Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Κυριακή, 23 Δεκέμβριος 2007 08:40

Περ. Οικονομία

Περιοδικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Δεκέμβριος 2007

Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο, καλύτερο, δυναμικότερο, αποτελεσματικότερο ΣΑΕ και με ποιό τρόπο επιχειρείτε να το πραγματοποιήσετε; Τι αλλαγές έχετε κάνει ή σκέπτεστε να κάνετε στη δομή του;

«Στη  Συνεδρίαση που είχαμε πρόσφατα με το Προεδρείο του ΣΑΕ και τα Συντονιστικά Συμβούλια των περιφερειών, μπορώ να πω ότι δημιουργήσαμε τα «εργαλεία» υλοποίησης του οράματος. Ένας βασικός στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούν οι περιφέρειες με προγράμματα που αφορούν στην παιδεία και

τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ομογένεια, καθώς είναι γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί βασικό στοιχείο διατήρησης της ταυτότητάς μας. Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι και η απόφαση για τη δημιουργία μίας Κιβωτού του Απόδημου Ελληνισμού με την αποστολή αρχειακού υλικού από τις επτά περιφέρειες, το οποίο θα επεξεργαστούμε σε ψηφιακή μορφή,  ώστε να υπάρχουν στοιχεία και μία πλήρης εικόνα για την πορεία και την εξέλιξη του Απόδημου Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι η αλλαγή της δομής του ΣΑΕ με τη διεύρυνση της βάσης, προκειμένου να συμμετέχουν Έλληνες που για διάφορους λόγους δεν είναι ενταγμένοι σε ομογενειακές οργανώσεις, όπως π.χ χρηματιστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες. Όλο αυτό το δυναμικό μπορεί να ενταχθεί στα περιφερειακά συμβούλια και να συντελέσει στην ενδυνάμωση και την αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για μας και η Νεολαία η οποία μας εντυπωσίασε στη Συνεδρίαση με τις ιδέες και τη θέλησή της να συμβάλλει και να συμμετέχει στο ΣΑΕ.  Έχει αρχίσει ήδη να οργανώνεται μέσα στις περιφέρειες και αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σταθερή φιλοδοξία αποτελεί και η σταδιακή οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ και προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς να δραστηριοποιηθούμε για  την πραγματοποίηση  προγραμμάτων νεολαίας, παιδείας, πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα με την απόκτηση μιας οικονομικής ευχέρειας του ΣΑΕ με πόρους που θα αντλεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το εσωτερικό του.

Τέλος, δόθηκε έμφαση στο αίτημα μας για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, ένα δικαίωμα που διεκδικούμε με συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις περιφέρειες και έχουμε θέσει σε διάλογο με την ελληνική Πολιτεία, στηρίζοντας τις θέσεις μας πέρα από κομματικές σκοπιμότητες».

 

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είτε γιατί υπολειτουργούσαν είτε γιατί οι συνθήκες άλλαξαν και απαιτούν άλλη προσέγγιση;

«Όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως είναι τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η οικονομική αυτοδυναμία, η νεολαία, μία άλλη προσέγγιση των ζητημάτων που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό ώστε να μη μείνουμε στη θεωρία, αλλά να συνεργαστούμε πρακτικά για την επίλυση τους. Έτσι θα αποκτηθεί η εμπιστοσύνη, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Μεγάλη σημασία εξάλλου για το μέλλον, την  οργάνωση και την αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ, έχει εκτός από τη διεύρυνση της βάσης,  η ύπαρξη αποκλειστικά και μόνον υγειών και δραστήριων οργανώσεων που αποδεδειγμένα αντιπροσωπεύουν τον Απόδημο Ελληνισμό και  έχουν μία διαδρομή μέσα στο χρόνο».

 

Από τα πιο προβληματικά σημεία του ΣΑΕ ποιό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για σας;

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία, αλλά ότι υπάρχουν προβληματισμοί για το μέλλον του ΣΑΕ,  για τον Απόδημο Ελληνισμό, για τη δυναμική και αποτελεσματική έκφρασή του. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει η επιθυμία και η απαίτηση των Αποδήμων για μία σταδιακή οικονομική αυτοδυναμία και μια ισχυρή Νεολαία, δεν είχαν γίνει ίσως οι σωστές κινήσεις, οι οποίες γίνονται τώρα και θα γίνουν και στο άμεσο μέλλον, συνεργασίες σύγχρονες με οργανισμούς, ιδρύματα τράπεζες, μέσω των οποίων μπορούμε μόνο να  ωφελήσουμε  και να ωφεληθούμε».

 

Από ποιους τομείς είστε ικανοποιημένος;

«Το ΣΑΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Ικανοποιημένος είμαι όταν οι στόχοι μας γίνονται πράξεις που ωφελούν τον απανταχού Ελληνισμό, κάθε θετική εξέλιξη του με ικανοποιεί».

 

Αριθμητικά, πόσοι είναι οι ομογενείς στις πέντε ηπείρους;

«Υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα πεντέμισι  με έξι εκατομμύρια».

 

Ποια είναι τα δυνατά σημεία των ομογενών, σε αυτές τις ηπείρους;

«Κατ’ αρχήν είναι η επιτυχής ανέλιξή τους στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι επαρκώς δικτυωμένοι και έχουν δυνατότητα παρέμβασης εκτός των άλλων και στα εθνικά μας θέματα. Βλέπουμε ότι ο Απόδημος βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ελλάδα και με τη δυναμική παρέμβαση και στήριξή του έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η αξιόλογη συμμετοχή της Απόδημης Νεολαίας στην πολιτική ζωή, την τεχνολογία, την οικονομία, την εκπαίδευση, η ύπαρξη σύγχρονων καταρτισμένων ατόμων που ναι μεν είναι Έλληνες, αλλά συμμετέχουν και στην εξέλιξη του Κράτους που ζουν, δημιουργεί ένα δυναμικό που λειτουργεί προς όφελός της Ελλάδας και μεγιστοποιεί τη δύναμή της».

 

Πόσο αποτελεί το ΣΑΕ μέρος της καθημερινής πραγματικότητας των απόδημων Ελλήνων;

«Πολύ θα ήθελα να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει το ΣΑΕ αναγνωρισιμότητα  και να ενισχύσει τη χρησιμότητά του. Να γίνει αναγκαίο και απαραίτητο εφ’  όσον αντιληφθούν οι Απόδημοι ότι διεκδικεί και προωθεί αποτελεσματικά τα αιτήματα τους και συντελεί στην επίλυση των προβλημάτων τους. Τότε θα αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των Αποδήμων και θα μας κάνει ακόμα πιο υπερήφανους».

 

Υπάρχει σύμπνοια ανάμεσα στους αποδήμους που – λογικά υποθέτουμε -έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες;

«Βεβαίως και υπάρχει σύμπνοια, οι ανάγκες αν και διαφορετικές δεν είναι ποτέ ανταγωνιστικές. Τα προβλήματα ενώνουν τους Έλληνες και τους ενεργοποιούν θετικά. Δημιουργούν μια κινητικότητα προς όφελός τους, γι’  αυτό και κατορθώνουν τις περισσότερες φορές  να ξεχωρίζουν».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:49
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΝΕΟ ΦΩΣ Περ. Καθρέφτης »