Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Τρίτη, 09 Δεκέμβριος 2008 16:49

Η Ταυτότητα και η Δυναμική του Απόδημου Ελληνισμού

9 Δεκεμβρίου 2008

Κύριε Υπουργέ,
Διακεκριμένοι Καλεσμένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα ήθελα να συγχαρώ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας.

Η ημερίδα αυτή θέτει ουσιαστικά ζητήματα για τον Απανταχού Ελληνισμό των 7 εκατομμυρίων, όπως της ταυτότητας, της ύπαρξής του και της συνέχειάς του σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να υπογραμμίσω ότι κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντική και προς τη σωστή κατεύθυνση την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου με την Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους. Θα ήθελα να αναφέρω, ακόμη, την εξαιρετικά χρήσιμη επαφή μας με τα ομόλογα όργανα του ΣΑΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, στα πλαίσια της 1ης Συνάντησης Ευρωπαίων Αποδήμων.

Το 1995, για πρώτη φορά οι Έλληνες Ομογενείς, όπου γης, ένωσαν τις δυνάμεις τους, σχηματοποιώντας την «Ελλάδα του Κόσμου». Με Προεδρικό Διάταγμα της Ελληνικής Πολιτείας ιδρύθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, για να αποτελέσει το συμβουλευτικό και εισηγητικό όργανο προς την Πολιτεία στα θέματα της Ομογένειας. Ένα πάγιο αίτημα των ξενιτεμένων από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα συμπατριωτών μας έπαιρνε «σάρκα και οστά». Το ΣΑΕ διανύει ήδη τον 13ο χρόνο λειτουργίας του. Η ωριμότητα και η εμπειρία που αποκτήθηκε ήδη με τα χρόνια εμπέδωσαν την πεποίθηση ότι το ΣΑΕ μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό με πορεία στο μέλλον, που να εκφράζει την ταυτότητα και την δυναμική του σημερινού Ελληνισμού. Με την εφαρμογή του νόμου 3480/2006, δόθηκε μια νέα ώθηση στο ΣΑΕ, καθώς διασφαλίστηκε ο γνωμοδοτικός, εισηγητικός, διεκδικητικός και υποστηρικτικός ρόλος του προς την Ελληνική Πολιτεία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση και ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού είναι η συνεργασία, η υποστήριξη και η συνένωση της Ομογένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε ο Ελληνισμός να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Το όραμα του ΣΑΕ περιλαμβάνει ειδικότερα:

-Την ένωση και προβολή του Ελληνισμού, ώστε να καταστεί μια σημαντική δύναμη επιρροής ανά τον κόσμο.

-Την στήριξη των προσπαθειών των Ελλήνων για την κάλυψη των αναγκών τους και την βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής τους θέσης.

-Την έμπνευση και προσέλκυση Φιλελλήνων ανά τον κόσμο.

-Την συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων των χωρών διαμονής των Αποδήμων με την Ελλάδα.

Βασικός ρόλος του ΣΑΕ είναι η προσέγγιση Ελλήνων της Διασποράς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας δικτύωσης, με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προς όφελος της Ομογένειας και η μεταφορά αυτών, μέσω του ΣΑΕ, προς την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, βασικό μέλημα είναι η εισήγηση συνολικών, βιώσιμων λύσεων που θα επιφέρουν «αντισταθμιστικά οφέλη» και «προστιθέμενη αξία» στην Πολιτεία και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Τα Συντονιστικά Συμβούλια των 7 Περιφερειών επί των οποίων δομείται το ΣΑΕ, δηλαδή της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, Αφρικής και Εγγύς/Μέσης Ανατολής, Ωκεανίας και Άπω Ανατολής και Χωρών Πρώην Σοβιετικής Ένωσης – αναλαμβάνουν έντονη δραστηριότητα ώστε να αποτελέσουν δίαυλο μεταφοράς των αιτημάτων στο Προεδρείο και από εκεί στην Πολιτεία. Η μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα υλοποιηθεί με βάση την προϋπόθεση ότι το ΣΑΕ δεν έρχεται να επικαλύψει ή να αντικαταστήσει τις Ομοσπονδίες, Κοινότητες, Συλλόγους και άλλες οργανώσεις στο χώρο της Ομογένειας αλλά να λειτουργήσει εισηγητικά και υποστηρικτικά τόσο ως προς τη Βάση του, όσο και ως προς το Υπουργείο Εξωτερικών, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλους συναρμόδιους φορείς, με τους οποίους υπάρχει αγαστή συνεργασία.

Ο Ελληνισμός σήμερα δεν είναι αυτός που ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αποτελεί, κατά γενική ομολογία, ένα επιτυχημένο, παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας μέσα στην οποία διαβιώνει, αρμονικά ενταγμένο, το οποίο κοιτάζει με αισιοδοξία προς τα εμπρός. Οι στόχοι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την τετραετία 2007-2010 θέτουν την Νεολαία, την Παιδεία, την επιχειρηματικότητα και τον Πολιτισμό, αλλά και την οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ στο επίκεντρο. Ανέφερα πρώτη την Νεολαία, καθώς αυτή πρώτα απ’ όλα συμπυκνώνει την Ταυτότητα και την Δυναμική του Απόδημου Ελληνισμού. Στα πλαίσια αυτά συγκροτήθηκαν εντός του 2008 7 Δίκτυα Νεολαίας, ένα για κάθε Περιφέρεια, υπό την εποπτεία του ΣΑΕ, ενώ με πρωτοβουλία του Προέδρου του, Στέφανου Ταμβάκη, κλήθηκαν οι Συντονιστές αυτών να μετάσχουν – για πρώτη φορά –στην Τακτική Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, η οποία πραγματοποιείται την εβδομάδα αυτή στην έδρα του, την Θεσσαλονίκη.

Πρέπει να σας πω, ακόμη, ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι Περιφερειακές Συνελεύσεις του ΣΑΕ. Υπήρξαν εξαιρετικά γόνιμες, καθώς τέθηκαν πολλά ζητήματα που βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα απασχολούν τον Απόδημο, όπως η ελληνική γλώσσα και παιδεία που αντανακλούν την αγωνία για την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στις νέες γενιές, η θρησκεία, η καλύτερη σύνδεση με την πατρίδα αλλά και δικτύωση των απανταχού Ελλήνων μεταξύ τους, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, προγράμματα φιλοξενίας, προγραμματισμός δράσεων για την ενίσχυση του Φιλελληνισμού, προκειμένου να έχουμε ένα Ελληνισμό πιο συγκροτημένο και δημιουργικό. Με άλλα λόγια, έναν Ελληνισμό με καθαρή ταυτότητα και έντονη δυναμική.

Στα πλαίσια αυτά, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έχει εγκαινιάσει συνεργασία με φορείς όπως το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αθηναίων, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Μείζωνος Ελληνισμού και τη Βουλή των Ελλήνων. Με ορισμένους από αυτούς τους φορείς συνεργαζόμαστε ειδικότερα για την υλοποίηση της Κιβωτού Απανταχού Ελληνισμού, του οράματός μας για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης στους χώρους της έδρας μας, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λειτουργεί διαρκής έκθεση ιστορικών κειμηλίων της διαδρομής του απανταχού ελληνισμού, ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού με ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα κ.α., προβολές σε video wall μέσα από τις οποίες θα ξετυλίγεται το χρονικό της αποδημίας αλλά και της πορείας του ΣΑΕ με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικείωση του Έλληνα -και μη- επισκέπτη με μια από τις λαμπρότερες, σε διεθνές επίπεδο, πλευρές της ελληνικής ιστορίας. Στην έδρα μας προωθούμε, επίσης, πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με βάση τις νέες τεχνολογίες, το «Ομιλείτε Ελληνικά, Ζήστε Ελληνικά». Αντιμετωπίζουμε το θέμα της υγείας με το πρόγραμμα «Hellenicare», που διαχειρίζεται ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Andrew Athens. Συστήσαμε, τέλος, την Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία «Δεσμός», με στόχο να αποκτήσει ο οργανισμός μας έναν ευέλικτο εκτελεστικό βραχίονα, ο οποίος θα συμβάλλει τόσο στην οικονομική αυτοδυναμία του όσο και στην αναγκαία χρηματοδότηση δράσεων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Απόδημου. Και πρέπει να τονίσω ότι το ΣΑΕ δεν κοιτάζει μόνο την χώρα διαμονής του Απόδημου αλλά και την Γενέτειρα, όπως απέδειξε η συμπαράστασή μας στους πυρόπληκτους αλλά και το πρόγραμμά μας «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα».

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια νέα ταυτότητα και δυναμική του Απανταχού Ελληνισμού, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η δραστηριοποίηση της Νεολαίας μας στις 7 γωνιές του κόσμου. Κάτι το οποίο συμβολίζει η θεσμοθέτηση της Ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία επιτρέπει, μια φορά το χρόνο, για τρεις συνεχείς ημέρες, να συζητούνται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μας ζητήματα που αγγίζουν την καρδιά των Αποδήμων μας. Κάτι το οποίο θέτει και η υλοποίηση της επιταγής της Ψήφου των Αποδήμων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, ούτε ότι επαναπαυόμαστε. Υπάρχουν, ακόμη, πολλά να γίνουν, αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε στην αρχή. Τουναντίον, έχουμε διανύσει ήδη σημαντική απόσταση.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Στέφανος Π. Ταμβάκης

 

Εκφωνήθηκε στην ημερίδα του ΥΠΕΞ  "Ο Ελληνισμός της Διασποράς"

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011 17:46