Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 18:13

Στ. Ταμβάκης: Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού

ηγή: https://indicator.gr/st-tamvakis-i-kyvernisi-prepei-na-prochorisei-se-apografi-ton-ellinon-toy-exoterikoy 

 

spapdpsf

 

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απογραφή προκειμένου να υπάρξει μια σαφή εικόνα για τον πραγματικό αριθμό του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης, εξέφρασε ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το παράρτημα της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA, ICARUS HJ36 .

O κ. Ταμβάκης, τονίζει χαρακτηριστικά πως το ζήτημα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών, στις χώρες διαμονής τους με κάλπη ή επιστολική ψήφο, είναι ένα θέμα το οποίο από χρόνια συζητείται και ζητείται, ιδιαιτέρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε πως το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού από το 1995  που ιδρύθηκε,  μέχρι το τέλος του 2012 που ανεστάλη η λειτουργία του από την πολιτεία, ήταν σύμφωνα με το άρθρο 108, παρ. 2, του Συντάγματος και τον ιδρυτικό του νόμο, «γνωμοδοτικό, εισηγητικό, διεκδικητικό και υποστηρικτικό προς την ελληνική Πολιτεία όργανο με αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού». Για αυτό το λόγο είχε τοποθετηθεί επανειλημμένα και με σαφήνεια το θέμα της ψήφου των Ελλήνων, που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, καταλήγει.

Ο τ. Πρόεδρος του ΣΑΕ στη συνέχεια, ανέδειξε τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου που είχαν καταθέσει στην τότε κυβέρνηση ενημερώνοντας το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας, έως και σήμερα, αφού λήφθηκαν υπόψη οι περιορισμοί από το Σύνταγμα.

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου, που καταθέσαμε είναι:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες εσωτερικού, που υπάρχουν σήμερα, προστίθενται τρεις ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού (Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας-Αφρικής Ωκεανίας)
  • Καταρτίζεται ειδικό δημοτολόγιο αποδήμων για κάθε εκλογική περιφέρεια εξωτερικού, προκειμένου να είναι ευχερής ο υπολογισμός των βουλευτών που θα εκλεγούν από τους αποδήμους.
  • Δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμους ή κοινότητες του Ελληνικού Κράτους και δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στην εκλογική περιφέρεια εξωτερικού που διαμένουν.
  • Για κάθε εκλογική περιφέρεια εξωτερικού καταρτίζεται ξεχωριστό ψηφοδέλτιο συνδυασμών και υποψηφίων, όπως και στις εκλογικές περιφέρειες εσωτερικού και με την ίδια διαδικασία ψηφοφορίας που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
  • Ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας, μπορεί  να είναι πριν την Κυριακή των εκλογών στην Ελλάδα

Ο Στέφανος Ταμβάκης, σχολίασε και την πρόσφατη απόφαση της «Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού» που αφορά το αναμενόμενο σχέδιο νόμου προς ψήφιση, όπου την χαρακτηρίζει απαράδεκτη και διαιρετική για τον Απανταχού Ελληνισμό, καθώς η απόφαση αναφέρει ότι «οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους θα είναι αυτοί που έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους».

Ο κ. Ταμβάκης θεωρεί, ότι προκαλεί θλιβερή εντύπωση το γεγονός πως απορρίπτεται συλλήβδην και χωρίς πολλές αιτιολογίες η προβλεπόμενη από το ισχύον Σύνταγμα ρητή αναφορά στην επιστολική ψήφο, ενώ πιστεύει πως είναι άδικο να μην υλοποιηθεί τώρα, η από 18 χρόνια συνταγματική αυτή επιταγή.

Επίσης, τονίζει πως δεν πρέπει να επαναληφθεί και πάλι  η απρέπεια του νομοσχεδίου του 2009, που δεν είχε ευτυχώς τότε  ψηφιστεί από 200 βουλευτές και δεν είχε καμία αναφορά σε εκλογή Βουλευτών από την Ομογένεια. Στο σημείο αυτό είμαστε  κάθετοι όπως και τότε. Δεν κάνουμε πίσω, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι αδιανόητο να διακηρύσσεται ότι δίνεται το δικαίωμα του «εκλέγειν» στους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, με πολλούς αποκλεισμούς βέβαια, να λέγεται ότι αυτή η ψήφος θα προσμετράτε στο σύνολο της Επικράτειας και θα επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά για το υπόλοιπο του δικαιώματος δηλαδή το «εκλέγεσθαι», ούτε ψίθυρος, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο τ. Πρόεδρος του ΣΑΕ επιμένει στην θέση για  ξεχωριστές περιφέρειες εκτός Ελλάδας και εκλογή βουλευτών από αυτές τις Περιφέρειες, που θα προέρχονται από την ομογένεια και πιστεύει πως είναι αδιανόητο να βάζουν τέτοιες προϋποθέσεις για την συμμετοχή Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκτός Ελλάδος, όταν αυτοί οι ίδιοι που αποκλείονται, αν ταξιδέψουν και βρεθούν την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα θα μπορούν να ψηφίσουν , ανεξάρτητα από το αν έλειπαν πάνω από 35 χρόνια, δεν δούλεψαν ποτέ στην Ελλάδα και δεν έχουν ΑΦΜ.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι δυσκολεύουν αφάνταστα την συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων πολιτών στην άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματός τους, αγνοώντας πλήρως την συνταγματική επιταγή.

Όπως τονίζει, η πρόταση αυτή αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας και κυρίως η 1η γενιά αποδήμων- μεταναστών, που έφυγε από την Ελλάδα τα «πέτρινα χρόνια». Συνεχίζει λέγοντας πως η Απανταχού Οργανωμένη Ομογένεια, πρέπει να αντιδράσει  έντονα και γρήγορα, έτσι ώστε να μην περάσει αυτή η παράλογη διάταξη η οποία έντεχνα και  «αθορύβως»  θα διαχωρίσει τον Έλληνα που ζει στο εξωτερικό, κινδυνεύοντας ακόμη και να τον διχάσει.

Τέλος, ο Στ. Ταμβάκης πιστεύει ότι πρέπει να γίνουμε όλοι μαζί πρωταγωνιστές στο ελπιδοφόρο αύριο που ανατέλλει στο αύριο της μιας και μοναδικής,  «Μεγάλης Ελλάδος», ενώνοντας με την ψήφο μας τον Απανταχού Ελληνισμό όπου Γης, θωρακίζοντας  και  μεγαλώνοντας την Πατρίδα που αγαπάμε.

Κ. Πεντάκαλος: Tο τμήμα Ίκαρος είναι ένα από τα πλέον δυναμικά τμήματα της οργάνωσης AHEPA

Σε πρόσφατο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του τμήματος Icarus της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA Kοσμάς Πεντάκαλος, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σημείο που βρίσκεται το τμήμα.

Πιο συγκεκριμένα το τμήμα Icarus έχει έδρα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου θεωρείται η κυριότερη πύλη εισόδου των ομογενών μας στην Ελλάδα.

Ο κ. Πεντάκαλος αναφέρει πως στόχος της οργάνωσης είναι η παρέμβαση υπέρ των συμφερόντων της ομογένειας, αλλά και του Ελληνισμού εν γένει.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι Έλληνες ομογενείς, μέλη μας, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας και οι ποιο ένθερμοι υποστηρικτές των συμφερόντων της, ενώ θεωρεί πως οι ομογενείς είναι το Ελληνικό Λόμπι στο οποίο στηριζόμαστε και ελπίζουμε όλοι μας για την υποστήριξη των Ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον και παγκοσμίως.

Ωστόσο, τονίζει χαρακτηριστικά πως η σχέση αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη, καθώς δεν πρέπει μόνο να ζητάμε και να περιμένουμε την βοήθεια από την ομογένεια.

Αναλυτικότερα ο χαιρετισμός του προέδρου του ελληνικού παραρτήματος Ίκαρος:

Η ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και το τμήμα Ίκαρος του οποίου προεδρεύω που είναι ένα από τα πλέον δυναμικά τμήματα της οργάνωσης, έχει σαν στόχο την δημιουργία γεφυρών με την Ελληνική Ομογένεια. Εμείς είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε να ακούγετε η φωνή των ομογενών μας. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτών των συμπατριωτών μας που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τα 10 χρόνια της πρόσφατης Οικονομικής Κρίσης αλλά και τα δικαιώματα των Ελλήνων δεύτερης και Τρίτης Γενιάς. Εμείς δεν διαχωρίζουμε!!!

Θα είμαστε εδώ παρόντες και θα απαιτούμε από την  πολιτεία να τους ικανοποιήσει τα αιτήματα…με την ίδια θέρμη που οι ομογενείς μας υποστηρίζουν τα Εθνικά μας θέματα στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 18:16