Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος 2007 17:15

Αργεντινή, Ένας ξεχασμένος ελληνισμός που δεν ξεχνά την Ελλάδα

Σεπτέμβριος 2007

Μεγάλη συγκίνηση και χαρά μου πρόσφερε αυτό το ταξίδι στην μακρινή Αργεντινή, το πρώτο μου ως Πρόεδρος του ΣΑΕ.

Δεν μπορείς να μη νιώσεις συγκίνηση όταν βλέπεις ότι οι Έλληνες της Αργεντινής, ενωμένοι σ’ ένα κοινό στόχο και σε μίαν αγάπη, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να κρατήσουν τον ελληνικό χαρακτήρα να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, να τη μάθουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, συχνά χωρίς καμία άλλη βοήθεια, στηριζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις και στον ανεκτίμητο θησαυρό που φέρουν χρόνια τώρα μέσα τους και λέγεται Ελλάδα.

Oι Ελληνικές Κοινότητες και οι Σύλλογοι στο Μπουένος Άιρες καθώς και η Κοινότητα της Κόρδοβας στην ενδοχώρα, είναι καλά οργανωμένες και το έργο τους είναι αξιέπαινο.  Σε κάθε Κοινότητα υπάρχει και μία εκκλησία μέσα στον ίδιο κτιριακό χώρο. Σε όλες αυτές τις ομογενειακές οργανώσεις παραδίδονται μαθήματα ελληνικών σε μικρά και μεγάλα παιδιά, ενώ υπάρχουν και ειδικά τμήματα για ενήλικες. Πολύ διαδεδομένο είναι το πιστοποιητικό ελληνομάθειας και βάσει αυτής της ύλης διδάσκονται τα ελληνικά από το αλφάβητο μέχρι και το τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο.

Με εντυπωσίασε και με χαροποίησε το γεγονός ότι παρ’  όλο που οι Έλληνες της Αργεντινής είναι 3ης και 4ης γενιάς, έχουν μεγαλώσει σε μια πολιτισμένη και γοητευτική χώρα, έχοντας διατηρήσει από τόσο μακριά, ακέραια τη φλόγα του Ελληνισμού. Παρ΄ ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, δεν κρύβουν τον ελληνικό χαρακτήρα τους, θέλουν να τον καλλιεργήσουν και να τον εξωτερικεύσουν, δεν έχουν αφομοιωθεί ούτε στο ελάχιστο από το λατινοαμερικάνικο περιβάλλον. Ζουν και εργάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής οικογένειας και διατηρούν στενούς δεσμούς μεταξύ τους.

Ο Έλληνες της Αργεντινής αντιμετώπισαν κατά καιρούς οικονομικές και πολιτικές περιπέτειες, τις οποίες υπερνίκησαν επιτυχώς και αξιοπρεπώς. Η οικονομική κρίση έχει ξεπεραστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί, υπάρχει μια γενικότερη ανάπτυξη και ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Η Ομογένεια στο μεγαλύτερο ποσοστό της ασχολείται με τη γεωργία την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία τροφίμων. Επίσης, αρκετοί ασχολούνται με τη ναυτιλία, την πρακτόρευση, την τροφοδότηση και την επισκευή πλοίων.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής με προκαθήμενο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ταράσιο προσφέρει πολύ αξιόλογο έργο, ενώ το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο παρέχει πολλές δυνατότητες περεταίρω αξιοποίησης και  επέκτασης της λειτουργίας του, ως ένα πολιτιστικό κέντρο που θα προσελκύει τους Έλληνες και φιλέλληνες της Αργεντινής. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συνεργασία Εκκλησίας-Κοινοτήτων είναι στενή και όλοι έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της γλώσσας, της κουλτούρας, της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το να είσαι Έλληνας στην Αργεντινή είναι μεγάλο προτέρημα, οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί τόσο από το λαό, όσο και από τις αρχές τις χώρας και πολλοί είναι οι Αργεντινοί που συμμετέχουν ενθουσιωδώς στις ελληνικές εκδηλώσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι λάτρεις της αρχαίας τραγωδίας και υποστηρίζουν κάθε σχετική θεατρική παράσταση ή εκδήλωση, με μαζική προσέλευση.

Η φιλανθρωπία είναι μια έννοια άρρηκτα δεμένη με τον τρόπο ζωής του απομακρυσμένου αυτού Ελληνισμού, που προσπαθεί να μην αφήσει κανέναν αβοήθητο, ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που όπως στο Γηροκομείο «Αγ. Δημήτριος» της Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άιρες, βρίσκουν τη θαλπωρή που τόσο έχουν ανάγκη.

Η επίσκεψή μου στην Ελληνική Κοινότητα της Κόρδοβας, μου κίνησε το ενδιαφέρον, καθώς είναι μια πόλη μακρινή με αξιόλογο Ελληνισμό που δεν έχει τη χαρά να δέχεται συχνά επισκέψεις από την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά οι ομογενείς της Κόρδοβας διατηρούν και υποστηρίζουν όλα τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ετήσια περιφορά του Επιταφίου σε μεγάλη πλατεία της πόλης, κάθε Μεγάλη Παρασκευή.

Εδώ γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη ενίσχυσης των απομακρυσμένων Κοινοτήτων, που επιβιώνουν με δικά τους μέσα και που οι πάροικοι αν και γνωρίζουν τα μειονεκτήματα, επιμένουν να ζουν μακριά από την πρωτεύουσα, έχοντας να αντιμετωπίσουν συν τοις άλλοις και όλα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας.

Χρέος του ΣΑΕ είναι να φροντίσει να τους εξασφαλίσει όλα αυτά που τους λείπουν, όπως και σε όλους τους Απόδημους σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία και ιδιωτικούς φορείς. Αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε πρωτίστως, τη διατήρηση της ταυτότητάς μας, την υποστήριξη της παιδείας, του πολιτισμού, της ιστορίας μας.  Παράλληλα, να φροντίσουμε για τη στήριξη τη νεολαίας και την οργάνωση του επιχειρηματικού δικτύου. Είναι πολύ θετικό εξάλλου το γεγονός ότι η νεολαία συμμετέχει στην ομογενειακή δράση, ενδιαφέρεται και είναι παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις. Το επικείμενο Συνέδριο Νεολαίας της Λατινικής Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Παντού ένιωσα το συναίσθημα ότι οι Έλληνες της Αργεντινής «διψούν» για την ελληνική γλώσσα, γι’  αυτό και ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα e learning Ομιλείτε Ελληνικά-Ζήστε Ελληνικά που σύντομα τίθεται σε λειτουργία. Δεν υπάρχει πρόσβαση στις ελληνικές εφημερίδες παρά μόνο μέσω του Διαδικτύου, θέλουν περισσότερα σύγχρονα βιβλία λογοτεχνίας, μυθολογίας, παιδικά, τεχνολογικό εξοπλισμό, παραδοσιακές στολές, σύνδεση με την ελληνική τηλεόραση. Αγαθά όπως η ελληνική μουσική,  υλικό με θέματα από την Ελλάδα, ταινίες, λαϊκή και μοντέρνα τέχνη,  όλα όσα συνθέτουν την ελληνική κουλτούρα που εμείς έχουμε σε αφθονία, εκείνοι τα περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού.

Κανείς δεν τους είπε Είσαι Έλληνας Μείνε Έλληνας, αλλά εκείνοι το θεωρούν χρέος τους, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και αυτό πράττουμε με πάθος σε όλη μας τη ζωή.


Στέφανος Π. Ταμβάκης

 

Δημοσιεύτηκε σε ομογενειακές εφημερίδες και ιστοσελίδες

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011 17:47