Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2007 08:28

Εφ, Ελευθερία

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οκτώβριος 2007

Στην 72η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως εθνική προτεραιότητα την ψήφο των απανταχού Ελλήνων. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή την στιγμή το θέμα και ποια η πορεία του ως προς την ψήφιση του νόμου από την Ελληνική Βουλή;

«Έως τώρα ακολουθήσαμε μία συντεταγμένη πορεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσε για το σχέδιο του Νόμου πέρσι, το οποίο και γνωστοποιήσαμε τόσο στα  Συντονιστικά Συμβούλια του ΣΑΕ , όσο και στην ευρύτερη δυνατόν βάση μας, καθώς το αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας και δώσαμε έτσι το εργαλείο, τόσο  σε οργανώσεις καθώς και σε μεμονωμένα άτομα να αποστείλουν τα σχόλιά τους σχετικά με το Προσχέδιο στο Προεδρείο.

Σε συνέχεια των παραπάνω, τα Συντονιστικά Συμβούλια και οι Συντονιστές που εκπροσωπούν τις Περιφέρειες του ΣΑΕ, αφού έλαβαν τις απόψεις εκπροσώπων του ΣΑΕ και άλλων ομογενών, κατέθεσαν κατά γεωγραφική περιοχή και κατόπιν εξέτασης και διαλόγου επί του Νομοσχεδίου τις απόψεις τους.

Εκφράζοντας αυτές τις απόψεις αλλά και την δική μου προσωπικά μεταφέραμε την βούληση των Απανταχού Ελλήνων να ψηφίζουν στην Βουλή των Ελλήνων προσωπικότητες οι οποίες θα προέρχονται από τους κόλπους του, θα εκφράζουν και θα μεταφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάγκες, ακούσματα και γνώση που μεταφέρουν από τους τόπους διαμονής τους, προς  όφελος της Ομογένειας, της Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα.   Κατόπιν των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, επανερχόμαστε στο θέμα και θεωρούμε ότι η επεξεργασία του σχεδίου νόμου και η κατάθεση ενός Νομοσχεδίου που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Ομογένειας, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Βουλής, αλλά επίσης και της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης των πολιτικών ρευμάτων της Πατρίδας μας, καθώς για εμάς το ζήτημα είναι πρωτίστως εθνικής σημασίας και πατριωτισμού».

 

Η συγκινητική προσπάθεια του ΣΑΕ, αλλά και η δική σας επίπονη προσπάθεια, να ευαισθητοποιήσει τον απανταχού Ελληνισμό για την καταστροφή που βρήκε την Πατρίδα μας, ράγισε τις καρδιές των Ελλήνων. Θα ήθελα να μας μεταφέρετε την προσωπική σας εκτίμηση;

«Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε στην τραγωδία που παρακολουθήσαμε το περασμένο καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύσσωμος ο Ελληνισμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, της Εθνικής Καταστροφής. Η ευαισθητοποίηση όλων μας, που ζούμε στο εξωτερικό, υπήρξε πηγαία και αυθόρμητη. Αυτό που προσπαθήσαμε υπεύθυνα και σιωπηλά χωρίς τυμπανοκρουσίες, ήταν να μεταφέρουμε το μήνυμα αλληλεγγύης και να συνεισφέρουμε τόσο στην προσπάθεια όσο και στον συντονισμό των προσπαθειών. Οι περιφέρειες του ΣΑΕ, σε συνεργασία με ομοσπονδίες, κοινότητες, λοιπούς φορείς κινητοποιήθηκαν. Αυτή είναι η εμπειρία που μεταφέρω έως τώρα, και το μήνυμά της είναι ένας ενωμένος Ελληνισμός, με πρωτοβουλίες προσφοράς και εθελοντισμού».

 

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των Δικτύων του ΣΑΕ;

«Είμαστε στην διαδικασία της συγκρότησης των θεματικών Δικτύων του ΣΑΕ. Έχουμε καλέσει όλο το ΣΑΕ, όχι μόνο το Προεδρείο και τα Συντονιστικά Συμβούλια, αλλά και τους εκπροσώπους των οργανώσεων, αλλά και τον καθένα απόδημο να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια να υποβάλουν στα  όργανα του ΣΑΕ, προτάσεις, εισηγήσεις προβληματισμούς. Συμπληρωματικά με τον κεντρικό μας προγραμματισμό σημαντική δουλειά γίνεται στις περιφέρειες του ΣΑΕ από τους Συντονιστές και τα περιφερειακά τους Συμβούλια, όπου οργανώνονται, βρίσκονται δίπλα σε άλλους φορείς της Διασποράς, συνεργάζονται σε σειρά θεμάτων, προετοιμάζουν το έδαφος για την δημιουργία των Δικτύων του ΣΑΕ, ξεκινώντας από την Νεολαία μας, και προχωρώντας σε σειρά άλλων θεματικών κατηγοριών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και υπαγορεύσεις του Ελληνισμού σε κάθε περιοχή».

 

Ποιοι είναι  οι αμέσως επόμενοι στόχοι και προτεραιότητες που έχετε θέσει, με την ολοκλήρωση των περιφερειακών συνελεύσεων, αλλά και της 6ης Παγκόσμιας Συνέλευσης τον περασμένο Δεκέμβριο;

«Η κυριότερη προτεραιότητα που θέσαμε μαζί με τους συναδέλφους μου στο Προεδρείο του ΣΑΕ, μετά την εμπειρία και τη γνώση που αποκομίσαμε από τις Συνελεύσεις μας, αλλά και μέσα στο πλαίσιο που δίνει ο Νόμος 3480/2006 για το ΣΑΕ, είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση του γνωμοδοτικού, εισηγητικού, συμβουλευτικού και διεκδικητικού μας ρόλου προς την Ελληνική Πολιτεία. Σε αυτήν την προσπάθεια κανένας δεν περισσεύει. Όλα τα μηνύματα, αιτήματα, προτάσεις, εισηγήσεις είναι ουσιαστικό να φθάνουν στο Προεδρείο μας και από εκεί στην Ελληνική Πολιτεία. Έχουμε τα τελευταία χρόνια στα χέρια μας ένα όργανο, το ΣΑΕ, και από εμάς εξαρτάται, τους Έλληνες της εάν θα το αξιοποιήσουμε. Εκτός αυτών όμως, στοχεύουμε και σε ουσιαστικές συμπληρωματικές παρεμβάσεις μας στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Προσωπικά, μετά από τρεις δεκαετίες συμμετοχής σε  όλες σχεδόν τις βαθμίδες της Ομογένειας, από μέλος διοικητικού συμβουλίου γηροκομείου, Επίτροπος και κατόπιν Πρόεδρος της Πρεσβυγενούς Κοινότητας Αλεξανδρείας, μέσα στο ΣΑΕ από τα πρώτα βήματα του στην ιδιαίτερη περιφέρεια της Αφρικής, καταλήγω, ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρώνονται στα ζητήματα ελληνικής παιδείας και γλώσσας, στον πολιτισμό, και ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δώσουμε στην Νεολαία. Οι νέες και νέοι Ελληνικής Καταγωγής, είναι σημαντικό να νιώσουν ότι ένας οργανισμός όπως το ΣΑΕ, είναι δίπλα τους, και μπορεί να αποτελέσει και για την Νεολαία, ένα συστηματικό, δημοκρατικό, συλλογικό εργαλείο προσφοράς και συμμετοχής, δικτύωσης».

 

Οι Απόδημοι  συμπατριώτες μας μπορούν να καταστούν, με την δυναμική της «σφιχτής γροθιάς», ρυθμιστές στις παγκόσμιες εξελίξεις;

"Εφόσον ο Ελληνισμός είναι ενωμένος σαφώς και μπορεί να προσφέρει πολλά. Η ψήφος των Αποδήμων, εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα γραφής. Άλλωστε, οι Έλληνες του Κόσμου πλήρως ενταγμένοι στις νέες τους πατρίδες, συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις των χωρών όπου διαμένουν, τόσο σε κεντρικό, όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι εξάλλου ιδιαιτέρως σημαντικό για την καθημερινότητα του πολίτη, και ειδικά για τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας χώρος δράσης ιδιαίτερης σημασίας.

Ο ρόλος του ΣΑΕ σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι ενωτικός, υποστηρικτικός, συντονιστικός. Να συμβάλει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες δομές αλλά και  με δικές του πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι γνωστή και δεδομένη η αγάπη της Ελληνικής Διασποράς, όλων μας  για την πατρίδα, για την Ελλάδα".

 

Γνωρίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσατε επίσκεψη στις Κοινότητες και τον Ελληνισμό της Αργεντινής. Ποια είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε;

"Ο Ελληνισμός της Αργεντινής χτυπά δυνατά σε κάθε πόλη, στο Μπουένος Άιρες, στην Κόρδοβα και αποτελεί έναν δραστήριο πρεσβευτή της Ελληνικής Διασποράς. Οι προσπάθειες των συμπατριωτών μας είναι συγκινητικές και αξιέπαινες για την διατήρηση της ταυτότητάς τους, για την μετάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς συμπατριώτες μας εκεί και να δω στο πρόσωπο τους τον σύγχρονο Έλληνα της Αργεντινής, φιλόξενο και δυναμικό, να μάθω για τις προσπάθειες του καθενός και της καθεμίας από τους συμπατριώτες που δραστηριοποιούνται και παραμένουν με ψυχή Ελληνική, τόσο μακριά από την Πατρίδα. Ελπίζω ότι και με την επίσκεψή μου, δίνεται το μήνυμα για την ακόμα πιο δυναμική ενασχόλησή και συμμετοχή στο ΣΑΕ, ειδικά σε μία νέα περιφέρεια, της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, η οποία υπό την καθοδήγηση του άξιου Συντονιστή, κ. Νικηφόρου Νικολαϊδη και του δραστήριου Συντονιστικού του Συμβουλίου έχουν κάνει σημαντική δουλειά. Ξέρετε, με συγκινεί ιδιαίτερα όταν τόσο μακριά από την Πατρίδα συναντώ συμπατριώτες μου που έγραψαν την δικιά τους προσωπική ιστορία σε αυτό που συχνά αποκαλούμε Απόδημος Ελληνισμός, Έλληνες της Διασποράς".

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:43
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περ. Καθρέφτης Ψήφος Αποδήμων »