Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Τετάρτη, 03 Φεβρουάριος 2010 07:37

Συνέντευξη στην εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ελληνοκυπριακή εφημερίδα«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Λονδίνο - του Φώτη Χαραλαμπίδη

Φεβρουάριος 2010

Κύριε Πρόεδρε, είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες, προκειμένου να έλθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο που προωθεί την ψήφο των ομογενών, μετά τις περιπέτειες του νομοσχεδίου που έφερε η Νέα Δημοκρατία και απερρίφθη τελικά;

«Μετά από τόσα χρόνια διαβουλεύσεων, συζητήσεων, προτάσεων θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία κινητικότητα ως προς την προώθηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

 

Στους οικονομικούς μετανάστες από Αφρική και Ασία, η κυβέρνηση, προετοιμάζεται να δώσει, όχι μόνο ψήφο, αλλά και ιθαγένεια. Ποιά είναι η εκτίμησή σας;

«Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Εμείς έχουμε ήδη το δικαίωμα της ψήφου και διεκδικούμε την εκπροσώπησή μας στο ελληνικό κοινοβούλιο καθώς και τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος στον τόπο διαμονής μας με κάλπη και με  επιστολική ψήφο. Ο νόμος που προωθεί η ελληνική πολιτεία για τους μετανάστες δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει, μην ξεχνάμε ότι κι εμείς ήμασταν μετανάστες σε πολύ δύσκολες συνθήκες ανά τον κόσμο και διεκδικήσαμε με πολύ κόπο και αγώνες τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει σήμερα και για τα οποία είμαστε υπερήφανοι».

 

Πώς βλέπετε την κυβερνητική πρόταση να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την επιστολική ψήφο κλπ.; Ποιά η γνώμη σας και για τον συζητούμενο αριθμό εκπροσώπων από κάθε ήπειρο, π.χ. δύο από ΗΠΑ, έναν από Αυστραλία κλπ.; Από την εμπειρία σας ως Πρόεδρος του ΣΑΕ, πιστεύετε ότι είναι αντιπροσωπευτικός;

«Από ότι ακούμε και διαβάζουμε, η Κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση των βουλευτών επικρατείας. Εμείς έχουμε προτείνει να αντικατασταθούν από ομογενείς βουλευτές, που θα εκλέγουμε εμεις οι ίδιοι και θα προέρχονται από τους κόλπους μας. Η επιστολική ψήφος, που αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα,  αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Ομογένειας  το οποίο δεν πάψαμε ποτέ να διεκδικούμε.

Ως Πρόεδρος του ΣΑΕ θέλω να πιστεύω ότι η αντιπροσωπευτικότητα δεν έχει να κάνει με τον αριθμό ανά ήπειρο αλλά με την σωστή εκπροσώπηση. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας από κάθε ήπειρο και αναλογικά με τον αριθμό των ομογενών, περισσότεροι από ένας σε κάποιες ηπείρους».

 

Είσαστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία των ελληνικών κυβερνήσεων με το ΣΑΕ;

«Υπάρχουν θέματα, προβλήματα, αιτήματα  που απασχολούν την Ομογένεια, για τα οποία είναι καθήκον του ΣΑΕ να επιζητεί το βέλτιστο, ενώ οι Κυβερνήσεις παρέχουν, από την πλευρά τους, το κατά δύναμιν. Οι συνεργασίες πρέπει να ανανεώνονται αλλά και να δοκιμάζονται. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν επαναπαυόμαστε».

 

Οι νέοι ομογενείς του ΣΑΕ ανέλαβαν πρωτοβουλία για την προώθηση του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η εκστρατεία τους ξεκίνησε μέσω της ιστοσελίδας τους τον Δεκέμβριο από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πρωτοβουλία αυτή του "ειρηνικού στρατού" του ΣΑΕ;

«Μετά την πρόσφατη συνάντηση των Μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας  των Περιφερειών του ΣΑΕ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό στη Θεσσαλονίκη, οι νέοι μας δημιούργησαν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στη οποία παρατηρείται καθημερινά αύξηση τόσο του αριθμού των υπογραφών, όσο και της επισκεψιμότητας. Όταν συγκεντρωθεί  ικανοποιητικός αριθμός υπογραφών, το κείμενο θα παραδοθεί από τη νεολαία στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

 

Πόσο πραγματικά συμβάλει η νέα γενιά στον εντοπισμό κι επίλυση προβλημάτων των αποδήμων Ελλήνων στο εξωτερικό;

«Η νέα γενιά, η οποία διαβιώνει στο εξωτερικό, συμμετέχει και ενδιαφέρεται και διαμέσου αυτής, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και το μέγεθός τους. Είναι ο πιο δυναμικός και ελπιδοφόρος πνεύμονας του ΣΑΕ και επιδιώκουμε πάντα τη συνεργασία μαζί της για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους».

 

Ξεκινήσατε πρόσφατα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ένα δίαυλο επικοινωνίας για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Πιστεύετε, ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αποδήμων;

«Ο Απόδημος δεν είναι θέμα μίας Κυβέρνησης, αλλά όλων των Κυβερνήσεων. Πιστεύω ότι από την παρούσα Κυβέρνηση, που πολλά και σημαντικά στελέχη της θεωρούνται Απόδημοι, ιδίως ο Πρωθυπουργός που έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, θα δοθεί έμφαση στα θέματα της Ομογένειας και θα αντιμετωπιστούν με την αρμόζουσα ευαισθησία».

 

Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε υπουργείο Αποδήμων;

«Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να είναι η ανασύσταση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, που είχε καταργηθεί το 2004 και στη συνέχεια εφόσον λειτουργήσει η ΓΓΑΕ  με τα ικανά της στελέχη σε στενή συνεργασία με το ΣΑΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών, θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία του Υπουργείου Αποδήμων. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί τον φυσικό μας εταίρο και τον συνδετικό κρίκο της ομογένειας είτε αυτή είναι οργανωμένη είτε όχι, με την ελληνική πολιτεία και γι’ αυτό στηρίζουμε την δράση και το έργο της».

 

Ποιές είναι οι προτεραιότητες του ΣΑΕ για το μέλλον; Τί πιστεύετε εσείς προσωπικά ότι απαιτείται να γίνει για την καλύτερη λειτουργία και εκπροσώπηση της ομογένειας;

«Το ζήτημα της ψήφου, η μερική οικονομική αυτοδυναμία, η υποστήριξη της ελληνικής παιδείας, η πληρέστερη αντιπροσωπευτικότητα του ΣΑΕ, η ενίσχυση του υποστηρικτικού γνωμοδοτικού, εισηγητικού και διεκδικητικού του ρόλου, η περαιτέρω ενεργοποίηση της νεολαίας, είναι οι κύριες προτεραιότητες. Για την καλύτερη λειτουργία και εκπροσώπηση, πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε στην μη οργανωμένη Ομογένεια, δηλαδή στους φίλους του ΣΑΕ, στους επιστήμονες, στους επιχειρηματίες, σε όλο αυτό το ελληνικό δυναμικό που μπορεί να μας στηρίξει και να το στηρίξουμε. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα μέσα στους επόμενους μήνες θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση και την Βουλή τις προτάσεις μας για την τροποποίηση του νόμου 3480/2006 με κύριο άξονα την δυνατότητα το ΣΑΕ, να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα και σχέδια δράσης, που στον υπάρχοντα νόμο δεν  προβλέπτεται. Μεταξύ άλλων θα προτείνουμε για μια ακόμα φορά την αλλαγή του ονόματος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σε Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού, ώστε να συμπεριλάβει στους κόλπους του όλους τους έλληνες στα πέρατα της οικουμένης».

 

Στα πλαίσια της Κοινής Συνεδρίασης του ΣΑΕ με τις αρμόδιες επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημάνθηκε η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της Πολιτείας για τον καλύτερο συντονισμό ελληνικών κοινοτήτων και μητροπολιτικού κέντρου, αλλά και έλλειψης στήριξης του ΣΑΕ στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως Κυπριακό, Μακεδονικό, κ.ά. Ποιά είναι η γνώμη σας;

«Συμφωνούμε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος και αποδεικνύεται ουσιαστικός όταν πράγματι και η Πολιτεία και οι Κοινότητες και το ΣΑΕ λειτουργούν όλοι μαζί ως ένα σώμα, προς μία κατεύθυνση με ενιαίους στόχους. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον ένα ή τον άλλο φορέα για έλλειψη στήριξης, αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός,  αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και κοινή γραμμή, σε μία ενιαία πολιτική».

 

Χρειάζεται κάποια αναθεώρηση σε επιμέρους θέματα, οργανωτικά προβλήματα και αδυναμίες που αναδείχθηκαν και που ακριβώς;

«Πάντοτε χρειάζεται αναθεώρηση για να βελτιωθεί ένας οργανισμός, επανεκτίμηση των ενεργειών, των λαθών, των παραλείψεων, της πορείας που έχει χαράξει. Αυτό που έχουμε αντιληφθεί όλοι μας και κυρίως μέσω των Συντονιστών, είναι ότι σε κάθε περιφέρεια υπάρχουν ειδικά οργανωτικά προβλήματα και αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν μέσα από την ίδια την περιφέρεια. Π.χ., η αντιπροσώπευση μέσω των Συντονιστικών Συμβουλίων, η οποία θα πρέπει να είναι αναλογική,  γεωγραφικά και αριθμητικά. Δεν είναι σωστό, για παράδειγμα, να υπάρχουν πέντε εκπρόσωποι από μια περιοχή  της ίδιας περιφέρειας  και να μην εκπροσωπείται άλλη περιοχή με ικανό αριθμό ομογενών και οργανώσεων. Η ουσιαστική χρήση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα του διαδικτύου, θα αποτελέσει το εργαλείο για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως. Θα πρέπει επίσης να συμμετέχει μικρότερος αριθμός εκπροσώπων στις Τακτικές Συνελεύσεις, να μην αποτελούν μόνο χώρο εκλογής αλλά να γίνεται ουσιαστικότερη  και αποτελεσματικότερη συζήτηση. Αντίστοιχα, επιδιώκουμε μεγαλύτερο αριθμό εκπροσώπων στις Περιφερειακές Συνελεύσεις για να εκπροσωπείται ορθολογικότερα η βάση».

 

Πιστεύετε ότι το ΣΑΕ έχει επιτύχει στο ρόλο του ως γνωμοδοτικό-εισηγητικό, αλλά και υποστηρικτικό-διεκδικητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού;

«Πιστεύω ότι έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό στο ρόλο του και αυτό φαίνεται μέσα από τις δύο τεκμηριωμένες εκθέσεις, όπου έχουμε κωδικοποιήσει όλα τα προβλήματα και προτείνουμε και τις ανάλογες λύσεις. Αυτό που μένει τώρα στην Ελληνική Πολιτεία είναι να τις εφαρμόσει για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Εμείς έχουμε επιτελέσει το έργο μας, έχουμε καλύψει πλέον όλες τις πτυχές, δεν μένει κάτι άλλο να κάνουμε ως προς αυτό το θέμα, παρά μόνο «δώστε λύσεις».

 

Η ελληνική γλώσσα και η Παιδεία των ομογενών αποτελεί πρωταρχικό και κυρίαρχο ζήτημα για το ΣΑΕ;

«Σαφώς και αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύουμε καθημερινώς με εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με μεγάλα ιδρύματα και το υπουργείο Παιδείας, με αποστολή βιβλίων, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων. Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, πρόσφατα με την άμεση κινητοποίηση του ΣΑΕ αποφεύχθηκε η κατάργηση του πρόγραμμα Παιδείας Ομογενών ως αυτόνομο».

 

Σημαντικό βήμα για την οικονομική αυτοτέλεια του ΣΑΕ ήταν η συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου αναπτύχθηκε πλατφόρμα ηλεκτρονικής Τραπεζικής. Η πρωτοβουλία σας αυτή, πιστεύεται πως θα συμβάλλει στην συσπείρωση του απανταχού Ελληνισμού, με παρονομαστή την οικονομική του δύναμη;

«Ευελπιστούμε ότι η υπό δημιουργία Ηλεκτρονική Τράπεζα θα αποτελέσει, σε συνεργασία με το ΣΑΕ, την τράπεζα ολόκληρου του απανταχού ελληνισμού, και μέσω αυτής θα αναδειχθεί η οικονομική του συσπείρωση, αλλά και θα καταστεί πιο αντιληπτή η μεγάλη οικονομική δύναμη των Ελλήνων ανά τον κόσμο».

 

Τί σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση; Υπάρχει συνεργασία για τα θέματα ΣΑΕ και Ιδρύματος Ωνάση για τα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς;

«Θεωρώ σημαντική τη συμμετοχή μου στο ΔΣ του Ιδρύματος.  Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά Ιδρύματα στον κόσμο και μάλιστα η πλειοψηφία των μελών του αποτελείται από Έλληνες του εξωτερικού. Είναι τιμή μου να μετέχω σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, στο έργο που γίνεται για τον οικουμενικό Ελληνισμό, για τους φιλέλληνες, για το ελληνικό πνεύμα, την ελληνική παιδεία. Θεωρώ ότι το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου που τυγχάνει και αυτός να είναι Αιγυπτιώτης, προσφέρει πολλά όχι μόνο στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στα γράμματα, αλλά και στην οικονομία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τη ναυτιλία, και γι’ αυτό είναι τιμή μου να μπορώ να προσθέτω κι εγώ ένα  λιθαράκι σε αυτή την ευγενική, συλλογική προσπάθεια.

Η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μου  με το Ίδρυμα, ξεκίνησε πριν από περίπου  20 χρόνια, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος την ΕΚΑ. Συνεχίστηκε στενά από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα στο ΣΑΕ και αφορά στη διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας, την χρηματοδότηση προγραμμάτων επιμόρφωσης ελλήνων εκπαιδευτικών, την αποστολή εποπτικού υλικού και βιβλίων σε βιβλιοθήκες και οργανισμούς για την προβολή του πολιτισμού μας, όπως καταδεικνύει και το πρόσφατο πρόγραμμα μας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου».


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:45