Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Τετάρτη, 06 Δεκέμβριος 2006 07:23

Συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη

Αθήνα, Ελλάδα ΑΠΕ-ΜΠΕ -της Σοφίας Αραβοπούλου

Δεκέμβριος 2006

Συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη

"Το κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα, όλοι έχουμε τους ίδιους στόχους, είναι όμως βέβαιο ότι διαφέρει ο τρόπος πραγμάτωσής τους" με αυτά τα λόγια ξεκινά η συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανου Ταμβάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι στόχοι του, όπως προσθέτει, είναι σαφείς αλλά ακόμη πιο σαφής δηλώνει ότι είναι η πορεία του ως αντιπροέδρου και αναπληρωτή προέδρου μέσα από την οποία θέλει να κριθεί σήμερα ζητώντας την ψήφο των αποδήμων για ένα νέο πιο δημιουργικό ΣΑΕ που θα ξεπεράσει λάθη και ελλείμματα του παρελθόντος.

Ο Στέφανος Ταμβάκης είναι επιχειρηματίας, γεννήθηκε και ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Επί 12 χρόνια διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και από το 2002, χρονιά κατά την οποία εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ιστορικής κοινότητας.

Στο Προεδρείο της Παγκόσμιας οργάνωσης μετέχει από την ίδρυσή της το 1995, ως Αντιπρόεδρος ΣΑΕ- Συντονιστής Περιφέρειας Ασίας - Αφρικής μέχρι και το 2001. Από το 2003 είναι μέλος του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", ενώ το 2004, βραβεύτηκε από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για την προσφορά του στο Απόδημο Ελληνισμό και ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού και παιδείας.

 

-Ποιός είναι ο λόγος που βάζετε υποψηφιότητα για την προεδρία του Παγκοσμίου ΣΑΕ;

 "Για μένα είναι θέμα υλοποίησης ενός οράματος. Το όραμα μου είναι ένα ΣΑΕ ισχυρό, ενωμένο, που θα λειτουργεί ως μια δύναμη πολύμορφη, ευέλικτη και δημοκρατική. Το ΣΑΕ είναι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και ειδικότερα οι νέοι, που δικαιούνται και πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή.

Όλοι εμείς, αξίζει να δώσουμε τη μάχη για μία παγκόσμια οργάνωση που θα μας αντιπροσωπεύει επάξια και να δούμε το πέρασμα της από το καλό, στο καλύτερο.Το ΣΑΕ αποκτά σήμερα μια άλλη δυναμική, καθώς προστίθεται στο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό του ρόλο, ο διεκδικητικός και υποστηρικτικός. Αυτό σημαίνει ότι επιλύονται αμεσότερα τα προβλήματα, δημιουργούνται νέες δυνατότητες ανάπτυξης δράσεων. Όλο αυτό, συνιστά μία πρόκληση για μένα".

 

-Μέσα από την εμπειρία που έχετε στο ΣΑΕ από "γεννήσεώς" του εσείς ποιές αλλαγές προτείνετε σήμερα που το Συμβούλιο βρίσκεται σε μία μεγάλη καμπή της ιστορίας του;

 "Πολλές είναι οι αλλαγές και οι καινοτομίες που μπορούν να εφαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας του ΣΑΕ, αλλά το σημείο εκκίνησης και η αφετηρία παραμένουν ίδια: το όραμα και το όφελος του παγκόσμιου ελληνισμού αντίστοιχα. Στη χρονική περίοδο που βρίσκεται το ΣΑΕ χρειάζεται μια νέα αρχή, με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του ελληνισμού, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ταχύτητα, να μπορέσει να "τρέξει". Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή ομογενών που δεν είναι ενταγμένοι σε Κοινότητες και Ομοσπονδίες, προκειμένου να ξεφύγει από τον τυποποιημένο ρόλο του εκλεγμένου 11μελούς. Έντεκα χελιδόνια κλεισμένα στο γραφείο του ΣΑΕ Θεσσαλονίκης δε φέρνουν την Άνοιξη. Το ΣΑΕ πρέπει να απλώσει τις γέφυρες και να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού, της ορθοδοξίας, των Ελλήνων και των φιλελλήνων, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα, μεγαλύτερο ρόλο. Χρειάζεται να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία, αλλά και η καταξίωση μέσα από τους ίδιους τους απόδημους.

Προσωπικά πιστεύω ότι προέχει το θέμα της νεολαίας και της παιδείας. Στη συνέχεια, η καταγραφή και κωδικοποίηση των προβλημάτων του ελληνισμού στις πέντε ηπείρους. Η επιστολική ψήφος και μία σταδιακή οικονομική αυτοδυναμία, είναι επίσης από τις βασικές προτεραιότητες. Ουσιαστικά δε νομίζω ότι προτείνω κάτι διαφορετικό, αλλά κάτι ουσιαστικό: να γίνει το ΣΑΕ ένα δυναμικό όργανο εκπροσώπησης όλων των Απόδημων Ελλήνων. Όλες αυτές οι προκλήσεις αποτελούν τα συστατικά του οράματος μου. Για αυτούς τους λόγους και για αυτούς τους στόχους, θέτω υποψηφιότητα".

 

-Κρίνοντας τη διαδρομή του ΣΑΕ πιστεύετε πως έχουν γίνει λάθη στην οργάνωση και τη δομή του;

 "Noμίζω ότι η ύπαρξη κάποιων λαθών και παραλείψεων είναι δικαιολογημένη στη διαδρομή ενός μεγάλου Οργανισμού της Διασποράς με πορεία δέκα χρόνων όπως είναι το ΣΑΕ. Κατά το διάστημα αυτό, διαπιστώσαμε τα λάθη που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στη δομή του και η εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις ατέλειες και να επιτύχουμε το ζητούμενο που είναι η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας του. Εξάλλου οι ζωντανοί και δραστήριοι Οργανισμοί που προσφέρουν και δημιουργούν έργο, δεν είναι δυνατό να είναι τέλειοι σε όλα".

 

-Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι νέες προοπτικές του ΣΑΕ μετά τη νομοθετική ρύθμιση του καλοκαιριού;

 "Με τις επτά νέες περιφέρειες δίδεται μεγάλη δυνατότητα δραστηριοποίησής τους και οργάνωσης της βάσης τους. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, ώστε μέσα από αυτή τη νέα δομή, να επιτευχθεί η πραγματική απεικόνιση της δύναμης του Απόδημου Ελληνισμό. Ο ρόλος του ΣΑΕ αναβαθμίζεται με το διεκδικητικό και υποστηρικτικό πλέον χαρακτήρα του. Εφ΄ όσον εξασκηθεί δυναμικά και σωστά αυτός ο ρόλος, το ΣΑΕ μπορεί όχι μόνο να καλύπτει τις σημαντικότερες ανάγκες της Ομογένειας, αλλά και να δημιουργεί έργο που προάγει τον ελληνισμό και τις αξίες του. Με το νέο νόμο θεωρώ ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο η στήριξη της πατρίδας προς τους Απόδημους.

Εξάλλου, με τις νέες περιφέρειες που δημιουργούνται, δίδεται ευελιξία κινήσεων και δυνατότητες ανάπτυξης πρωτοβουλιών ανάλογες με την ικανότητα των ατόμων που τέθηκαν επικεφαλής και είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει οι σωστές επιλογές.

Μία άλλη παράμετρος, είναι αυτή της Νεολαίας και της παρουσίας της στις συνεδριάσεις του προεδρείου, κάτι που μας δίνει την ώθηση να σκεφτούμε πιο σοβαρά και πιο ουσιαστικά το μέλλον της".

 

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά "εργαλεία" για να πάει μπροστά στο νέο δρόμο το ΣΑΕ;

 "Οπωσδήποτε μία οικονομική αυτοδυναμία, έστω και μερική σε πρώτη φάση, αύξηση του δυναμικού της βάσης και δικτύωσή της, ώστε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ διαμέσου της πλήρους αντιπροσωπευτικότητάς του. Επίσης ενεργοποίηση των Δικτύων μέσα από τις περιφέρειες και συντονισμός με τις ομογενειακές οργανώσεις, δίνοντάς τους τη σιγουριά ότι το ΣΑΕ τις εκπροσωπεί, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι ότι τις αντικαθιστά. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ ότι είναι και η ενεργοποίηση της Νεολαίας, δίνοντάς της το έναυσμα της συνέχειας".

 

-Αρκετοί υποστηρίζουν ότι εξ αιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Αμερική στις εξελίξεις που σχετίζονται με τα ελληνικά θέματα, η θέση του προέδρου ανήκει δικαιωματικά στην περιφέρεια των ΗΠΑ. Ποια είναι η άποψή σας;

 "Η διεκδίκηση της προεδρίας είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα όλων μας, από όπου κι αν προερχόμαστε. Τα λεγόμενα "κέντρα αποφάσεων" καλό είναι να υπάρχουν και ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου οι ομογενείς έχουν εμπλακεί στα εκεί δρώμενα, είναι γνώστες των εξελίξεων, έχουν δύναμη και δυνατότητα επιρροής. Αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ΣΑΕ από τα κέντρα αποφάσεων. Το ΣΑΕ θα πρέπει να έχει άποψη για τα εθνικά θέματα και να εξασκεί το ρόλο του πάντοτε σε συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση. Από την άλλη, ο Συντονιστής με το Συντονιστικό του Συμβούλιο, που θα βρίσκεται "εντός των τειχών" της κάθε περιφέρειας, γνωρίζοντας ανθρώπους και πράγματα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη στα εθνικών θεμάτων και στις πολιτικές αποφάσεις, που αφορούν στο καλό της χώρας μας".

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:45