Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2005 08:29

TGA News

TGA News - του Σταύρου Μεσσήνη

Φεβρουάριος 2005

Ποια είναι η γνώμη σας και το όραμα σας για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού;

"Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, αγκαλιάζει όλους τους ομογενείς μας. Στόχος του είναι να αποτελέσει τον εκφραστή των προβλημάτων προς την Ελληνική Πολιτεία, την Σκεπή του Οικουμενικού Ελληνισμού, να συμβάλει στον συντονισμό και την περαιτέρω δικτύωση όλων μας και εν τέλει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η αντιπροσωπευτικότητά του".

 

Πως σχολιάζετε την κριτική ότι το ΣΑΕ δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο της ομογένειας;

"Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, το ΣΑΕ θα πρέπει να αποτελέσει τον εκφραστή ακόμα περισσότερων ομάδων Ομογενών, επιχειρηματιών, επαγγελματιών, ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ανθρώπων που προσφέρουν στα κοινά. Αρκετοί ωστόσο Ομογενείς μας δεν είναι ενταγμένοι στον οργανωμένο Απόδημο Ελληνισμό, ακόμα.

Μέσα σε αυτή την ομπρέλα χωράμε όλοι μας. Η δομή του ΣΑΕ δίνει την δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ξεκινώντας από το Προεδρείο, τα συντονιστικά συμβούλια της κάθε περιφέρειας, συνεχίζοντας στα Δίκτυα, στόχος μας είναι η αντιπροσωπευτικότητα και η δικτύωση και πάνω απ΄όλα τα αποτελέσματα. Επίσης, ο  Αντιπρόεδρος και Συντονιστής της περιφέρειας, με το Συντονιστικό του Συμβούλιο αποτελούν ένα όργανο ιδιαίτερης σημασίας για την ουσιαστική εξέλιξη, κατέχοντας έναν ρόλο κλειδί για την μεταφορά και υλοποίηση προτάσεων από την βάση στο Προεδρείο. Σκεπτόμαστε παγκόσμια, Δρούμε τοπικά.

Επιστρέφοντας πάντως στο θέμα τις ευρύτερης εκπροσώπησης της Ομογένειας, πιστεύω, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα απλά, δηλαδή κατ’ αρχήν ενημέρωση για το έργο μας ώστε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την προσέγγισή. Τα παραπάνω αποτελούν στίγμα ώστε ο Οικουμενικός Ελληνισμός να   ατενίζει με κοινό προσανατολισμό και αυτοπεποίθηση τις εξελίξεις στον 21ο αιώνα".

 

Ποια είναι τα σχέδια του ΣΑΕ, σε προγράμματα, αυτοχρηματοδότηση, αποκέντρωση;

"Η υλοποίηση του οράματος που σας προανέφερα,  προϋποθέτει και την οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ, ώστε να είναι σε θέση υλοποίησης προγραμμάτων για την Διασπορά. Μπορεί για παράδειγμα σε κάποιες ζώνες όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και η Ευρώπη οι πολίτες ελληνικής καταγωγής να ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες με καλή οργάνωση, σε άλλες όμως περιοχές, όπως της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Αφρικής, όπου οι αποστάσεις είναι τεράστιες,  οι συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη από την υποστήριξή μας, όχι τόσο την οικονομική αλλά την ουσιαστική, ώστε να παραμείνουν στις βάσεις τους οι ίδιοι αλλά ακόμα περισσότερο για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του Ελληνισμού εκεί στο μέλλον.

Σε αυτό τον στόχο, μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με συγκεκριμένα προγράμματα στον χώρο παιδείας, υγείας, εργασίας, επικοινωνίας. Και σαφέστατα με ένα συνεχόμενο follow up κάθε πρωτοβουλίας μας. Απαραίτητο βέβαια παραμένει η οικονομική μας δυνατότητα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται  και το Εθνικό Ταμείο Ομογενών, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στα περιφερειακά συνέδρια του ΣΑΕ φέτος το φθινόπωρο".

 

Η άποψη σας για την προβολή του ΣΑΕ;

"Ο τομέας προβολής του έργου του ΣΑΕ με απασχολεί από την περίοδο που ήμουν Συντονιστής Ασίας – Αφρικής. Έχουν γίνει αξιόλογες περιφερειακές προσπάθειες από τους Αντιπροέδρους ενώ από πέρσι τον Φεβρουάριο το Προεδρείο μου ανέθεσε την ευθύνη του τομέα επικοινωνίας.

Η χρησιμότητα της  ενημέρωσης δεν έγκειται στην ενημέρωση από μόνη της, αλλά στην ανάπτυξη συνθηκών ποιοτικής πληροφόρησης, σε μία συγκεκριμένη ομάδα, αυτή των Αποδήμων για την δραστηριότητα του οργανισμού των Αποδήμων.

Πεποίθησή μας είναι ότι σε μία εποχή όπου η επικοινωνία μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην ίδια την οντότητα ενός οργανισμού, ο Απόδημος Ελληνισμός, και σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το κατεξοχήν Συμβουλευτικό Όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, ο οργανισμός ομπρέλα της Διασποράς μας, έχει την υποχρέωση στην ίδια του την ύπαρξη να ανοιχτεί προς τα έξω, να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην δημόσια σφαίρα, συμβάλλοντας τελικά, στην σφυρηλάτηση των δεσμών συνοχής του και στην περαιτέρω αντιπροσωπευτικότητά  του. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η ενημέρωση της  ομογένειας, της  δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιείται στο πλαίσιο του οργανισμού, μεταφέροντας είτε μέσω μελών του Προεδρείου, των συντονιστικών συμβουλίων και των Δικτύων τις απόψεις τους πάνω στις δραστηριότητες μας,  ώστε πράγματι να υπάρξει ευρύτατη και ουσιαστική εκπροσώπηση και συνεισφορά ιδεών, απόψεων, επαφών".

 

Τι θα χαρακτηρίζατε ως επιτεύγματα του ΣΑΕ έως σήμερα;

"Γνωστό είναι σε όλους νομίζω το σημαντικότατο έργο που επιτελείται στον τομέα της Ιατρικής Βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Ένωση από το Πρόγραμμα των Ιατρικών Κέντρων, εμπνευστής και πρωτεργάτης του οποίου είναι ο Πρόεδρος μας, κ. Άθενς.

Επίσης έχουν ξεκινήσει από περιφέρειες, κυρίως της Ευρώπης και της Ασίας – Αφρικής προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας από ομογενείς μας στις χώρες αυτές. Εξετάζετε η δυνατότητα επιμόρφωσης καθηγητών για αντίστοιχα προγράμματα από φέτος το καλοκαίρι ενώ είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσει αυτή η πρωτοβουλία να αναπτυχθεί και σε άλλες περιφέρειες ώστε σε μία εποχή που η ταυτότητα και ο πολιτισμός είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα,  εμείς οι Απόδημοι προσφέρουμε την δυνατότητα στους ομογενείς μας να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα.

Παράλληλα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επιχειρησιακού σχεδιασμού του Προγράμματος Υιοθεσίας Εκκλησιών, όπου το ΣΑΕ συμβάλει στην ανακαίνιση και διατήρηση ιερών ναών σε περιοχές όπου ο γηγενής πληθυσμός αδυνατεί να το πράξει.

Το κυριότερο πάντως επίτευγμα είναι ότι ο οργανισμός μας εκφράζει σημαντικότατο αριθμό ομογενειακών οργανώσεων παγκοσμίως, πρεσβεύει τις απόψεις του, ενώνει τις σκορπισμένες ανά τις ηπείρους δυνάμεις της ελληνικής Διασποράς. Πείτε μου πότε άλλοτε δίνονταν η δυνατότητα, σε έναν Έλληνα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου να συνομιλεί και να ανταλλάσσει απόψεις για ένα κοινό παρόν και μέλλον των Αποδήμων με εσάς, έναν Έλληνα που ζει και εργάζεται στην Μελβούρνη";

 

Θα ήθελα το σχόλιο σας για τις σχέσεις Εκκλησίας – ΣΑΕ και μία ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Αυστραλίας και τον αποκλεισμό ιστορικών Κοινοτήτων όπως του Σύντνεϋ και της Αδελαϊδας;

"Προερχόμενος από μία ήπειρο όπου εδρεύει το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και ιστορικά ο Ελληνισμός είχε δύο στυλοβάτες ανά πάσα στιγμή, την Εκκλησία και τις Κοινότητες, μου  κάνει εντύπωση το πώς μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο μεγάλο θέμα στην Αυστραλία.

Νομίζω ότι αν αναπτυχθεί ένας ειλικρινής διάλογος, που άλλωστε μόνο ειλικρινής μπορεί να είναι αφού προέρχεται από τον χώρο της Εκκλησίας και τον Ελληνισμό τον Απόδημο, είμαι βέβαιος ότι ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θα απογειωθεί και μαζί του το ΣΑΕ.

Εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και τους τιμούμε. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα, αν μου δινόταν η ευκαιρία, να συμμετέχω σε έναν τέτοιο διάλογο".

 

Είστε ικανοποιημένος από τις σχέσεις ομογενειακών οργανώσεων – ΣΑΕ;

"Μετά από 6-7 χρόνια ειλικρινούς και φιλότιμης εργασίας απέναντι στους ομογενειακούς οργανισμούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι το ΣΑΕ δεν έρχεται να αντικαταστήσει αλλά να συντονίσει και να συμβάλει στην επίλυση των επιμέρους προβλημάτων, μπορώ να πω ότι η σχέση αποκτά ακόμα πιο γερές βάσεις και οι οργανώσεις απευθύνονται σε μας πιο συχνά και συστηματικά".

 

Ποιες είναι οι σχέσεις του ΣΑΕ με την ελληνική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα;

"Το ΣΑΕ συνεργάζεται συστηματικά με την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και υπάρχει μία αμφίδρομη ενημέρωση. Παρατηρούμε, ότι λόγω και του ΣΑΕ υπάρχει απόλυτη σύμπνοια των πολιτικών κομμάτων για θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η σχέση μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι στενή και ειλικρινής. Άλλωστε, ο σύγχρονος Απόδημος Ελληνισμός έχει βρει δίπλα στην Εκκλησία και τις Κοινότητες – Οργανώσεις, τον τρίτο πυλώνα στήριξης, την Ελληνική Πολιτεία και την εκάστοτε κυβέρνηση".

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Δεκέμβριος 2014 20:27