Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 17:56

Συνέντευξη στην εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνέντευξη του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ προς την εβδομαδιαία Ελληνοκυπριακή Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Λονδίνου - του Φώτη Χαραλαμπίδη

Απρίλιος 2011 

Κύριε Πρόεδρε, μιλήστε μας για τις δύσκολες ώρες που περάσατε με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, Αλεξανδρινούς και Καϊρινούς, δεδομένου ότι  σε σας πιστώνεται ο ασφαλής επαναπατρισμός Ελλήνων.

"Οι δύσκολες ώρες που περνούσα με τους Αιγυπτιώτες συμπατριώτες μου, αλλά και με τους αδελφούς Αιγυπτίους, γίνονταν πολύ πιο εύκολες και ανάλαφρες, εκτιμώντας τη δυναμική της ιστορικότητα τους.

spt b 231009

Όλοι μαζί Εκκλησία, Κοινότητες, Διπλωματικές αρχές σε συνεργασία με τον ΥΦΥΠΕΞ, συντονίσαμε την ασφαλή  «έξοδο» κάποιων συμπατριωτών μας , που εκείνη την στιγμή αισθάνθηκαν την ανάγκη να μεταφερθούν ασφαλέστεροι στην Ελλάδα. Συνέβαλα λοιπόν και εγώ μαζί με όλους, να πάνε όλα καλά, όπως και πήγαν".

 

Η πολύχρονη ιστορική παρουσία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού περνά κάτω από μία νέα δοκιμασία; Ποιά είναι τα αισθήματά σας;

"Αισθάνομαι ότι μια νέα εποχή ανατέλλει για όλους, ειδικότερα για τον εναπομείναντα Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, ο οποίος  καλείται  για άλλη μια φορά στην ιστορία του, να αναλάβει την σκυτάλη της διαιώνισης, υπό νέες συνθήκες.  Ίσως με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και συνέχισης.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε εμείς οι Αιγυπτιώτες την παρουσία μας στην Νειλοχώρα, χρέος μας να συμβάλουμε θετικά με την πείρα μας και τις ικανότητες μας, με την αγάπη μας, στην ανοικοδόμηση και μετάλλαξη της νέας Αιγύπτου, μεθοδικά, συστηματικά. Θα είναι εγκληματικό κατά τη γνώμη μου, να μείνουμε παρατηρητές, αδρανείς και  αμέτοχοι".

 

Τί σημαίνει για σας η Αλεξάνδρεια;

"Μέχρι πριν την επανάσταση της 25ης  Ιανουαρίου 2011, όλη μου η ζωή, μετά έγινε και μέρος της ψυχής μου. Τώρα πλέον, δίπλα στο γαλανό χρώμα της λατρεμένης  πατρίδας μου, υπάρχει και το κόκκινο χρώμα της  επαναστατημένης και αγαπημένης πόλης μου".

 

 Σε ένα πρόσφατο άρθρο σας, γράφετε ότι «στην Αίγυπτο επέστρεψε η ελπίδα και μαζί της το χαμόγελο των Νέων. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί μπόρεσαν να καλέσουν και να υποδεχθούν μαζί την ελευθερία, την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο». Πιστεύετε ότι άρχισε η Μετά Μουμπάρακ εποχή;

"Όχι μόνο το πιστεύω αλλά και το ζω, η νέα εποχή έχει αρχίσει, το αισθάνομαι καθημερινά. Αντικρίζω τα χαμόγελα στα πρόσωπα των πολιτών, χαμόγελα που για χρόνια ήταν ξεχασμένα, αφημένα, ακούω και βλέπω τους κατοίκους της Αιγύπτου να αναφέρονται στην «Αίγυπτο μας» την αγαπημένη. Θεωρώ λοιπόν ότι και αυτό το ίδιο το «καλύτερο αύριο» θα τα νιώσει  όλα αυτά και σύντομα θα έρθει πιο αισιόδοξο, πιο φιλικό, πιο δημιουργικό  «κρατώντας» την ελπίδα από το χέρι".

 

Πού βαδίζει σήμερα το ΣΑΕ; Θα υπάρξει αλλαγή στη δομή και τη φυσιογνωμία του;

"Στην αλλαγή της δομής και της φυσιογνωμίας του, πρέπει το ΣΑΕ να βαδίσει, εάν θέλει να έχει μπροστά του δρόμο να διανύσει...! κατά την προσωπική μου άποψη και μέλλον έχει και δρόμο έχει.

Εάν όμως  δεν γίνουν τομές, δομικές αλλαγές και εάν δεν γίνει αντιληπτό, ότι ο κύκλος των πρώτων δεκαπέντε χρόνων έκλεισε, τότε δύσκολα θα ανοίξει ο δεύτερος".

 

Μπορεί να αξιοποιηθεί ο Απόδημος Ελληνισμός με τη νέα συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα;

"Τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται να αξιοποιηθεί το ΣΑΕ και ο Απανταχού Ελληνισμός ακόμα περισσότερο. Τώρα που οι καιροί «ου μενετοί», τώρα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις του Έλληνα του εξωτερικού. Θα αξιοποιηθούν; εμείς πολλές φορές το έχουμε φωνάξει στους κρατούντες: «Αξιοποιήστε  μας» η  αξιοποίηση μας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί  να έχει".

 

Κύριε Πρόεδρε, πότε θα έχετε διάλογο με συνομιλητή το σύνολο της Ομογένειας;

"Πολύ σύντομα όλο το Προεδρείο μας, θα έχει τον επιθυμητό και αναγκαίο αυτόν διάλογο με το σύνολο της Ομογένειας, με το σύνολο του οργανωμένου, αλλά και του μη οργανωμένου Ελληνισμού".

 

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του ΣΑΕ; Θα ξεπεράσετε τα όποια λειτουργικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στη μέχρι τώρα πορεία του ΣΑΕ;

"Οραματίζομαι ένα ΣΑΕ, πιο δυναμικό, πιο ευέλικτο πιο  αντιπροσωπευτικό. Το ίδιο το ΣΑΕ έχει πλέον, γνώση των προβλημάτων του, έχει όμως την πείρα και την τόλμη να   αντιμετωπίσει  τις προκλήσεις της νέας εποχής  που θα του δώσουν  τον ρόλο που του αρμόζει".

 

Το ΣΑΕ θα αποκτήσει ουσιαστική οικονομική αυτοδυναμία;

"Βεβαίως και το ΣΑΕ μπορεί να αποκτήσει μια αρχική οικονομική αυτοδυναμία. Έχουμε δημιουργήσει τα «εργαλεία» που μπορούν να γίνουν οι μοχλοί επίσπευσης και υλοποίησης αυτής της αυτοδυναμίας. Ακόμα περισσότερο: Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες υλοποιήσιμες προτάσεις, άσχετα εάν διάφοροι  προσάπτουν στο ΣΑΕ, ότι  ολιγωρεί η δεν θέλει  να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία!

Έχω όμως  την εντύπωση ότι αυτοί οι ίδιοι, είναι εκείνοι που δεν θέλουν το ΣΑΕ να την αποκτήσει ποτέ. Κάποια άλλη χρονική στιγμή, θα γίνω πιο σαφής σε ποιους ακριβώς αναφέρομαι".

 

Η Ελλάδα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία. Με τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση των νέων σχεδίων του ΣΑΕ;

"Δεν χρειάζεται το ΣΑΕ καμία χρηματοδότηση  από την μητέρα πατρίδα, για να υλοποιήσει τα νέα του σχέδια, το μόνο που χρειάζεται  από την ελληνική πολιτεία, είναι η ηθική  στήριξη  για την επίτευξη της οικονομικής του αυτοδυναμίας".

 

Υπάρχει σκέψη να οργανώσετε εκ νέου τα περιφερειακά συμβούλια;

"Η βάση μέσω των περιφερειακών συμβουλίων-συνεδρίων  εκφράζεται, για αυτό χρειάζεται και να αναδιοργανωθούν και να διευρυνθούν. Αλλά αυτό που προέχει είναι να οργανωθούν με έναν σύγχρονο τρόπο, ώστε να μειώσουν εντυπωσιακά το κόστος της οργάνωσης τους. Έτσι μόνο το ΣΑΕ θα μπορέσει, να εκφράσει και να  χαράξει το νέο   αντιπροσωπευτικό  του πρόσωπο".

 

Το θέμα της ψήφου των Ομογενών επανέρχεται στο προσκήνιο. Τι έχετε να προσθέσετε στο επίμαχο θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων;

"Τίποτε περισσότερο από αυτό που είχα εκφράσει την τελευταία φορά στην Βουλή των Ελληνων. Πρέπει ο Απόδημος να αποκτήσει επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του, μέσω της περιφέρειας του, με κάλπη και με επιστολική ψήφο.

Άλλωστε αυτή είναι και η ομόφωνη απόφαση όλων των περιφερειακών συνέδριων του ΣΑΕ.

Η Ελλάδα δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει όταν και εμείς  από μακριά ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου, μόνο να κερδίσει έχει.

Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε οι πολιτικοί της πατρίδας μας να προβληματίζονται εάν εμείς οι Απόδημοι με το ψήφο μας θα μπορούμε να γινόμαστε οι ρυθμιστές του πολιτεύματος, και για αυτό συνεχώς να  ολιγωρούν να αποφασίσουν, εάν και πότε θα πρέπει να μας δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας.

Ανησυχούν ότι θα προσμετράται η ψήφος μας στο τελικό αποτέλεσμα; ή μήπως θεωρούν ότι είναι καλύτερα να  προσμετράται  η ψήφος κάποιων  γνωστών μειονοτήτων και να γίνουν αυτοί, τελικά οι ρυθμιστές";

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 20:15