιτυχία του Δικτύου και του ΣΑΕ γενικότερα».

 

♦   «Κάναμε πράξη τη δέσμευση μας να θέσουμε τις βάσεις για την οργάνωση της Νεολαίας μας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Από εδώ και πέρα έχετε πολύ μεγάλο έργο και με χαρά διαπιστώνων ότι δικαιώνετε τις προσδοκίες μας. Σε σας έγκειται ο πολλαπλασιασμός του Δικτύου, με δεδομένη την αμέριστη στήριξη μας».

 

♦   «Το ΣΑΕ λειτουργεί και σαν πόλος έλξης των νέων, όπου έρχονται για να εκφράσουν τις ιδέες τους για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν και την τοπική κοινωνία που ζουν αλλά κυρίως για τη μητέρα Ελλάδα. Μιλούν για τα προβλήματά τους, μας εκφράζουν τις ανησυχίες τους, και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΣΑΕ. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μία πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα ταξίδεψα και στις επτά περιφέρειες του ΣΑΕ, και αυτό που με εντυπωσίασε είναι πώς οι νέοι που  με πλησίαζαν  μου μιλούσαν όχι μόνο για τα προβλήματά τους αλλά και για την ανάγκη να μάθουν να μιλούν  ελληνικά ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη γλώσσα μας. Με το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»  και τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου αποφασίσαμε να στείλουμε βιβλία καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε περιοχές όπου η νεολαία και η ομογένεια έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Μας ενθουσιάζει το γεγονός ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ».

 

♦   «Η Νεολαία του ΣΑΕ αποτελεί το μέλλον μας. Ο λόγος της, πρέπει να αποτελέσει για όλους μας, ένα βασικό σύμβουλο σχετικά με την γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Οι συντονιστές του Δικτύου έχουν άμεση επαφή με τους νέους και νέες της διασποράς μας, και τα ακούσματά τους αποτελούν σημαντική βάση ώστε να διατηρήσουμε την επαφή μας όχι μόνο με την βάση του Απόδημου Ελληνισμού αλλά πολύ περισσότερο με τις διαφορετικές γενιές και νοοτροπίες του οικουμενικού Eλληνισμού».

 

♦   «Η νέα γενιά είναι εξαιρετικά ικανή και ελπιδοφόρα. Εφόσον τις δοθούν οι δυνατότητες να ενεργοποιηθεί μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά. Μπορεί να εντοπίσει τα πραγματικά προβλήματα μέσα από την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής της. Μπορεί να επιμείνει και διαθέτει όλους τους δυνατούς τρόπους να τα προβάλλει και να προωθήσει την επίλυσή τους διαμέσου των οργανώσεων και όχι μόνο. Οι νέοι πολλές φορές βρίσκονται στη δύσκολη θέση να επιβάλλουν  τις λύσεις, που επιθυμούν. Προσωπικά πιστεύω ότι καλώς πράττουν και επιμένουν γιατί έχουν τη δύναμη να κάνουν το ανέφικτο εφικτό.»

 

♦   «Το ΣΑΕ για να συνεχίσει την πορεία του είναι σημαντικό να στηρίξει την νεολαία, το εκ φύσεως μέλλον του Ελληνισμού στον κόσμο».

 

♦   «Και θα τονίσω για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η απόδημη νεολαία. Είναι το αύριο του κόσμου μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους, να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί τους, να τους δώσουμε πρωτοβουλίες. Όλα αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα σαν οργανωμένη ομογένεια, θα τα εμπιστευτούμε στα χέρια τους. Μιλούν ελληνικά; Αγαπούν τον πολιτισμό μας; Έχουν δικτυωθεί μεταξύ τους; Γι’ αυτά και άλλα πολλά, είμαστε εμείς υπεύθυνοι».

 

♦   «Είναι γεγονός ότι η νεολαία έχει απογοητευτεί, παρ’  όλο που δεν είχαμε καμία τέτοια πρόθεση. Χρειάζεται ένας ανοιχτός διάλογος προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να αποκτήσει τη δική της οντότητα, να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί ελεύθερα και δυναμικά, πάντα δίπλα στο ΣΑΕ, να αναδείξει τις δυνατότητές της και να αναλάβει στη συνέχεια το έργο για το οποίο αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όσο θα ζούμε και αναπνέουμε. Προσωπικά είμαι υπέρ της οικονομικής αυτοδυναμίας της Νεολαίας σε σύμπραξη με το ΣΑΕ και όχι υπό την κηδεμονία του. Είναι καιρός να αρχίσει μία ισότιμη, αμφίδρομη σχέση με το μέλλον του κόσμου μας».

 

♦   «Όμως δεν μας ενδιαφέρει μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο, το μέλλον μας. Και το μέλλον είναι η νεολαία. Πώς θα μπορέσουμε να την προσεγγίσουμε με μια νέα μορφή οργανωμένης ομογένειας με μοντέρνες Κοινότητες, με έναν εξωστρεφή και κοινωφελή χαρακτήρα. Διανύουμε μια χρονική περίοδο δύσκολη, όσο και ενδιαφέρουσα. Η τρίτη γενιά δεν αγωνίζεται πλέον όπως οι πρώτοι μετανάστες για την επιβίωση. Οι νέοι έχουν υψηλό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο κατέχουν σημαντικές θέσεις και συμμετέχουν στην εξέλιξη των χωρών όπου διαμένουν. Δεν συμμετέχουν όμως σε Κοινότητες, προφανώς γιατί δεν τους εκφράζουν με τη μορφή που έχουν διατηρήσει από τον καιρό που ιδρύθηκαν. Από την άλλη, οι Κοινότητες αποτελούν την πρώτη μορφή οργάνωσης που εκπροσώπησε τον Απόδημο Έλληνα και τον βοήθησε να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα αιτήματά του. Γι’ αυτό καλούμαστε να επινοήσουμε ένα νέο μοντέλο που συμβαδίζοντας με την εποχή, θα συσπειρώσει τη νεολαία και ακολούθως οι νέοι θα αναλάβουν το έργο που ξεκινήσαμε, διαμορφώνοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:56