Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Κυριακή, 15 Οκτώβριος 2006 09:32

Μια νέα σελίδα

Εφ. ΝΕΟ ΦΩΣ του Καίρου - του Ν. Κάτσικα

Δεκέμβριος 2006

Μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού με την εκλογή του Αλεξανδρινού Στέφανου Ταμβάκη στο πηδάλιο του Συμβουλίου Παγκόσμιου Ελληνισμού, ως πρόεδρος του ΣΑΕ από την 1η Ιανουαρίου 2007 και για τέσσερα χρόνια.

Το ελληνικό Κάιρο, το «Σάτμπυ» της των Αλεξανδρέων πόλης, οι απανταχού Αιγυπτιώτες μπορούν πλέον να ελπίζουν σε ακόμη καλύτερες μέρες για το μέλλον της παροικίας μας στην φιλόξενη Χώρα του Νείλου.

Ο νέος Αλεξανδρινός πλανητάρχης, όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο, οργανώνει από τώρα την αναμόρφωση του ΣΑΕ σε όλον τον κόσμο, από κοινού με όλο το 11μελές Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Με σεμνότητα, αλλά και αποφασιστικότητα και δυναμισμό, ο κ. Ταμβάκης δεν θέλει να μείνει ούτε  μία μέρα χαμένη για να προχωρήσει το όραμα που δεν χαρίζεται – όπως προεκλογικά έλεγε ο ίδιος – αλλά πραγματοποιείται.

Την ίδια στιγμή, αποφασίζει να μεταφέρει στην Αίγυπτο την έδρα του προσωπικού του γραφείου ως Προέδρου του ΣΑΕ. Στην Αλεξάνδρεια, ο νέος ηγέτης των Αποδήμων Ελλήνων θα δημιουργήσει το νέο κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού, ξαναφέρνοντας τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στην κορυφή των αποδήμων Ελλήνων.

Με την εκλογή του ως Προέδρου του ΣΑΕ, ο Στέφανος Ταμβάκης μας έδωσε χαρά, συγκίνηση και ακόμη μεγαλύτερη περηφάνεια. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, όλος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και φυσικά το «ΝΕΟ ΦΩΣ» είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την χαρά που πρόσφερε στους Αιγυπτιώτες ο «δικός μας ο Στέφης» και μία ευχή από όλους μας: να πετύχει! Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι ιστορικό για τον ίδιο αλλά κυρίως για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

«Θα είμαι πάντοτε ο Αιγυπτιώτης Πρόεδρος, δίπλα  στους συμπαροίκους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, όπως ήμουνα πάντα δίπλα σας», λέει με λόγια καρδιάς ο νέος Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, στην πρώτη του συνέντευξη στο ΝΕΟ ΦΩΣ, αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του στην Θεσσαλονίκη. «Η αγάπη μου για τους Αιγυπτιώτες του κόσμου είναι πολύ μεγάλη», μας επισημαίνει ο Αλεξανδρινός ηγέτης του ΣΑΕ, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα αμφίδρομο συναίσθημα, διότι μέσα από την αγάπη που τού πρόσφεραν οι απανταχού Αιγυπτιώτες, πηγάζει και η δική του δύναμη... Φράσεις συγκινητικές, που κάνουν να πάλλεται η καρδιά κάθε Αιγυπτιώτη, που χαίρεται να βλέπει ένα από τα δικά του παιδιά να έχει φτάσει τόσο ψηλά, στο ανώτατο σκαλοπάτι του Απόδημου Ελληνισμού, τιμώντας την ιστορία του ένδοξου αυτού κομματιού του Ελληνισμού της όμορφης και φιλόξενης Χώρας του Νείλου, που συνεχίζει να αντιστέκεται σε πείσμα των καιρών και της συρρίκνωσης...

Αυτή ακριβώς «η στήριξη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και εν γένει του Ελληνισμού της Αφρικής ήταν συγκινητική μέχρι σήμερα και με τιμά ιδιαίτερα», μας τονίζει ο Στέφανος Ταμβάκης.

«Τί σημαίνει για την Απόδημο Ελληνισμό ένας Αιγυπτιώτης Πρόεδρος;», ρωτάμε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του ΣΑΕ.

Η απάντηση έρχεται αβίαστα από τον Αλεξανδρινό Στέφανο Ταμβάκη: «Είναι η μεγάλη πρόκληση να αποδείξω ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, όπως και όλες τις προηγούμενες δεκαετίες προσέφερε στην Ελλάδα: στον πολιτικό, πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό και θρησκευτικό τομέα».

«Η ελληνική Αίγυπτος αναγεννιέται...» μας λέει ο κ. Ταμβάκης, δημιουργώντας πλέον τεράστιες ελπίδες για ακόμη καλύτερες μέρες του Ελληνισμού της Νειλοχώρας, που ξαναπαίρνει την θέση που τού αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα του απόδημου Ελληνισμού, της άλλης και ένδοξης Ελλάδας, εκτός των τειχών...

«Άλλωστε, την ίδια ακριβώς πορεία της αναγέννησης έχουν αποδείξει ότι ακολουθούν και οι δύο ιστορικές ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας», μας επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στον άξιο φίλο και Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή όπως στον επίσης άξιο και φίλο Πρόεδρο της Ε.Κ.Α. κ. Χαράλαμπο Κατσιμπρή, οι οποίοι με τα Διοικητικά τους Συμβούλια, έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια μία νέα αρχή για το ξαναζωντάνεμα των δύο ιστορικών Κοινοτήτων: Το Κάιρο με το τεράστιο έργο του, με το νοσοκομείο, με την τεράστια προσφορά του στον Ελληνισμό, τον σπουδαίο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό του ρόλο, και η Αλεξάνδρεια, που ζει μία νέα εποχή με το ξεκίνημα της «Πρωτοβουλίας για την Αλεξάνδρεια», γεγονότα που δείχνουν την νέα δυναμική που αναπτύσσεται για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Μία δυναμική που θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έδρα του Προέδρου του ΣΑΕ θα βρίσκεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο... «Η Αλεξάνδρεια θα συνεχίσει να είναι η βάση μου», μας δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Ταμβάκης.

«Τί μπορεί να γίνει τώρα για την παραπέρα στήριξη των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αλλά και της Αφρικής;» ήταν η επόμενη ερώτησή μας προς τον κ. Ταμβάκη.

«Η στήριξη των Ελληνικών Κοινοτήτων ιδιαίτερα σε αυτήν την περιφέρεια είναι απόλυτα αναγκαία», μας τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ. Και μας τονίζει: «Οι ιστορικές κοινότητες δεν πρέπει να χάνονται, καθώς είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε ένα εκατομμύριο για να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουμε... Και εκατό Έλληνες είναι αρκετοί, εφόσον έχουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο δράσης. Για αυτό, σκοπός μας στο μέλλον θα είναι η καλύτερη επάνδρωση των Ελληνικών Κοινοτήτων με την νέα τεχνολογία, με ένα καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας και η πλήρης καταγραφή των αναγκών τους. Και εάν οι Κοινότητες αντιληφθούν τον συμβουλευτικό αλλά και διεκδικητικό ρόλο του ΣΑΕ, θα συνειδητοποιήσουν τον προστατευτικό ρόλο του, που ως μία παγκόσμια ομπρέλλα μπορεί όλους να τους αγκαλιάσει και να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν, χωρίς να τους αντικαθιστά με κανένα τρόπο, αλλά προσφέροντάς τους την δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Και ο λόγος μας αφορά κυρίως τα προβλήματα της βάσης, της νεολαίας».

«Αλλά και στο Κάιρο, θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν τα γραφεία του Απόδημου Ελληνισμού», μας αποκαλύπτει ο νέος ηγέτης των Αποδήμων Ελλήνων, που διαδέχθηκε τον Άντριου Άθενς.

Παράλληλα, ο κ. Στέφανος Ταμβάκης δεν παραλείπει να στραφεί με σεβασμό προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο μας και να υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να είναι ένας άοκνος συμπαραστάτης της ιστορικής Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου, και σύμμαχος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, ο οποίος λίγες μόλις μέρες πριν από την 6η Παγκόσμια Συνέλευση στην εορτή των γενεθλίων του είχε ευχηθεί «να υποδεχθούμε σύντομα τον Στέφανο Ταμβάκη ως Πρόεδρο του ΣΑΕ», με τις ευχές του Προκαθημένου να πιάνουν τελικά τόπο...

«Τέλος, τί θα θέλατε να μεταφέρετε ως μήνυμα προς τους Έλληνες της Αιγύπτου κε Ταμβάκη, καθώς έχουν περάσει λίγες μόνον μέρες από την εκλογή σας;», ρωτήσαμε τον νέο Πρόεδρο του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, λίγο πριν αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας στο Κάιρο.

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήρω το «ΝΕΟ ΦΩΣ» για την ιδιαίτερη στήριξή του, μας τόνισε ο κ. Ταμβάκης, καθώς επίσης τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής, τον Προϊστάμενο της Εφορείας του «Ν.Φ.» κ. Νικόλα Πολίτη. Θέλω να τονίσω ότι η στήριξη της εφημερίδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου υπήρξε καθοριστική για τις εργασίες της 6ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ και την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε, διότι η παρουσίαση μέσα από τις σελίδες του, το «Ν.Φ.» έκανε μία διακριτική προβολή στο πρόσωπό μου, όσο ακριβώς έπρεπε, τίποτε το λιγότερο και τίποτε το περισσότερο... Με το «Ν.Φ.», μπορέσαμε και ξεχωρήσαμε!... Μπορέσαμε και δώσαμε το σημείο αναφοράς του χαρακτήρα του Προέδρου, το σημείο αναφοράς του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, το σημείο αναφοράς της απλότητος, της πράξης και της ήρεμης δύναμης. Ήταν ένα φύλλο εξαιρετικό, με απλότητα και δυναμισμό, που βοήθησε πάρα πολύ στην εκλογή μου...»Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η πλειοψηφία της Ομογένειας πιστεύει στο ΣΑΕ TGA News »