Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2007 09:07

Φίλοι του ΣΑΕ

Δεκέμβριος 2007

Διακεκριμένοι καλεσμένοι,
Φίλες και φίλοι,

Αναφερόμαστε συχνά στις συναντήσεις του ΣΑΕ για την διεύρυνσης της βάσης. Επίσης αναφερόμαστε στη δυνατότητα ουσιαστικής ενεργοποίησης διακεκριμένων συμπατριωτών μας στο πλαίσιο του ΣΑΕ.

Αυτά τα ζητήματα προβλέπονται μέσα και από τις οργανωτικές μας δομές, σύμφωνα με τον Ν.3480. Δηλαδή, προβλέπονται και Δίκτυα Ελληνισμού. Ήδη είμαι βέβαιος ότι γίνονται πρωτοβουλίες στις περιφέρειες. Άλλωστε και στην ενότητα της συνάντησής μας θα ακουστούν  ενδιαφέρουσες απόψεις.

Η θεματική «Φίλοι του ΣΑΕ- Διεύρυνση Βάσης» αποτελεί έναν προβληματισμό που έχω εδώ και χρόνια και συνοψίζεται ως εξής.  Η εμπειρία, μας έχει δείξει, ότι σε ατομικό επίπεδο, πολλές φορές και μέσα από προσωπικές επαφές, όλοι μας, έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να διερευνήσουμε συνεργασίες με προσωπικότητες του Απανταχού Ελληνισμού. Προσωπικότητες που δεν συμμετέχουν από δική τους επιλογή στην ισχύουσα δομή μας. Δηλαδή, είτε λόγω χρόνου, είτε για άλλους λόγους, δεν θεωρούν ότι μπορούν να εκφραστούν και να προσφέρουν είτε μέσα από τις παραδοσιακές μας οργανώσεις, είτε μέσα από τα Δίκτυα. Το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αγνοήσουμε αυτήν την πραγματικότητα. Ωστόσο, παρακολουθώ χρόνια ότι τέτοιες προσωπικότητες, κατά περίπτωση ενδιαφέρονται πολύ και θα ήθελαν να προσφέρουν τόσο στο ΣΑΕ, τον Απόδημο, όσο και στον Ελληνισμό με την ευρύτερη έννοια του.

Προβληματίζομαι λοιπόν για τον τρόπο που θα μπορούσαμε προοπτικά αυτούς τους ανθρώπους να τους φέρουμε δίπλα μας, μεθοδικά, επιτυχημένα, χωρίς αγκυλώσεις, και βεβαίως, πάνω απ’ όλα χωρίς να μπερδέψουμε ή να αποδυναμώσουμε την υπάρχουσα δομή μας, την αντιπροσωπευτικότητητα, τις ιστορικές μας οργανώσεις και τις δημοκρατικές μας διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό επισημαίνω:

  1. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέες οργανώσεις «φίλων ΣΑΕ», με διαδικασίες, αρχαιρεσίες, ψηφοφορίες, δομές, προέδρους, γραμματείς, συντονιστές κτλ.
  1. Χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο στόχος αυτής της ομάδας. Προτείνω οραματικά τους εξής σκοπούς:
  1. i.        Αμφίδρομη επικοινωνία με τους Συντονιστές και τα Συντονιστικά Συμβούλια του ΣΑΕ για την επίτευξη των συγκεκριμένων θεσμικών και στρατηγικών στόχων του ΣΑΕ
  1. ii.        Δικτύωση, κατόπιν δική τους επιλογή με Ελλαδικούς , Ελληνικούς, Κυπριακούς θεσμούς ώστε να στηρίξουν πρωτοβουλίες του ΣΑΕ
  1. Ποιοι θα μετέχουν; Σε αυτό το ερώτημα, θα πρότεινα να είναι ανοιχτό σε όλους, κατόπιν αποστολής σύντομου βιογραφικό τους, των ενδιαφερόντων τους, και των τομέων στους οποίους θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν για τον Ελληνισμό. Έτσι θα δημιουργήσουμε μία "Δεξαμενή" από Φίλους, ανά περιφέρεια, όπου θα ενημερώνονται για τις δράσεις, πρωτοβουλίες μας και κατά περίπτωση, εφόσον ενδιαφέρονται θα μπορούν να συνεισφέρουν. Να συνεισφέρουν όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά, αλλά με ιδέες, επαφές που τυχόν έχουν, με συνεργασία σε δράσεις.
  1. Πως θα τους προσελκύσουμε; Είναι ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα. Δεν θα πρέπει να εθελοτυφλούμε θεωρώντας ότι μόνο με την ενημέρωση πως με τον έναν ή άλλον τρόπο θα προχωρήσουμε σε μία τέτοια πρωτοβουλία θα προσέλθουν αθρόα Φίλοι. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι με την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια,  θεωρώ ότι θέλει πολύ κόπο και προσωπική ενασχόληση, σκληρή δουλειά και ένα πρακτικό, χειροπιαστό αντικείμενο να προτείνεις. Στην εποχή που ζούμε ο χρόνος όλων είναι περιορισμένος και επίσης τις πιο πολλές φορές οι οραματικές διακηρύξεις αποτελούν αντικείμενο εποικοδομητικής κριτικής και εξέτασης. Ενδεικτικά λοιπόν, προτείνω τους εξής τρόπους προσέλκυσης των Φίλων:
  1. i.        Συγκεκριμένη παρουσίαση του στόχου στους Φίλους, δηλαδή την άμεση και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες Δικτύωση, ώστε όποτε και αν θελήσουν να προσφέρουν για τον Ελληνισμό
  1. ii.        Ενημέρωση συστηματικά για τις δραστηριότητές του Συμβουλίου μας
  1. iii.        Δυνατότητα από τις περιφέρειες του ΣΑΕ, τα μέλη του Προεδρείου και τα Συντονιστικά Συμβούλια να μεταφέρουν τις πρωτοβουλίες μας και τους τομείς συνεργασίας που έχουμε, ώστε να «συνδέσουν» άμεσα τον κάθε ενδιαφερόμενο. Για παράδειγμα, έχω συναντήσει σημαντικούς επιχειρηματίες στο εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον Ελληνισμό, για την Ελλάδα, όμως για τον έναν ή άλλο λόγο, Πρώτον δεν είναι ενταγμένοι σε οργανώσεις μέλη μας και Δεύτερον δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα Δίκτυο Επιχειρηματιών, με δομή, διαδικασίες και τα λοιπά. Θα ήθελαν όμως να προσφέρουν για παράδειγμα σε μία πιθανή πρωτοβουλία του ΣΑΕ Ωκεανίας, ανταλλαγής νέων από Ελλάδα και εξωτερικό που αποσκοπεί σε εποχιακή εργασία όπου μπορούν φοιτητές  να κάνουν πρακτική άσκηση και να βρίσκουν θέσεις σε επιχειρήσεις για μικρά χρονικά διαστήματα. Έρχεται λοιπόν ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, και λέει για παράδειγμα, «ΣΑΕ Ωκεανίας, έμαθα ότι τρέχετε μία τέτοια πρωτοβουλία. Με χαρά μου θα μπορούσα να προσλάβω 2 νέους με ειδίκευση στον τάδε τομέα». Αυτός λοιπόν ο επιχειρηματίας που θα βρίσκεται στους εγγεγραμμένους Φίλους του ΣΑΕ, μόλις ενημερωθεί για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα «συνδεθεί» μέσω της περιφέρειας του και έτσι δημιουργείται αυτό που λέμε Φίλοι του ΣΑΕ.
  1. Ποια θα είναι η μορφή; Αυτό μπορεί να εξεταστεί σε περιφερειακό επίπεδο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής. Θα πρότεινα δηλαδή οι περιφέρειες να εξετάσουν την πλέον λειτουργική δομή και μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η πρωτοβουλία εφόσον συμφωνήσουμε στην σημασία υλοποίησής της.

Φίλες, φίλοι,

Το σκεπτικό της πρότασης είναι μία πιο μεθοδική και συντεταγμένη δομή πραγμάτων και συνηθειών, που πιθανώς όλοι μας να κάνουμε στην καθημερινότητα και τον μικρό ή μεγάλο, κοινωνικό και επαγγελματικό μας κύκλο.

Εφόσον το υλοποιήσουμε με αγάπη, ανιδιοτέλεια και επαγγελματισμό στο ΣΑΕ, θα είναι μία πραγματική προσφορά μας στον Ελληνισμό.

 Στέφανος Π. Ταμβάκης

 

Η εισήγηση εκφωνήθηκε κατά την Α΄ Συνεδρίαση του Προεδρείου και των Συντονιστικών Συμβουλίων περιφερειών ΣΑΕΤελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011 17:46