Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006 07:49

Το όραμα των Αποδήμων δεν χαρίζεται

Σεπτέμβριος 2006

Μετά το πέρας των εργασιών των περιφερειακών συνεδρίων, το ΣΑΕ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τη γενική συνέλευση και τις εκλογές που θα αναδείξουν νέα πρόσωπα στη θέση του Προέδρου,

του Γραμματέα και του Ταμία, οι οποίοι σε σύμπνοια με τους νεοεκλεγέντες Συντονιστές και τα Συντονιστικά Συμβούλια, θα αναλάβουν το σημαντικό όσο και δύσκολο έργο της εκπροσώπησης του Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό να εργαστούν προς όφελός του.

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι η Ομογένεια χρειάζεται το ΣΑΕ, χρειάζεται έναν Οργανισμό που να μπορεί να την εκφράζει και να την εκπροσωπεί. Αλλά πώς επιθυμεί και πώς χρειάζεται να είναι το ΣΑΕ; Τι είδους Οργανισμό προσδοκά και ονειρεύεται; Ερωτήματα πολλά, κριτικές πολλές, δίκαιες και άδικες, που τροφοδοτούν τον προβληματισμό μας και μας ενεργοποιούν θετικά.

Το ΣΑΕ που πολλοί γνωρίζουμε και ωστόσο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν,  κλείνει τον κύκλο του και ετοιμάζεται ν’  ανοίξει ένα νέο κύκλο.  Οπωσδήποτε καθετί νέο και κάπως άγνωστο, πάντα είναι ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο. Έτσι και το νέο ΣΑΕ που όλοι περιμένουμε να γνωρίσουμε και να συμμετέχουμε σε αυτό. Σκοπός όλων μας, εύχομαι να είναι η συμβολή μας στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του, προς όφελος του παγκόσμιου ελληνισμού.

Με νέα στοιχεία, με νέους νόμους, με νέα πρόσωπα αλλά και με την πολύτιμη πείρα των 11 χρόνων, ξεκινά ο νέος Οργανισμός τη δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα πορεία του. Πιο ευέλικτος, πιο ισχυρός στο ρόλο και στη δομή του.

Ο συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός του ρόλος ενισχύεται με έναν διεκδικητικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Η δομή του ισχυροποιείται στις περιφέρειες, με Συντονιστές και Περιφερειακά  Συμβούλια, που θα αναλάβουν την πρόκληση να αυξήσουν στις περιφέρειές τους τη φθίνουσα έως σήμερα αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ και να τελειοποιήσουν την αντιπροσωπευτικότητά του, ενεργοποιώντας τη Νεολαία και τα Δίκτυα.

Στις περιφέρειες θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα για το νέο ΣΑΕ, οι περιφέρειες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητά του, θα «ψηλαφίσουν» τα προβλήματα της βάσης και θα προτείνουν λύσεις και ιδιαίτερα οι νέες περιφέρειες, που καλούνται για πρώτη φορά να διαδραματίσουν ισότιμα το ρόλο τους, προσθέτοντας πείρα, γνώσεις, αλλά και μια άλλη δυναμική στον πολλά υποσχόμενο Οργανισμό.

Το ΣΑΕ πρέπει να ξεφύγει πλέον από τα τετριμμένα και πεπατημένα, μπορεί πολλά να προσφέρει και έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Κατηγορήθηκε για πολλά δικαίως ή αδίκως, τουλάχιστον τώρα του δίνεται η δυνατότητα να ξαναπροσφέρει, να ξαναδημιουργηθεί, να γίνει ο Οργανισμός του απανταχού Ελληνισμού, η άρτια έκφραση της Ελληνικής Διασποράς.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνάψει συνεργασίες με τη βάση του, με τις Ομοσπονδίες, με τις Κοινότητες, με τους επιχειρηματίες, με τη νεολαία με τους «άγνωστους» αλλά ιδιαίτερα σημαντικούς Έλληνες από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, που προοδεύουν σε όλο τον κόσμο και απέχουν ή δεν γνωρίζουν το ΣΑΕ. Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση της νέας ηγεσίας.

Μια άλλη σπουδαία πρόκληση, θα είναι και η διατήρηση της στενής συνεργασίας με την Εκκλησία, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ελληνικής Πολιτείας, με τις ηγεσίες των χωρών υποδοχής της Ομογένειας, όπως επίσης και η συνεργασία με όλες τις μειονότητες στις πέντε ηπείρους. Σε συνέχεια αυτών των προκλήσεων θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την επίτευξη της Παγκόσμιας Ελληνικής Ενότητας!

Όλα αυτά, δεν μπορούν παρά να επιτευχθούν με τον προσωπικό αγώνα των Συντονιστών, του Προέδρου, του Ταμία και του Γραμματέα και της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ τους, για τον καλό συντονισμό, την εύρυθμη λειτουργία και την απόλυτη εφαρμογή των αποφάσεων του Προεδρείου.

Η δημιουργία της παγκόσμιας επιτροπής προσωπικοτήτων είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς η επιτροπή αυτή θα ολοκληρώσει το ΣΑΕ, θα αυξήσει τη δύναμή του και θα αποτελέσει έναν ισχυρό βραχίονα  στην πραγματοποίηση των σκοπών του.   Ο διεκδικητικός ρόλος του ΣΑΕ εξάλλου, θα φανεί τότε εύκολα μέσα από το γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό του ρόλο, καθώς θα υποστηρίζει, θα συμμετέχει, θα συμπληρώνει, θα γνωμοδοτεί, αποτελώντας πλέον την πεμπτουσία του οικουμενικού ελληνισμού.

Τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι πετύχαμε, τότε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για πρώτη φορά την οικονομική μας αυτοδυναμία, τότε μόνο θα μπορέσουμε να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με το βηματισμό της πατρίδας μας, που μόνο μπροστά βαδίζει. Στην πορεία της αυτή, θα χρειαστεί δίπλα της έναν ισχυρό Οργανισμό, αξιοπρεπή, έγκυρο, με υψηλή αναγνωρισιμότητα ιδιαίτερα εκτός των τειχών, που θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αρωγός στους κινδύνους που κατά καιρούς ελλοχεύουν και συμπαραστάτης στα μεγάλα της έργα.

Εν κατακλείδι, το ΣΑΕ το θέλουμε το πονάμε και το χρειαζόμαστε.

Μαζί με τη νέα αρχή που ανατέλλει όμως, έρχεται και ο κίνδυνος της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται στο νέο ΣΑΕ και στη νέα ηγεσία του να αποτύχει. Η επιτυχία είναι μονόδρομος για τη νέα ηγεσία.

Το ΣΑΕ μπορεί να έχει αποκομίσει πολλά και να παραδίδει πολλά, αρκετά μπορούν να ξεχαστούν, να παραλειφθούν, ή τέλος πάντων να μην εκτιμηθούν, επιβάλλεται ωστόσο να προστεθεί ένα κύριο συστατικό, μέσα στην πλειάδα των δραστηριοτήτων, υποχρεώσεων, σκοπών και στόχων του: η απλή αλλά τόσο σύνθετη και μεστή λέξη ΟΡΑΜΑ.

Με αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να βρει τη νέα ηγεσία η επόμενη μέρα, με την πραγματοποίηση του οράματος του Απόδημου Ελληνισμού, του  ενωμένου Οικουμενικού Ελληνισμού..

Όλα μπορούν να συγχωρεθούν, όλα μπορούν να διαγραφούν, ένα όμως δεν θα επιτρέψει κανένας και ιδιαίτερα ο γράφων: το να «χαριστεί» να «καπηλευτεί» ή να μην πραγματοποιηθεί το Όραμα, το Όραμά μας για ένα δυνατό ΣΑΕ, για ένα ΣΑΕ υπερκομματικό, αποτελεσματικό, διεκδικητικό, για ένα ΣΑΕ που θα ανήκει πρωτίστως σε όλους εμάς τους Απόδημους Έλληνες και ταυτόχρονα θα ανήκει και θα ευεργετεί με τη σύνθεση και τη δυναμική του την πατρίδα μας, την πολυαγαπημένη μας Ελλάδα.

Στέφανος Π. Ταμβάκης

 

Εκφωνήθηκε σε ομιλία του ως Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011 17:48