Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 07:35

Ομογένεια

ΣΑΕ

 

♦   «Όταν αφιερώνεις την ζωή σου στα κοινά,  δεν μετράς πόσες θητείες  πρέπει ή θέλεις να διανύσεις, μετράς τους στόχους που έχεις υλοποιήσει προς όφελος της ομογένειας, του οργανισμού στον οποίο υπηρετείς, κρίνεις, κρίνεσαι και συνεχίζεις να προσφέρεις».

 

♦   «Tο ΣΑΕ υπάρχει  για να υποστηρίζει τις δικές σας/δικές μας προσπάθειες στο εξωτερικό. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει ομοσπονδίες και κοινότητες. Βρίσκεται όμως για να το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας ως ένα μέσω δυναμικής  μεταφοράς των αιτημάτων μας στην ελληνική Πολιτεία. Βρίσκεται για να στηρίξει την δικτύωση της νέας γενιάς. Υπάρχει  για να στηρίξει κοινότητες και ομοσπονδίες, να αποτελέσει έναν ευέλικτο συνομιλητή του κάθε ένα Έλληνα Απόδημου».

 

♦   «Το όραμα μου είναι ένα ΣΑΕ ισχυρό, ενωμένο,  που θα λειτουργεί ως μια δύναμη πολύμορφη, ευέλικτη και δημοκρατική. Το ΣΑΕ είναι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και ειδικότερα  οι Νέοι, που δικαιούνται και πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή.

Όλοι εμείς, αξίζει να δώσουμε τη μάχη για μία παγκόσμια οργάνωση που θα μας αντιπροσωπεύει επάξια και να δούμε το πέρασμα της από το καλό, στο καλύτερο».

 

♦   «Όταν υπηρετείς ένα θεσμό τόσα χρόνια είναι αδύνατο να αποφύγεις τα λάθη. Άλλωστε αν δε γίνουν λάθη δε γίνονται έργα. Κάποια σφάλματα οφείλονταν στο ότι ήταν κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο για την εποχή του. Οι νέες συνεργασίες για να γίνουν δημιουργικές ζυμώνονται μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικές, αλλά απαραίτητες σε μία θετική δημιουργία».

 

♦   «Είναι το «παιδί» μας που μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε, ωρίμασε και είναι έτοιμο να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο έργο στον Απόδημο Ελληνισμό. Να ενδυναμώσει το συμβουλευτικό και εισηγητικό του ρόλο και να προβάλλει ένα διεκδικητικό χαρακτήρα. Να τελειοποιήσει τις ιδιότητες των προηγούμενων δέκα χρόνων διαμεσολαβώντας, επιλύοντας προβλήματα, συσπειρώνοντας τον Οικουμενικό Ελληνισμό, προβάλλοντας το έργο του και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί και να δημιουργήσει. Να γίνει ένας ακλόνητος θεσμός στη συνείδηση κάθε Έλληνα».

 

♦   «Χαίρομαι που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και χαίρομαι που από εδώ, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μακριά, ακόμα πιο ψηλά.

Σε ένα αυτοδύναμο ΣΑΕ, με επιρροή σε κάθε Κυβέρνηση, σε σύμπλευση με τις Κοινότητες και τις Ομοσπονδίες, με μια δυναμική και συσπειρωμένη Νεολαία, με οράματα που αντιπροσωπεύουν τον παγκόσμιο Έλληνα, με την κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου, με μια δυνατή φωνή που απηχεί τις απόψεις της βάσης της Ομογένειας».

 

Ψήφος Αποδήμων

 

♦   «Δεν μπορούμε να  παραβλέψουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έδιδε  την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό δεχθήκαμε σαν πρώτο βήμα την Ψήφο που μας δίνεται. Άλλωστε η άσκηση του δικαιώματος από τους τόπους διαμονής με κάλπη αποτελούσε παλαιό αίτημα της ομογένειας. Ζητήσαμε  ταυτόχρονα να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκλογής, πέραν της κάλπης και με επιστολική ψήφο.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε ο διάλογος που άνοιξε για στο θέμα να μην τερματιστεί άδοξα και άσκοπα».

 

♦   «Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας και τις αποφάσεις μας, ακόμα και αν είναι ανηφορικός ο δρόμος. Δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις, που μπορεί να παγιωθούν και δεν εκφράζουν καθόλου τον απανταχού Ελληνισμό».

 

♦   «Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η ψήφος του απανταχού Έλληνα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει τόσο προς το ελληνικό Κράτος όσο και προς τον Απόδημο Έλληνα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ορισμένοι πολιτικοί εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις και θεωρούν ότι αν ψηφίσει ο Απόδημος Έλληνας θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αυτό το θεωρώ αδύνατο. Είμαι βέβαιος ότι θα το ενισχύσει θετικά και θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατό μέσα σε  όλες αυτές τις τροποποιήσεις που γίνονται να έρθει πλέον στη Βουλή».

 

♦   «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να γίνει απογραφή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ώστε να έχει η Ελληνική Πολιτεία ενημερωμένους καταλόγους και μία συγκεκριμένη εικόνα της τάξης μεγέθους για την οποία συζητούμε. Επόμενο βήμα, όπως εκτιμά το προεδρείο του ΣΑΕ είναι να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων. Από τη στιγμή που καταρτιστεί το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και προχωρήσουμε στον «εκλογικό Καποδίστρια» των ομογενειακών κοινοτήτων τότε θα μπορέσουν και οι ομογενείς να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές της μητέρας Πατρίδας».

 

Απόδημος Ελληνισμός

 

♦   «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας, ωστόσο έχει πολλά να δώσει ακόμα τόσο μέσα στους κόλπους του με αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία, όσο και προς τα έξω. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του και αναμένω λαμπρά αποτελέσματα όταν επιτευχθούν οι ισορροπίες στόχων - επικοινωνίας - συντονισμού –προβολής.

Όσον αφορά στη δυναμική του, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία οντότητα που δεν έχει σύνορα, είναι εξίσου δυνατός στο Σικάγο και στη Μοζαμβίκη, στις Βρυξέλλες και στο Ουζμπεκιστάν, στο Σίδνεϊ και στην Ιορδανία. Έχει καταξιωθεί και έχει καταδείξει ότι είναι συμπαγής, ότι ενωμένος μπορεί να καταφέρει πολλά. Αν καταφέρει να  συντονίσει το δυναμικό του μπορεί να γίνει η πιο διαυγής έννοια της ελληνικής δύναμης».

 

♦   «Ένας είναι ο κόσμος στον Απόδημο Ελληνισμό. Σίγουρα  υπάρχουν οι ΄Ελληνες των «προνομιούχων» και πιο προηγμένων ηπείρων, οι οποίοι μπορούν να ελιχθούν καλύτερα μέσω της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και υπάρχουν επίσης οι Έλληνες που αντιμετώπισαν επιτυχώς ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, όπου μπόρεσαν και διαιώνισαν την ελληνικότητα τους, τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους. Γι’  αυτό και θεωρώ ότι ο απανταχού Έλληνας μόνον ισχυρός μπορεί να είναι».

 

♦   «Εκείνο που μου προκαλεί ένα πικρό συναίσθημα είναι ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των επισκέψεών μου ανά τον κόσμο, διαπιστώνω ότι υπάρχουν ελλείψεις και κενά. Φέρνω ως παράδειγμα την έλλειψη βιβλίων για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, ελληνικές ταινίες, παραδοσιακές στολές, πράγματα απλά που για τον Έλληνα που ζει στην Ελλάδα και είναι αδιανόητο να τα στερείται. Με απογοητεύει ακόμα αρκετές φορές η στείρα γραφειοκρατία και κάποιοι «υπεύθυνοι» που στερούνται τόλμης και φαντασίας. Εάν η φύση και ο δυναμισμός της ελληνικής φυλής δεν ήταν αυτή που είναι, δεν θα συναντούσαμε στα πέρατα της γης τους Έλληνες και Κύπριους «ακρίτες» που τιμούν το έθνος μας και προβάλλουν τις πατρίδες μας. Απτά παραδείγματα είναι οι ομάδες δράσης και κρούσης των Ελλήνων και των Κυπρίων σε διάφορες, στρατηγικής και πολιτικής σημασίας, χώρες».

 

Συνελεύσεις ΣΑΕ

 

♦   «Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση του ΣΑΕ αποτελείται από την Ομογένεια, την οποία  εκφράζουν οι πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται προβλήματα για τον τρόπο της εκπροσώπησης, γιατί θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας εκπροσωπούμεθα επαρκώς και αξίως μέσω του ΣΑΕ, αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του. Θα πρέπει να παραμερίζονται τέτοιου είδους προβλήματα για το καλό του συνόλου της Ομογένειας. Όσο πιο ευέλικτες είναι οι Συνελεύσεις τόσο πιο αποτελεσματικές είναι, τα προβλήματα και οι στόχοι διεκπεραιώνονται ταχύτερα».  

 

Ελληνικές Κοινότητες

 

♦   «Ένα σημαντικότατο κομμάτι του παρόντος είναι οι Ελληνικές Κοινότητες, οι πρώτες οργανωμένες παρουσίες του Απόδημου, που προϋπήρχαν του ΣΑΕ και άλλων σύγχρονων φορέων και υπήρξαν πολύ ισχυρές εστίες συσπείρωσης. Όμως στην τωρινή τους ξεπερασμένη μορφή, απομακρύνουν ένα αξιόλογο δυναμικό επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών κλπ, που μπορεί να συμμετέχει στα κοινά. Αν τους δώσουμε μια νέα μορφή, μπορούμε μέσω αυτών να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας μέσα στην ομογένεια, αλλά και προς τα έξω. Με τα κατάλληλα κίνητρα και αφύπνιση του ενδιαφέροντος, αυτό το δυναμικό καθώς και οι νέοι, μπορούν σε συνεργασία με τις Κοινότητες να «ανοιχτούν» προς τα κράτη υποδοχής και τον ντόπιο πληθυσμό».

 

Ομογενειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

♦   «Τα ΟΜΜΕ είναι η αναγκαία και κινητήριος δύναμη για το έργο μας. Για την ενημέρωση, το διάλογο, την καλοπροαίρετη κριτική, την προβολή, την επικοινωνία. Είναι η φωνή του Απόδημου Έλληνα. Ως εκ τούτου η στήριξή τους είναι υποχρέωσή μας για αυτό και ανάμεσα στις επιδιώξεις μας  είναι η προτροπή των ελληνικών επιχειρήσεων και άλλων παραγόντων, να γίνουν αρωγοί στο λειτούργημά τους».

♦   «Η σχέση με τα ΟΜΜΕ είναι και μία σχέση επαφής με την πατρίδα.   Μάλιστα, ο αείμνηστος θείος μου, Ντίνος Κουτσούμης υπήρξε αρχισυντάκτης της ιστορικής εφημερίδας των Αιγυπτιωτών, τον «Ταχυδρόμο», μίας εφημερίδας, που αν ανατρέξει κανείς στο αρχείο της γίνεται μάρτυρας της σημαντικής ιστορίας των Ελλήνων της Αιγύπτου βήμα-βήμα. Κάποιο χρονικό διάστημα και ο πατέρας μου υπήρξε συνεκδότης της εφημερίδας.

Μεγαλώνοντας, ως Έλληνας που ζω μόνιμα στην Αλεξάνδρεια συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα ΜΜΕ όχι μόνο για την ενημέρωση των ομογενών αλλά κυρίως για να διατηρήσουν την επαφή τους με την Ελλάδα. Παράλληλα, τα ΜΜΕ κάνουν και μια άτυπη δημοσκόπηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Χαιρόμαστε όταν δημοσιογράφοι επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν να τους φέρουμε σε επαφή όχι μόνο με επιφανείς ομογενείς αλλά και με  εκείνους που κάτω από αντίξοες συνθήκες διατηρούν τη φλόγα του ελληνισμού άσβεστη. Χαιρόμαστε που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όχι μόνο στα ομογενειακά ΜΜΕ αλλά και σε αυτά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφιερώματα και οδοιπορικά για τους Έλληνες των πέντε ηπείρων».

 

Αλεξάνδρεια

 

♦   «Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός και υπερήφανος που γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, αισθανόμουν πάντοτε την παρουσία της Ελλάδας έντονη και κοντινή. Μας στήριξε όσο μπορούσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως Ομογένεια και εμείς από την πλευρά μας τη στηρίζουμε ανεπιφύλακτα. Οι γεωπολιτικές δυνάμεις και συσχετισμοί έχουν αλλάξει πλέον, δεν υφίστανται «κέντρα λήψης αποφάσεων» όπως δεν υπάρχουν βέβαια και Απόδημοι α΄ και β΄ διαλογής. Ο Απόδημος μπορεί να προσφέρει εφ’  όσον έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα, από όπου κι αν βρίσκεται. Όταν υπάρχει και η ανάλογη πείρα, περνάμε πλέον στα έργα, από τα οποία όλοι κρινόμαστε».

 

Μέγας Αλέξανδρος

 

♦   «Για εμάς τους Αλεξανδρινούς, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι μοναχά μία σημαντική προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Είναι κάτι πιο βαθύ, που μας συντροφεύει από την μέρα που γεννιόμαστε, που μας προσφέρει κουράγιο, δύναμη και περηφάνια. Στην σημερινή εποχή, που ακόμα και τα αυτονόητα γίνονται αντικείμενο πολιτικής και ιστορικής διαστρέβλωσης, καθήκον μας είναι, με ψυχραιμία και υπομονή, συστηματικά, να μεταφέρουμε την γνώση για τον Έλληνα στρατηλάτη από την Μακεδονία μας, οποίος με την πανανθρώπινη και πολυπολιτισμική πολιτική του, ήταν ο πρώτος που εξάπλωσε και μετέδωσε τον Ελληνισμό και τις αξίες του, στις άκρες της τότε Οικουμένης».

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και είμαι ευτυχής για την τιμή, που μου επιφυλάσσει  σήμερα η Αεροπορική Ακαδημία της Ελλάδος.

Επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Ακαδημίας και προς όλα τα μέλη της, επίσης θα ήθελα  θερμά να σας συγχαρώ για το πλούσιο  σημαντικό εθνικό και κοινωνικό έργο, που επιτελείται.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω λίγα λόγια από μία ιστορική ομιλία του Γιώργου Σεφέρη,

«Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται».

Τα λόγια αυτά, μου ήρθαν πρώτα στο νου όταν έγραφα αυτές τις γραμμές, γιατί κι εγώ, από αυτή τη μικρή χώρα προέρχομαι, αυτή τη γλώσσα μιλώ.

Οι πρόγονοί μου ξεκίνησαν το μακρινό τους ταξίδι  για τη χώρα του Νείλου από το νησί του Ηφαίστου, τη Λήμνο, και το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Ξεμπάρκαραν στη μεγάλη και φωτογενή  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αναζητώντας καλύτερες μέρες, καλύτερη μοίρα για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Και η μικρή αυτή χώρα από την οποία προέρχονταν, γιγαντώνονταν στα μάτια του μικρού παιδιού που ήμουν, και η γλώσσα της μακρινής πατρίδας, η ελληνική γλώσσα, ήταν το κυρίαρχο παιδικό εργαλείο έκφρασης.

Σ’ αυτήν τη γλώσσα μάθαμε να προσευχόμαστε, να ψιθυρίζουμε λόγια αγάπης και λατρείας, υπερηφάνειας για τους άθλους του παρελθόντος, για τους προγόνους,  την ιστορία της πατρίδας, για τα ήθη, τα έθιμα, τις ρίζες μας. Σ’ αυτήν τη γλώσσα, ακούσαμε τα πρώτα παιδικά παραμύθια και τραγουδήσαμε τη χαρά και τη λύπη μας.

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Ελληνικής Διασποράς, αυτή είναι και η ευλογία της, εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας και τους στόχους μας, για τη διαιώνιση αυτής της ιδιαιτερότητας, για την κληροδότησή της στις επόμενες γενιές.

Ο Ελληνισμός διασκορπίστηκε από τον ελλαδικό χώρο, τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και τις άλλες εστίες όπου ζούσε, στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αξιοποιώντας στο έπακρο το ελληνικό δαιμόνιο, κατόρθωσε όχι μόνο να διαπρέψει στις χώρες υποδοχής, αλλά  και να μεγαλουργήσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, επιχειρηματικής, εμπορικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής.

Αναντίρρητα ο Απόδημος Ελληνισμός σήμερα δεν είναι αυτός που ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα επιτυχημένο, παραγωγικό τμήμα των κοινωνιών των χωρών υποδοχής, έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα της πατρίδας, εθνικά, οικονομικά ή άλλα, αποτελούν μέρος της ζωής και του έξω ελληνισμού, είναι και δικά μας προβλήματα. Νιώθουμε χρέος να αγωνιστούμε γι’ αυτά στον διεθνή στίβο. Για τα εθνικά μας θέματα, την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προσέλκυση Ελλήνων και φιλελλήνων στην πατρίδα, την στήριξη της Ελλάδας στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να ασκήσουμε πίεση, ιδίως στις ηπείρους όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων, κάτι που γίνεται ήδη με επιτυχία περισσότερο οργανωμένα και λιγότερο μεμονωμένα και μπορεί να ενισχυθεί με την περαιτέρω συσπείρωση και συντονισμό του Ελληνισμού.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση του μέλλοντος για τον Ελληνισμό της Διασποράς είναι κατά την άποψή μου η προσέλκυση της νεολαίας και η συμμετοχή της σε μία σύγχρονη μορφή οργάνωσης του απανταχού Ελληνισμού.

Ήταν αρχές Δεκέμβρη του 1995 όταν ένα όνειρο πολλών χρόνων και μια απαίτηση της ομογένειας από όλα τα μέρη της γης έπαιρνε σάρκα και οστά στη Θεσσαλονίκη, η γέννηση ενός θεσμικού οργάνου, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που θα ενώνει και θα εκφράζει τον απανταχού ελληνισμό, θα προβάλει παγκόσμια την Ελλάδα και θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για την φυλή και το έθνος μας στη νέα χιλιετία, που ερχόταν.

Σήμερα 18 χρόνια μετά, πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα έχουν γίνει και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τίποτα σχεδόν δεν είναι ίδιο, όπως το 1995, εκτός από την φλόγα της αγάπης στην ψυχή του ομογενή για την πατρίδα. Το «νόστιμον ήμαρ» παραμένει το Α και το Ω στο νου και τις καρδιές μας.

Είχα την τιμή και την τύχη να εκλέγομαι συνεχώς σε διάφορες θέσεις στο Προεδρείο του ΣΑΕ  από την ίδρυσή του μέχρι και το τέλος του 2012, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ σε όσα έχουν γίνει και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το αύριο τόσο του ΣΑΕ όσο και το απανταχού της γης ελληνισμού.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε σαν στόχο την συνένωση των δυνάμεων του ελληνισμού, τον συντονισμό των δράσεων και την επίτευξη των κοινών μας κυρίαρχων στόχων που ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να παραμένουν: η διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας, η διατήρηση, προβολή, προώθηση και μετάδοση στη νέα γενιά, της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η προσέλκυση, ενεργοποίηση και αξιοποίηση της νέας γενιάς στο γίγνεσθαι της ελληνικής ομογένειας.

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μια παγκόσμια υποδομή και ένα δίκτυο επικοινωνίας των ομογενών τόσο μεταξύ τους στις διάφορες χώρες, που ζουν, όσο και με την πατρίδα.

Το όραμα μας αποβλέπει στην ένωση και προβολή του Ελληνισμού, ώστε να καταστεί μια σημαντική δύναμη επιρροής ανά τον κόσμο, στη στήριξη των προσπαθειών των Ελλήνων για την κάλυψη των αναγκών τους και την βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής τους θέσης.

Στην έμπνευση και προσέλκυση φιλελλήνων ανά τον κόσμο, καθώς  και στην περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων των χωρών διαμονής των Αποδήμων με την Ελλάδα.

Σήμερα, αναμένουμε να κατατεθεί και να ψηφισθεί στην Βουλή,  ο νέος νόμος που θα διέπει την οργάνωση και την  λειτουργία ενός αναμορφωμένου και σύγχρονου Συμβουλίου, οικονομικά ανεξάρτητο, για τον Απανταχού Ελληνισμό, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, της κοινωνίας και του ελληνισμού εν γένει.

Στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον κόσμο, που ασχολείται η πατρίδα με τους ομογενείς της, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλές χώρες. Πολλές όμορες χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς με την διασπορά τους, έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική και χαράσσοντας πολιτικές στήριξης, προσέγγισης και ενδυνάμωσης των δεσμών με τις χώρες καταγωγής τους. Ενδεικτικά αναφέρω το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Οι προκλήσεις τους μέλλοντος μας εμπνέουν, εμάς τους υπερήφανους και διαφορετικούς από όλους Έλληνες και μας ενδυναμώνουν να υπερασπιστούμε και να πραγματώσουμε το καλύτερο.

Κλείνοντας επιθυμώ να συγχαρώ ειλικρινά την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος για την σκέψη  και την πράξη της, να τιμήσει, ανθρώπους της Διασποράς, ομογενείς  που βρίσκονται στο εξωτερικό, μερικοί μάλιστα ζουν σε αντίξοες συνθήκες σε πολλές χώρες του πλανήτη, παρόλο αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά της φυλής και του έθνους μας,  να είμαστε, όπως πολλοί ισχυρίζονται, οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού. Εμείς απλά κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας και τον απανταχού ελληνισμό.

Και πάλι σας ευχαριστώ, εκ βάθους καρδίας για την τιμητική αυτή εκδήλωση και σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού, στην Ακαδημία, σε εσάς και τις οικογένειές σας και στην πατρίδα μας.

Στέφανος Π. Ταμβάκης