Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Κυριακή, 06 Απρίλιος 2008 07:01

Περ. Big Fish

Περιοδικό BIG FISH

Απρίλιος 2008

Ποιος είναι ο ρόλος του ΣΑΕ σήμερα;

«Ο ρόλος του είναι καθαρά συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός, διεκδικητικός και υποστηρικτικός. Συντονίζει τις δραστηριότητες της απανταχού Ομογένειας εκπροσωπώντας την επαξίως, χωρίς να  αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις άλλες ομογενειακές οργανώσεις, ενώ προβάλλει τα αιτήματα και τους προβληματισμούς του απανταχού Ελληνισμού διεκδικώντας την επίλυσή τους.

Ταυτόχρονα στηρίζει τις δίκαιες ελληνικές θέσεις σε εθνικά και άλλα θέματα, ασκώντας έτσι μέσω του υποστηρικτικού του ρόλου πιέσεις προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων».

 

 

Πως κρίνετε την αποτελεσματικότητα του ΣΑΕ μετά από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα δρώμενα του Ελληνισμού;

«Για έναν παγκόσμιο  οργανισμό σαν το ΣΑΕ θεωρώ ότι 13 χρόνια δεν είναι αρκετά για να κρίνει κανείς την αποτελεσματικότητα του. Το ΣΑΕ μεταλλάσσεται από περίοδο σε περίοδο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις εκάστοτε συνθήκες. Τα πρώτα χρόνια επιδιώξαμε να γίνει αποδεκτό στην Ομογένεια, να αντιληφθεί το ρόλο του και να το εμπιστευτεί ως τον ανώτατο επίσημο φορέα εκπροσώπησής της και τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει αρχίσει το ΣΑΕ να βρίσκει το βηματισμό του, να ενδυναμώνεται και να αποκτά την επιθυμητή αναγνωρισιμότητα την οποία εξασφάλισε μέσω της αποτελεσματικότητας του».

 

Υπηρετήσατε επί πολλά χρόνια τον θεσμό. Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη και αν ναι, που οφείλονταν;

«Όταν υπηρετείς ένα θεσμό τόσα χρόνια είναι αδύνατο να αποφύγεις τα λάθη. Άλλωστε αν δε γίνουν λάθη δε γίνονται έργα. Κάποια σφάλματα οφείλονταν στο ότι ήταν κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο για την εποχή του. Οι νέες συνεργασίες για να γίνουν δημιουργικές ζυμώνονται μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικές, αλλά απαραίτητες σε μία θετική δημιουργία».

 

Πώς κρίνετε την επί 11 χρόνια προεδρία του ΣΑΕ από τον προκάτοχο σας, Andrew Athens;

«Σίγουρα ήταν καθοριστική η προεδρία του κ. Άθενς, αν δεν υπήρχε εκείνος με το πείσμα, την ικανότητα και την ισχυρή του θέληση τα πρώτα δύσκολα χρόνια που το ΣΑΕ προσπαθούσε να ισορροπήσει, όταν ήταν ακόμα αβέβαιο αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει, ο Άντριου Άθενς του έδωσε την ώθηση για να καταφέρει να είναι αυτό που είναι σήμερα».

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΑΕ εκλέγεται κάποιος μη Ελληνοαμερικανός Πρόεδρος, παρότι από πολλούς εξακολουθεί να υποστηρίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΑΕ οφείλει να είναι αποκλειστικά και μόνο από την Αμερική. Εσείς τι απαντάτε σε αυτή την άποψη;

«Θεωρώ ότι είναι τελείως αντιδημοκρατική η ιδέα να μονοπωλεί μία ήπειρος την προεδρία σε έναν οργανισμό υγιή όπου εκπροσωπούνται ομογενείς από όλο τον κόσμο. Άλλωστε ικανοί υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους και οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται έχουν τις ίδιες δυνατότητες και πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους».

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός των πέντε ηπείρων σήμερα;

«Τα σημαντικότερα προβλήματα και ελλείψεις αφορούν στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και στη στενότερη επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την πατρίδα.  Επίσης υπάρχει το ζήτημα της επιβίωσης κάποιων Κοινοτήτων και οργανισμών, θέματα οικονομικής φύσεως, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, διαδικαστικά, είναι μερικά από τα προβλήματα του αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Ομογένεια».


Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε θέσει μέχρι το τέλος της θητείας σας και ποια τα κυριότερα  προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως Πρόεδρος του ΣΑΕ;

«Κύριοι στόχοι μας είναι η διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, η συνοχή της ομογένειας, η στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία με τη νεολαία που έχει αρχίσει ήδη να οργανώνεται, η προβολή της χρησιμότητας του ΣΑΕ. Ως πρόεδρος αντιμετωπίζω προβλήματα επί καθημερινής βάσης, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που μου αρέσει αυτή η ιδιότητα! Αν δεν υπήρχαν προβλήματα δεν θα υπήρχε και η γοητεία της συμμετοχής στην επίλυσή τους».

 

Υπάρχει συντονισμός των ομογενειακών οργανώσεων με το ΣΑΕ;

«Θα έλεγα ότι η συνεργασία αυξάνεται όλο και περισσότερο, γίνεται πιο στενή και πιο ωφέλιμη  τόσο για το ΣΑΕ, όσο και για τους ομογενείς. Και αυτή η συνεργασία οπωσδήποτε δημιουργεί και έναν καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό».

 

Πριν από λίγες μέρες παραδώσατε για πρώτη φορά έκθεση πεπραγμένων  του ΣΑΕ στην Βουλή. Τι περιείχε αυτή η έκθεση συνοπτικά; Προβλέπεται κάτι τέτοιο από το τρόπο λειτουργίας του ΣΑΕ ή ήταν δική σας πρωτοβουλία;

«Αυτή η έκθεση περιέχει αιτήματα, προβλήματα, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις από όλες τις περιφέρειες και προβλέπεται από το νόμο που διέπει το ΣΑΕ. Ήταν δική μας πρωτοβουλία η πρόταση να ενταχθεί στο νόμο, όπως και έγινε. Το είχαμε προτείνει προκειμένου να αποκτήσει μία ισχυρότερη και εγκυρότερη υπόσταση διαμέσου της Βουλής, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Δεν θα είχε νόημα αν δεν υπήρχε μια συνολικότερη εικόνα  και η κατάθεση της ετήσιας έκθεσης είναι κάτι που έχει εκτιμηθεί δεόντως».

 

Πως κρίνετε τα όσα ακούγονται για ενδεχόμενη διάλυση του ΣΑΕ Αμερικής, ύστερα από τα τελευταία επεισόδια και τις καταγγελίες για παράτυπες εκλογές δια βοής;

«Ένας οργανισμός σαν το ΣΑΕ δεν διαλύεται. Το να ακούγονται διάφορες φωνές και  να υπάρχουν διαφωνίες και ενστάσεις είναι μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, δεν θα φιμώσουμε τον κόσμο».

 

Πως σχολιάζετε την έντονη κριτική που ασκείται εις βάρος του συντονιστή του ΣΑΕ Αμερικής, αλλά και τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του από άλλα μέλη του ΣΑΕ;

«Δεν το σχολιάζω».

 

Σε πολλές ομογενειακές οργανώσεις λένε ότι το ΣΑΕ πάντα ήταν ένας κρατικοδίαιτος οργανισμός, όπου τελικά αντί να ενώσει -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- έχει διχάσει, τι απαντάτε σε αυτό;

«Θεωρώ λογική την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων ενός μεγάλου και παγκόσμιου οργανισμού, ο οποίος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρατικοδίαιτος όταν το 11μελές είναι αιρετό και αφιερώνει επί 24ωρου βάσεως τις υπηρεσίες του προς όφελος του οικουμενικού ελληνισμού. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται έτσι και το θεωρώ ενοχλητικό. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να παίξει διχαστικό ρόλο και αυτό που τονίζεται συνεχώς με λόγια και με πράξεις είναι ότι το ΣΑΕ δεν έχει την πρόθεση να αντικατασυρόθεση και διάθεσηΕ ΣΤΕΦΑΝΟ Π. τήσει προέδρους και στελέχη οργανισμών, ίσα ίσα επιδιώκει τη συσπείρωση και την ενδυνάμωσή τους».

 

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από την πρόσφατη περιοδεία σας στην Αμερική και το Καναδά;

«Ήταν πολύ καλές, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναδείξουμε μαζί το ρόλο των οργανώσεων της Αμερικής και του Καναδά. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη συνεργασία μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί συλλογικά. Υπάρχει ένας θαυμάσιος ελληνισμός, δυναμικός και δραστήριος σε όλους τους τομείς. Η συνεργασία είναι δεδομένη και εφόσον το ΣΑΕ έχει γίνει αποδεκτό και αναγνωρίσιμο στη βάση, μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ενεργά και κόσμος εκτός οργανώσεων».

 

Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ του ΣΑΕ και της ελληνικής κυβέρνησης;

«Υπάρχει τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την ελληνική πολιτεία γενικότερα και γίνεται όλο και μεγαλύτερη, λόγω της δυναμικής που αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό από όλες τις περιφέρειες του ΣΑΕ, καθιστώντας το πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό».

 

Αν είχατε την ευκαιρία να είστε face to face με τον έλληνα πρωθυπουργό, τι θα θέλατε να του πείτε;

«Θα του ζητούσα να προωθήσει το θέμα της ψήφου και να συνεχίσει να χειρίζεται με την ίδια δυναμική και ευαισθησία τα ζητήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό».

 

Ποια τα συμπεράσματα σας για την συνεργασία που είχατε με την αρμόδια δικομματική επιτροπή της Βουλής για θέματα αποδήμου Ελληνισμού; Θεωρείτε ότι οι βουλευτές μας είναι όσο ενημερωμένοι χρειάζεται για τα προβλήματα της Ομογένειας;

«Η συνεργασία μας ήταν ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική και συνεχίζει να είναι, άλλωστε είναι και το κατεξοχήν όργανο που έχει συνεχή επαφή με το ΣΑΕ. Τώρα πλέον όλο και περισσότερο, καθώς ενημερώνονται μέσα από συχνές συνεδρίες με τα μέλη του Προεδρείου στη Βουλή και με την ετήσια έκθεση».

 

Δώστε μας τη δική σας προσωπική τοποθέτηση για τη παροχή του δικαιώματος Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι προς τους Ομογενείς από τους τόπους διαμονής τους; Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι παρά τις όποιες υποσχέσεις ο νόμος ακόμα καθυστερεί να έρθει στη Bουλή;

«Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η ψήφος του απανταχού Έλληνα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει τόσο προς το ελληνικό Κράτος όσο και προς τον Απόδημο Έλληνα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ορισμένοι πολιτικοί εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις και θεωρούν ότι αν ψηφίσει ο Απόδημος Έλληνας θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αυτό το θεωρώ αδύνατο. Είμαι βέβαιος ότι θα το ενισχύσει θετικά και θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατό μέσα σε  όλες αυτές τις τροποποιήσεις που γίνονται να έρθει πλέον στη Βουλή».

 

Πιστεύετε ότι ο Απόδημος  Ελληνισμός είναι πολιτικά  ώριμος, ώστε να δεχθεί  τη δημιουργία κόμματος αποδήμων ;

«Ο Απόδημος Ελληνισμός υπήρξε από την αρχή της ιστορίας του ελληνικού Κράτους πολιτικά ώριμος και θεωρεί δεδομένο το δικαίωμα συμμετοχής του στην πολιτική σκηνή. Εφόσον θα εκπροσωπηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερα να δημιουργηθεί κόμμα των αποδήμων».

 

Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα θέτατε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσετε τους Ομογενείς;

«Δεν υπάρχει λόγος να θέσω υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσω τους ομογενείς, διότι αυτό πράττω αυτή τη χρονική στιγμή».

 

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το επίκαιρο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;

«Η θέση του ΣΑΕ είναι γνωστή και έχει εκφραστεί στο πλαίσιο του υποστηρικτικού του ρόλου προς την ελληνική πολιτεία. Καταρχήν δεν έχουμε πρόβλημα με το λαό, άλλωστε οι μεγαλύτερες επενδύσεις στα Σκόπια έχουν γίνει από Έλληνες επιχειρηματίες. Υπάρχει η θέληση συνεργασίας των δύο λαών, αλλά  δεν δεχόμαστε πράξεις και πολιτικές που εναντιώνονται στην καλή γειτνίαση, γι’ αυτό δεν συμφωνούμε με τα ονόματα που έχουν προτείνει κατά καιρούς».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2011 08:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΕΟ ΦΩΣ »